Όλες οι γεύσεις της Κίνας

Στην Ευρώπη, η κουζίνα του Μεσαίου Βασιλείου ονομάζεται γενικά κινέζικη κουζίνα ή κινέζικο φαγητό. Ωστόσο, κάτι σαν γενικό “κινέζικο φαγητό” είναι στην πραγματικότητα μια εσφαλμένη ονομασία.

Η κινέζικη κουζίνα χωρίζεται σε τέσσερις περιοχές, οκτώ ποικιλίες και πέντε βασικές γεύσεις! Το φαγητό είναι μια τεράστια πτυχή της κινεζικής κουλτούρας και τα πλούσια γεύματα με την οικογένεια, τους φίλους, τους συναδέλφους και τους επιχειρηματικούς συνεργάτες είναι ένα δημοφιλές μέρος της καθημερινής ζωής.

Το φαγητό είναι ίσως μια από τις πιο δημοφιλείς και ευρέως εκτιμώμενες πτυχές της κινεζικής κουλτούρας.

Όταν τρώτε έξω με φίλους, συνήθως όλα τα πιάτα (εκτός από μικρές μερίδες ρυζιού) τοποθετούνται στο κέντρο του τραπεζιού και οι άνθρωποι από κοινού δοκιμάζουν τα πιάτα της παραγγελίας. Αυτό κάνει τα γεύματα πιο κοινωνικά, όπου δίνεται προσοχή σε μικρές χειρονομίες, όπως το σερβίρισμα ενός γεύματος σε έναν στενό φίλο ή επισκέπτη.

Οι επισκέπτες στην Κίνα εκπλήσσονται πάντα με το πόσο φθηνό μπορεί να είναι το φαγητό έξω και πόσο συχνά η μέση κινεζική οικογένεια απολαμβάνει το φαγητό σε ένα τοπικό εστιατόριο. Η γαστρονομική κουλτούρα στην Κίνα είναι πραγματικά τρόπος ζωής, έτσι σε κάθε δρόμο μπορείτε να βρείτε μικρά εστιατόρια που σερβίρουν νόστιμα σνακ σε πολύ προσιτές τιμές.

Οι Κινέζοι δίνουν μεγάλη σημασία στο χρώμα, τη μυρωδιά, τη γεύση και το σχήμα των πιάτων και η γεύση θεωρείται η ψυχή του κινέζικου φαγητού.

Οι γεύσεις της κινέζικης κουζίνας παραδοσιακά χωρίζονται σε: αλμυρή, πικάντικη, ξινή, γλυκιά και πικρή.

Οι Κινέζοι τονίζουν την αρμονία αυτών των πέντε γεύσεων. Σύμφωνα με την παραδοσιακή κινεζική ιατρική, η αρμονία πέντε γεύσεων μπορεί όχι μόνο να βελτιώσει τη γευστική εμπειρία, αλλά και να υποστηρίξει τις διαδικασίες υγείας και επούλωσης.

Τοπικές γεύσεις

Στην αχανή επικράτεια της Κίνας, οι γεύσεις της κουζίνας ποικίλλουν από περιοχή σε περιοχή και συνήθως κυριαρχούν μία ή δύο από τις πέντε γεύσεις. Οι γευστικές προτιμήσεις μπορεί να αντικατοπτρίζουν τη γεωγραφία, το κλίμα, τη γεωργία, τον πολιτισμό και την ιστορία.

Πικάντικη γεύση – κεντρική Κίνα, ειδικά Sichuan και Hunan

Το πικάντικο λέγεται και «ευκρίνεια» ανάμεσα στις πέντε γεύσεις. Μπορεί όχι μόνο να ανοίξει την όρεξη, αλλά έχει επίσης τις λειτουργίες της αποβολής του ανέμου και του κρύου από το σώμα, τη μείωση της εσωτερικής υγρασίας, την ενυδάτωση της ξηρότητας και την προώθηση του τσι και της κυκλοφορίας του αίματος.

Πικάντικες περιοχές:

Η πικάντικη γεύση είναι δημοφιλής στην κεντρική και νότια Κίνα, συμπεριλαμβανομένων των επαρχιών Sichuan, Hunan, Yunnan και Guangxi. Πιθανώς επειδή το κλίμα σε αυτές τις περιοχές είναι υγρό, γεγονός που καθιστά δύσκολη την εξάτμιση του ιδρώτα. Οι πιπεριές τσίλι χρησιμοποιούνται ευρέως στις κουζίνες τους και πιστεύεται ότι απομακρύνουν την εσωτερική υγρασία και το κρύο, αυξάνοντας την υγεία και την άνεση.

Οι δύο πιο διάσημες κουζίνες με πικάντικη γεύση είναι η κουζίνα Sichuan και η κουζίνα Hunan.

Δύο αντιπροσωπευτικά κινέζικα πικάντικα πιάτα είναι η καυτερή κατσαρόλα Sichuan =και η κεφαλή ψαριού Hunan στον ατμό με καυτερές κόκκινες πιπεριές κομμένες σε κύβους.

Αλμυρή γεύση – παράκτιες περιοχές και βόρεια Κίνα

Λέγεται ότι η αλατότητα βοηθά το σώμα να «διαλύσει τη στασιμότητα». Ωστόσο, τα αλμυρά τρόφιμα δεν πρέπει να καταναλώνονται υπερβολικά καθώς το να τρώτε πολύ αλάτι είναι κακό για την υγεία σας.

Αλμυρές περιοχές:

Το μεγαλύτερο μέρος του αλατιού στην Κίνα παράγεται από την εξάτμιση του θαλασσινού νερού στις παράκτιες περιοχές, επομένως οι άνθρωποι σε αυτές τις περιοχές τείνουν να χρησιμοποιούν ελεύθερα αλάτι όταν μαγειρεύουν επειδή είναι φθηνότερο.

Οι βόρειοι Κινέζοι προτιμούν να τρώνε αλμυρά φαγητά, ειδικά λαχανικά τουρσί. Λόγω του κρύου καιρού στη βόρεια Κίνα, τα φρέσκα τοπικά λαχανικά δεν ήταν διαθέσιμα το χειμώνα, έτσι οι βόρειοι συντηρούν τα λαχανικά το φθινόπωρο παστώνοντάς τα με άφθονο αλάτι για να εξασφαλίσουν ότι έχουν βρώσιμα λαχανικά το χειμώνα.

Στις μέρες μας, αν και τα φρέσκα λαχανικά είναι εύκολα διαθέσιμα, οι βόρειοι εξακολουθούν να προτιμούν τα τουρσιά τους. Ένα τυπικό πρωινό εκεί είναι congee με τουρσί λαχανικά.

Γλυκιά γεύση – Ανατολική Κίνα

Σύμφωνα με την παραδοσιακή κινεζική ιατρική, η γλυκιά γεύση μπορεί να «τονώσει το σώμα», να καταπραΰνει τις ασθένειες και να βελτιώσει τη διάθεση. Τα γλυκά κινέζικα καρυκεύματα περιλαμβάνουν κυρίως ζάχαρη, μέλι και διάφορες μαρμελάδες, οι οποίες όχι μόνο μπορούν να γλυκάνουν, αλλά μπορούν επίσης να βελτιώσουν τις γεύσεις και να μειώσουν την επίγευση και τη λιπαρότητα του ψαριού.

Γλυκές περιοχές:

Η γλυκιά γεύση είναι δημοφιλής στις ανατολικές περιοχές, συμπεριλαμβανομένων των επαρχιών Fujian, Zhejiang, Jiangsu, Anhui και Guangdong. Οι άνθρωποι σε αυτές τις επαρχίες δίνουν προσοχή στην «τόνωση του σώματος» τρώγοντας φαγητά με πιο γλυκιά, ελαφριά και πιο λεπτή γεύση.

Το πιο αντιπροσωπευτικό γλυκό κινέζικο πιάτο είναι το γλυκόξινο ψάρι Jiangsu.

Ξινή γεύση – Νότιες μειονότητες και επαρχία Shanxi

Η ξινή γεύση, όπως και η γλυκιά, μπορεί να μειώσει τη γεύση του ψαριού και την αίσθηση της λιπαρότητας. Διευκολύνει την πέψη, συμπεριλαμβανομένης της διάλυσης του ασβεστίου στα τρόφιμα και του ανοίγματος της όρεξης. Σύμφωνα με την παραδοσιακή κινέζικη ιατρική, μπορεί να συσπάσει τα έντερα, να σταματήσει τη διάρροια, να διεγείρει τη σιελόρροια και να σβήσει τη δίψα.

Ξινές περιοχές:

Η ξινή γεύση είναι μια δημοφιλής γεύση στο νότο, ειδικά μεταξύ των μειονοτήτων στις επαρχίες Guangxi, Guizhou και Yunnan. Οι μειονότητες είναι γενικά φτωχές, επομένως προτιμούν να συντηρούν σχεδόν τα πάντα με το τουρσί με ξύδι για να αποφευχθεί η σπατάλη, έτσι τα περισσότερα τρόφιμα σε αυτές τις περιοχές έχουν ξινή γεύση.

Το πιο αντιπροσωπευτικό κινέζικο πιάτο ξινό είναι το Guizhou Sour Fish Soup.

Οι άνθρωποι του Shanxi φημίζονται για την αγάπη τους για το ξύδι. Τρώνε σχεδόν τα πάντα με ξύδι και πιστεύουν ότι ένα γεύμα δεν είναι πλήρες χωρίς αυτό. Δεδομένου ότι το νερό στο Shanxi είναι σκληρό και πολύ αλκαλικό, το ξύδι έχει το πρακτικό όφελος να διαλύει το ανθρακικό ασβέστιο στο νερό και να εξισορροπεί το pH.

Πικρή γεύση – η γεύση των κινεζικών φαρμακευτικών τροφίμων

Η πικρή γεύση λέγεται ότι απομακρύνει τη «ζέστη», δυναμώνει το στομάχι και προάγει τη σιελόρροια.

Η πικράδα χρησιμοποιείται στην κινέζικη μαγειρική, αλλά σπάνια μόνη της. Μια ελαφριά πικρία μπορεί να κάνει τα πιάτα πιο φρέσκα και νόστιμα, κάτι που θα σας ανοίξει σημαντικά την όρεξη.

Η πικρή γεύση είναι γενικά η γεύση του κινέζικου φαρμακευτικού φαγητού, το οποίο φτιάχνεται με την προσθήκη πικρών φαρμακευτικών βοτάνων. Μάθετε περισσότερα για την κινέζικη ιατρική κουζίνα.

Μετά από τρία χρόνια αποκλεισμού πανδημίας, η Κίνα υποδέχεται ξανά τους επισκέπτες, ίσως αξίζει να προγραμματίσετε ένα γαστρονομικό ταξίδι στο μονοπάτι των γευστικών εμπειριών.


BRInfo

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *