Ο Κινέζος ΥΠΕΞ συναντά τους υπουργούς Εξωτερικών των χωρών του ΣΣΚ

Ο Κινέζος Σύμβουλος Επικρατείας και Υπουργός Εξωτερικών Wang Yi συναντήθηκε τη Δευτέρα με τους υπουργούς Εξωτερικών των χωρών του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (GCC).

Εκείνοι που παρακολούθησαν τη συνάντηση με τον Wang στο περιθώριο της 77ης συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ήταν ο πρίγκιπας Faisal bin Farhan Al Saud, υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, η οποία κατέχει τώρα την εκ περιτροπής προεδρία του GCC, ο Γενικός Γραμματέας του GCC Nayef bin Falah. Al-Hajraf, ο Υπουργός Επικρατείας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Khalifa Shaheen Al Marar, ο υπουργός Εξωτερικών του Κουβέιτ, Sheikh Ahmad Nasser Al-Mohammad Al-Sabah, ο υπουργός Εξωτερικών του Μπαχρέιν Abdullatif bin Rashid Al Zayani, καθώς και εκπρόσωποι από το Κατάρ και το Ομάν.

Στη συνάντηση, ο Wang είπε ότι με την προσοχή και την καθοδήγηση των ηγετών της Κίνας και του GCC, οι σχέσεις μεταξύ των δύο πλευρών υπήρξαν υγιείς, σταθερές και αναπτυσσόμενες με συνολικό τρόπο και βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των σχέσεων της Κίνας με αραβικές χώρες.

Σημειώνοντας ότι η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος του ΣΣΚ για μεγάλο χρονικό διάστημα, ο Wang είπε πέρυσι, ότι το εμπόριο μεταξύ της Κίνας και του ΣΣΚ αυξήθηκε κατά 44% σε αντίθεση με την τάση, και ότι η πρακτική συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών σε διάφορους τομείς είναι καρποφόρα. Οι ανταλλαγές μεταξύ των ανθρώπων γίνονται όλο και πιο στενές και οι σχέσεις Κίνας-ΣΣΚ έχουν γίνει πρότυπο συνεργασίας μεταξύ της Κίνας και των αναπτυσσόμενων χωρών.

Υπό την παρούσα κατάσταση, η Κίνα και οι χώρες του ΣΣΚ, ως καλοί φίλοι, εταίροι και αδέρφια, θα πρέπει να συνεχίσουν να αλληλοβοηθούνται και να στηρίζουν ο ένας τον άλλον, είπε ο Wang, προσθέτοντας ότι η Κίνα είναι πρόθυμη να ενώσει τα χέρια με το ΣΣΚ για να εδραιώσει την αμοιβαία εμπιστοσύνη, να εμβαθύνει τη συνεργασία και ωθήσει τις σχέσεις μεταξύ της Κίνας και των χωρών του ΣΣΚ σε ένα νέο επίπεδο.

Ο Wang είπε επίσης ότι η Κίνα εκτιμά τις χώρες του ΣΣΚ για την υπεράσπιση της δικαιοσύνης σε ζητήματα που σχετίζονται με την Ταϊβάν, το Σιντζιάνγκ, το Χονγκ Κονγκ και τα ανθρώπινα δικαιώματα, καθώς και την κατανόηση και την υποστήριξή τους στα νόμιμα αιτήματα της Κίνας.

Η Κίνα θα συνεχίσει να υποστηρίζει σταθερά τις χώρες του ΣΣΚ στη διασφάλιση της κυριαρχίας, της ανεξαρτησίας, της ασφάλειας και της σταθερότητας, θα υποστηρίζει το ΣΣΚ στην προώθηση της ολοκλήρωσης και θα αντιτίθεται στην ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις των χωρών του ΚΣΚ από οποιονδήποτε, είπε ο Wang.

Η κινεζική πλευρά είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τις χώρες του ΣΣΚ για να υπερασπιστεί τη μη ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις, που είναι βασικός κανόνας που διέπει τις διεθνείς σχέσεις, και να διαφυλάξει τα κοινά συμφέροντα των αναπτυσσόμενων χωρών, πρόσθεσε.

Μέλη του ΣΣΚ δήλωσαν ότι η Κίνα, η οποία είναι μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και σημαντικός εταίρος των χωρών του Κόλπου, διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της περιφερειακής και παγκόσμιας ασφάλειας και σταθερότητας και στην προώθηση της παγκόσμιας ανάπτυξης.

Το ΣΣΚ, είπαν, είναι γεμάτο προσδοκίες για το λαμπρό μέλλον των σχέσεων Κίνας-ΣΣΚ, προσθέτοντας ότι είναι πρόθυμο να εδραιώσει την αμοιβαία εμπιστοσύνη, να εμβαθύνει την πρακτική συνεργασία σε διάφορους τομείς, να εξασφαλίσει ασφάλεια τροφίμων και ενέργειας και σταθερότητα των αλυσίδων εφοδιασμού και να συναντηθεί από κοινού παγκόσμιες προκλήσεις.

Η πλευρά του ΣΣΚ τηρεί σταθερά την πολιτική της μίας Κίνας, υποστηρίζει την Κίνα στη διασφάλιση της εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας, ανέφεραν, προσθέτοντας ότι τόσο το ΣΣΚ όσο και η Κίνα υποστηρίζουν τις αρχές του αμοιβαίου σεβασμού και της μη ανάμειξης στις εσωτερικές υποθέσεις.

Είναι έτοιμη να συνεχίσει να ενισχύει την επικοινωνία και τη συνεργασία με την Κίνα στις διεθνείς υποθέσεις, προκειμένου να διατηρηθεί η ειρήνη και η σταθερότητα και να προωθηθεί η ανάπτυξη και η ευημερία, πρόσθεσαν.

Ο Wang τόνισε ότι η Κίνα υποστηρίζει πλήρως μια διαφοροποιημένη οικονομική ανάπτυξη των χωρών του GCC και είναι πρόθυμη να ενισχύσει τη συνέργεια της πρωτοβουλίας Belt and Road με τις αναπτυξιακές στρατηγικές των χωρών του GCC, να εμβαθύνει συνεχώς τη συνεργασία σε ενέργεια, υποδομές, χρηματοδότηση, επενδύσεις, υψηλές τεχνολογίες και σε άλλους τομείς, να επεκτείνουν τις πολιτιστικές ανταλλαγές και τις ανταλλαγές ανθρώπων με ανθρώπους και να δημιουργήσουν περισσότερα σημεία συνεργασίας.

Η Κίνα υποστηρίζει τις χώρες του ΣΣΚ να διαδραματίσουν μεγαλύτερο ρόλο στις διεθνείς και περιφερειακές υποθέσεις και είναι πρόθυμη να ενισχύσει την επικοινωνία και τον συντονισμό με το ΣΣΚ σε πολυμερείς πλατφόρμες, να ασκήσει από κοινού την αληθινή πολυμερή σχέση και να εργαστεί από κοινού για τη διασφάλιση της περιφερειακής και παγκόσμιας ειρήνης και σταθερότητας, Wang προστέθηκε.

Και οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι θα πρέπει να καταβάλουν κοινές προσπάθειες για να καταλήξουν έγκαιρα σε συμφωνία για μια συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών μεταξύ τους, ώστε να στείλουν ένα θετικό μήνυμα και να προωθήσουν τη δική τους ανάπτυξη.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν επίσης να εμβαθύνουν τη στρατηγική αμοιβαία εμπιστοσύνη, να βελτιώσουν τη θέση των διμερών σχέσεων και να επιταχύνουν τη διαμόρφωση ενός στρατηγικού σχεδίου συνεργασίας για το επόμενο βήμα. Οι δύο πλευρές αντάλλαξαν επίσης απόψεις για το πυρηνικό ζήτημα του Ιράν, την κατάσταση στην Υεμένη και άλλα θέματα.


BRInfo

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *