Το φάρμακο που άλλαξε τον κόσμο

Στα τέλη Απριλίου, το Πεκίνο φιλοξένησε ένα διεθνές φόρουμ για τον εορτασμό της 50ής επετείου από την εφεύρεση της αρτεμισίας, του φαρμάκου για την ελονοσία που άλλαξε τον κόσμο και τόνισε τον ρόλο των φυσικών ενώσεων στη διαδικασία ανακάλυψης φαρμάκων.

Στη δεκαετία του 1960, ειδικοί σε όλο τον κόσμο σκέφτονταν την εφεύρεση ενός νέου, πιο αποτελεσματικού φαρμάκου για την ελονοσία, το οποίο στη συνέχεια αποδεκάτισε τον πληθυσμό πολλών χωρών στην Αφρική και την Ασία, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων περιοχών της Κίνας. Το φάρμακο περιέχει 240 χιλιάδες ουσίες, αλλά καμία από αυτές δεν έχει αποδειχθεί αποτελεσματική στην καταπολέμηση της λοίμωξης. Το νέο φάρμακο ήταν απαραίτητο επειδή η χλωροκίνη (ένα παράγωγο της κινίνης), το παλαιότερο αντιφλεγμονώδες και πρωτοζωοκτόνο φάρμακο, γινόταν όλο και λιγότερο αποτελεσματική. Η συγκατάθεση για την έρευνα του φαρμάκου δόθηκε από τον ίδιο τον Mao Zedong.

Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική στην καταπολέμηση της ελονοσίας

Η ελονοσία κατέχει μια μοναδική θέση στα χρονικά της ιστορίας. Για χιλιετίες, τα θύματά του ήταν και πρίγκιπες και ζητιάνοι. Μόνο τον 20ο αιώνα, η ελονοσία στοίχισε 150 έως 300 εκατομμύρια ζωές, αντιπροσωπεύοντας το 2% έως 5% όλων των θανάτων (Carter και Mendis, 2002). Και παρόλο που σήμερα τα κύρια θύματά του είναι ο φτωχός πληθυσμός της υποσαχάριας Αφρικής, της Ασίας, της λεκάνης του Αμαζονίου και άλλων τροπικών περιοχών, το 40% του παγκόσμιου πληθυσμού εξακολουθεί να ζει σε περιοχές όπου μεταδίδεται ελονοσία.

Ο Κινέζος επιστήμονας Youyou Tu αποφάσισε να αναφερθεί στους κανόνες της αρχαίας κινεζικής ιατρικής. Ήταν το 1969, όταν έγινε η λεγόμενη Πολιτιστική Επανάσταση στην Κίνα, όταν οι επιστήμονες θεωρούνταν ότι ανήκουν στην κατώτερη τάξη της κοινωνίας.

Εδώ δούλεψε πάνω από 2 χιλιάδες με αρχαίες συνταγές φαρμάκων, και μέχρι το 1971 είχαν συγκεντρωθεί 380 φυτικά εκχυλίσματα από περισσότερα από 200 φυτά, τα οποία είχαν δοκιμαστεί σε ποντίκια. Μόνο ένα βότανο που ονομάζεται Artemisia annua (το λεγόμενο mugwort) αποδείχθηκε χρήσιμο. Στην αρχαιότητα το χρησιμοποιούσαν για τη θεραπεία του πυρετού. Ο ερευνητής βρήκε τη μέθοδο παρασκευής αυτού του βοτάνου σε ένα κείμενο από 1600 χρόνια πριν. Αρχικά όμως το μείγμα λειτούργησε άσχημα.

Η επιμονή ανταμείβεται

Για άλλη μια φορά, η έρευνα για ένα φάρμακο κατά της ελονοσίας φάνηκε να αποτυγχάνει. Εδώ τότε κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η παλιά συνταγή για την προετοιμασία του σκευάσματος σε ζεστό νερό ήταν ακατάλληλη, επειδή η υψηλή θερμοκρασία καταστρέφει τις ευεργετικές επιδράσεις του mugwort. Το μείγμα σταμάτησε να παρασκευάζεται και έγινε σε ζεστό νερό. Ήταν ο σωστός τρόπος. Το 1972, το νέο παρασκεύασμα έδειξε μεγάλη αποτελεσματικότητα σε πειράματα σε ποντίκια και στη συνέχεια σε πιθήκους.

Ο Youyou Tu έχει δείξει θάρρος ως επιστήμονας. Όταν αποφασίστηκε να γίνουν οι πρώτες κλινικές δοκιμές, δοκίμασε για πρώτη φορά το φάρμακο μόνη της. Μόνο αφού έπεισε τον εαυτό της ότι ήταν ασφαλές, ξεκίνησε εθελοντική έρευνα. Μια δημοσίευση για αυτό το θέμα εμφανίστηκε το 1977, ήταν ανώνυμη. Το νέο φάρμακο ονομάστηκε αρτεμισινίνη από το φυτό από το οποίο προήλθε.

Μόνο το 2015, το επίτευγμα του Tu αναγνωρίστηκε και η ερευνήτρια έλαβε το βραβείο Νόμπελ για την ανακάλυψή της. Είναι η πρώτη Κινέζα που έλαβε το βραβείο Νόμπελ ιατρικής και φυσιολογίας και η 12η γυναίκα που έλαβε το πιο διάσημο βραβείο στην επιστήμη.

Ο Κινέζος Πρόεδρος Xi Jinping έστειλε στους συμμετέχοντες στο φόρουμ, που συγκλήθηκε με την ευκαιρία της 50ής επετείου της εφεύρεσης της αρτεμισίας, μια συγχαρητήρια επιστολή στην οποία εκτίμησε τη συμβολή αυτού του φαρμάκου στην οικοδόμηση μιας κοινότητας υγείας για την ανθρωπότητα, και συνεπώς τον ρόλο της Κίνας σε αυτή τη διαδικασία. Ο πρόεδρος δήλωσε ότι η Κίνα θα συνεχίσει να επιθυμεί να συνεργάζεται με τη διεθνή κοινότητα στον τομέα της δημόσιας υγείας.

Η Youyou Tu γεννήθηκε στις 30 Δεκεμβρίου 1930. Το 1951 αποφοίτησε από την ιατρική ακαδημία στο Πανεπιστήμιο του Πεκίνου στη Φαρμακευτική Σχολή (από το 1985, Ιατρικό Πανεπιστήμιο του Πεκίνου). Σπούδασε Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική για 2,5 χρόνια. Για πολλά χρόνια εργάστηκε στην Ακαδημία Κινεζικής Ιατρικής, όπου είναι τώρα η επικεφαλής επιστήμονας.

Για πολλά χρόνια, λίγοι άνθρωποι στην Κίνα γνώριζαν ότι ήταν η ανακάλυψη ενός πρωτοποριακού φαρμάκου κατά της ελονοσίας. Έζησε σε πολύ μέτριες συνθήκες. Ανακλήθηκε μόλις το 2011, όταν κέρδισε το βραβείο Lasker, το αμερικανικό επιστημονικό βραβείο στον τομέα της ιατρικής. Αυτό το βραβείο θεωρείται βραβείο Νόμπελ εδώ και πολλά χρόνια, καθώς πολλοί από τους βραβευθέντες του λαμβάνουν το βραβείο Νόμπελ τα επόμενα χρόνια. Όταν η Tu έλαβε ένα Lasker, είπε ότι η μεγαλύτερη ανταμοιβή της ήταν ότι είχε σώσει πολλές ζωές.


Give a Like for My Favorite China's Brands

BRInfo

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.