Eπισκέψεις του Xi στο Καζακστάν, το Ουζμπεκιστάν για την προώθηση της περιφερειακής συνεργασίας

Πριν από τις κρατικές επισκέψεις του Κινέζου προέδρου Xi Jinping στο Καζακστάν και το Ουζμπεκιστάν, πολιτικοί και μελετητές από τις δύο χώρες δήλωσαν την Τρίτη ότι αναμένουν το ταξίδι να προωθήσει την περιφερειακή συνεργασία και να φέρει τους διμερείς δεσμούς σε υψηλότερο επίπεδο.

Ο Κινέζος πρόεδρος θα παραστεί στην 22η συνεδρίαση του Συμβουλίου Αρχηγών Κρατών του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO) στην πόλη Σαμαρκάνδη του Ουζμπεκιστάν και θα πραγματοποιήσει κρατικές επισκέψεις στο Καζακστάν και το Ουζμπεκιστάν από Τετάρτη έως Παρασκευή.

ΕΜΠΛΟΥΤΙΣΜΟΣ ΣΧΕΣΕΩΝ ΚΙΝΑΣ-ΚΑΖΑΚΣΤΑΝ

Φέτος συμπληρώνονται 30 χρόνια από τις σχέσεις Κίνας-Καζακστάν.

Την Τρίτη, ένα υπογεγραμμένο άρθρο του Κινέζου προέδρου Xi Jinping με τίτλο «Χτίστε στο παρελθόν για να κάνουμε μεγαλύτερα βήματα στις σχέσεις Κίνας-Καζακστάν» δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Kazakhstanskaya Pravda.

Στο άρθρο, ο Xi είπε ότι “οι σχέσεις Κίνας-Καζακστάν έχουν γίνει εδώ και πολύ καιρό σταθερές. Θα πρέπει να αγαπάμε αυτό το επίτευγμα που κατακτήθηκε με κόπο και να εργαστούμε σκληρότερα για να συνεχίσουμε τον σκοπό της φιλίας μεταξύ των δύο χωρών μας.”

“Το άρθρο με εντυπωσίασε τόσο πολύ. Ήταν τόσο παγκόσμιο, γεμάτο με βαθιά σκέψη”, δήλωσε ο Serik Korzhumbayev, αρχισυντάκτης της εφημερίδας Delovoy Kazakhstan. «Ο Πρόεδρος Xi περιέγραψε κατευθύνσεις για περαιτέρω ανάπτυξη και ενίσχυση των διμερών σχέσεων».

Υπενθυμίζοντας την Οικονομική Ζώνη του Δρόμου του Μεταξιού που ξεκίνησε ο Xi σε μια ομιλία που εκφώνησε στο Πανεπιστήμιο Nazarbayev στο Καζακστάν το 2013, ο πρόεδρος του Λαϊκού Κόμματος του Καζακστάν Yermukhamet Ertysbayev είπε ότι «αυτό θα δώσει μια ισχυρή πρόσθετη ώθηση στην κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη μιας τεράστιας διηπειρωτικής περιοχής από τον Ειρηνικό Ωκεανό, στη Βαλτική, στη Μεσόγειο Θάλασσα».

“Αυτή η επίσκεψη είναι η πρώτη εδώ και πέντε χρόνια. Είναι συμβολική με την έννοια ότι φέτος σηματοδοτεί την 30ή επέτειο από τη σύναψη των διπλωματικών μας σχέσεων. Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό ορόσημο”, δήλωσε ο Timur Shaimergenov αναπληρωτής διευθυντής της Βιβλιοθήκης του Πρώτου Προέδρου της Δημοκρατίας του Καζακστάν.

Ο Shaimergenov εξέφρασε την ελπίδα ότι η επίσκεψη θα βοηθήσει στη διευκόλυνση της υλοποίησης της συναίνεσης που επιτεύχθηκε μεταξύ των δύο χωρών και στην προώθηση της συνεργασίας Belt and Road.

Η Gulnar Shaimergenova, διευθύντρια του Κέντρου Κινεζικών Σπουδών στο Καζακστάν, δήλωσε ότι η επίσκεψη του Xi καταδεικνύει ότι η Κίνα αποδίδει μεγάλη σημασία στις σχέσεις της με το Καζακστάν και θα δώσει ισχυρή ώθηση στην περαιτέρω εμβάθυνση των διμερών σχέσεων.

“Η επίσκεψη του προέδρου Xi είναι εξαιρετικής σημασίας για την ανάπτυξη της μόνιμης συνολικής στρατηγικής εταιρικής σχέσης μεταξύ των δύο χωρών”, δήλωσε ο πρώην Γενικός Γραμματέας της SCO, Bolat Nurgaliyev.

ΦΕΡΝΟΝΤΑΣ ΛΑΜΠΡΟΤΕΡΟ ΜΕΛΛΟΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΕΣΜΟΥΣ ΚΙΝΑΣ-ΟΥΖΜΠΕΚΙΣΤΑΝΟΥ

Την Τρίτη, ένα υπογεγραμμένο άρθρο του Xi με τίτλο «Εργαζόμαστε μαζί για ένα φωτεινότερο μέλλον των σχέσεων Κίνας-Ουζμπεκιστάν» δημοσιεύτηκε στην κορυφαία εφημερίδα του Ουζμπεκιστάν Narodnoe Slovo και στο Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων του Ουζμπεκιστάν (UzA).

Στο άρθρο, ο Xi είπε “φέτος σηματοδοτεί την 30ή επέτειο των διπλωματικών σχέσεων Κίνας-Ουζμπεκιστάν. Τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, το γιγάντιο δέντρο της σχέσης μας έχει ριζώσει βαθύτερα και έχει γίνει πιο πληθωρικό. Οι δύο χώρες σέβονται η μία την άλλη, έχουν καλλιεργήσει η καλή γειτονία, η ενίσχυση της αλληλεγγύης και η επιδίωξη αμοιβαίου οφέλους. Η συνεργασία σε όλους τους τομείς έχει αποφέρει συγκεκριμένα αποτελέσματα».

«Είμαι ιδιαίτερα περήφανος που το υπογεγραμμένο άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα μας», δήλωσε ο Ruslan Kenzhaev, αναπληρωτής αρχισυντάκτης της εφημερίδας Narodnoe Slovo.

“Το άρθρο έκανε μια ανασκοπή στην 2.000χρονη ιστορία των φιλικών ανταλλαγών και συνόψισε τα επιτεύγματα 30 χρόνων διπλωματικών σχέσεων στη σύγχρονη εποχή. Ο Κινέζος ηγέτης περιέγραψε το όραμά του για την κατεύθυνση προς την οποία θα αναπτυχθεί η στρατηγική εταιρική σχέση προς όφελος των λαών των δύο χωρών», πρόσθεσε.

Ο Abduvali Saibnazarov, ειδικός του Ουζμπεκιστάν σε κοινωνικοπολιτικά ζητήματα, είπε ότι το άρθρο του Xi περιέχει τρόπους επίλυσης ορισμένων κοινωνικών ζητημάτων που το Ουζμπεκιστάν θα πρέπει να μελετήσει σε περαιτέρω συνεργασία με την Κίνα, όπως στον τομέα της μείωσης της φτώχειας.

«Ο πρόεδρος Μιρζιγιόγιεφ έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι το Ουζμπεκιστάν θα συνεργαστεί με την Κίνα στον τομέα της μείωσης της φτώχειας», πρόσθεσε.

Η Gulshada Urazalieva, αναπληρώτρια καθηγήτρια του Εθνικού Πανεπιστημίου του Ουζμπεκιστάν, είπε ότι ενδιαφέρεται κυρίως για την ενίσχυση των πολιτιστικών και διαπροσωπικών ανταλλαγών μεταξύ του Ουζμπεκιστάν και της Κίνας.

Η καθηγητής αναμένει από τις δύο χώρες να συνεχίσουν να επεκτείνουν τη συνεργασία τους σε τομείς, συμπεριλαμβανομένων των ανταλλαγών μεταξύ γυναικών, και να «χτίσουν από κοινού ένα υπέροχο μέλλον για τον κινεζικό και το ουζμπεκικό λαό».


BRInfo

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *