Ο Κεντρικός Άξονας του Πεκίνου θα αγωνιστεί για το καθεστώς παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς

Οι κινεζικές αρχές έχουν προγραμματίσει να συστήσουν τον Κεντρικό Άξονα του Πεκίνου ως το έργο εφαρμογής της Κίνας για την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά του 2024, σύμφωνα με την Εθνική Διοίκηση Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Ο Li Qun, διευθυντής της διοίκησης, σημείωσε ότι το Πεκίνο θεωρεί αυτό το έργο ως αφετηρία για την προώθηση της συνολικής προστασίας της παλιάς πόλης και των πολιτιστικών κειμηλίων στην κεντρική περιοχή της εθνικής πρωτεύουσας.

Ο Κεντρικός Άξονας του Πεκίνου έχει μήκος 7,8 χιλιόμετρα, ξεκινά από την Πύλη Yongding στα νότια της πόλης και τελειώνει με τον Πύργο των Τυμπάνων και το Καμπαναριό στα βόρεια. Τα περισσότερα από τα μεγάλα κτίρια της παλιάς πόλης του Πεκίνου βρίσκονται κατά μήκος αυτού του άξονα.

Μιλώντας στον «Διάλογο για τη Διατήρηση της Παγκόσμιας Κληρονομιάς και των Ιστορικών Πόλεων» του 2022 που πραγματοποιήθηκε στο Πεκίνο στις 7 Αυγούστου, ο Lazare Eloundou Assomo, διευθυντής του Κέντρου Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, είπε ότι το Πεκίνο μόνο, ως η πατρίδα πολλών εξαιρετικών τοποθεσιών, μπορεί να υπερηφανεύεται για επτά τοποθεσίες που έχουν εγγραφεί στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς και οι περισσότερες από αυτές βρίσκονται στο ιστορικό κέντρο της πόλης.

Η πλειοψηφία των ειδικών στη διάσκεψη συμφώνησε ότι η παραχώρηση του καθεστώτος κληρονομιάς στον Κεντρικό Άξονα του Πεκίνου μπορεί να προσθέσει μια νέα υποσημείωση στην ιστορία του παγκόσμιου πολιτισμού.

Ο κεντρικός άξονας είναι η ραχοκοκαλιά του παλιού Πεκίνου, αντιπροσωπεύοντας το υψηλότερο επίτευγμα στο σχεδιασμό, το σχεδιασμό και την κατασκευή μιας αρχαίας πρωτεύουσας του ανατολικού πολιτισμού.

Η δημοτική κυβέρνηση του Πεκίνου ξεκίνησε τις εργασίες προετοιμασίας της εφαρμογής παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς για το έργο Central Axis το 2011. Το 2012 συμπεριλήφθηκε στον προκαταρκτικό κατάλογο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Κίνας.

Τα τελευταία χρόνια, περισσότερα από 100 έργα ανακαίνισης πολιτιστικών κειμηλίων έχουν ξεκινήσει και στις δύο πλευρές του Κεντρικού Άξονα του Πεκίνου.

Ο Lv Zhou, διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Κληρονομιάς του Πανεπιστημίου Tsinghua, είπε ότι η προστασία της κληρονομιάς του Κεντρικού Άξονα του Πεκίνου καλύπτει όλα τα είδη ιστορικών και πολιτιστικών κειμηλίων στην περιοχή της παλιάς πόλης του Πεκίνου, που αντιπροσωπεύουν μια μεγάλη αφήγηση του κινεζικού πολιτισμού.


BRInfo

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *