Η πράσινη μεταμόρφωση φέρνει αλλαγές στη ζωή στο οροπέδιο του Loess

Το Loess Plateau στο Shanxi είναι η μεγαλύτερη περιοχή Loess στον κόσμο. Στο παρελθόν, η περιοχή ήταν γνωστή για την οικολογική της ευθραυστότητα και τη διάβρωση του εδάφους. Ως βάση της βαριάς βιομηχανίας, η Taiyuan υπέφερε από έντονη ρύπανση του αέρα και των υδάτων.

Από τις αρχές αυτού του αιώνα, μια προσπάθεια για πράσινη και βιώσιμη ανάπτυξη έχει σαρώσει την Κίνα και έχουν πραγματοποιηθεί έργα οικολογικής αποκατάστασης στην κοιλάδα του ποταμού Fenhe και σε πολλά άλλα μέρη στο οροπέδιο Loess.

Αυτή η πράσινη μεταμόρφωση όχι μόνο έδωσε στους κατοίκους περισσότερες επιλογές για αναψυχή και διασκέδαση, αλλά ήταν επίσης το ψωμί και το βούτυρο για πολλούς.

Ο Lyu Fuqin φύτεψε πάνω από 1,3 εκτάρια λόγιων δέντρων και βερικοκιών τον περασμένο μήνα.

«Κάποτε έκοβα δέντρα για να μαγειρέψω και να βάλω φωτιά, αλλά τώρα τα φυτεύω», είπε ο 52χρονος που ζει στην κομητεία Linxian, στην πόλη Lyuliang. Τώρα είναι δασοκόμος και αποχαιρέτησε την προηγούμενη ζωή του ως απλός αγρότης που πάλευε να τα βγάλει πέρα.

Ως πρώην πληγείσα από τη φτώχεια περιοχή, το 91% της χερσαίας έκτασης στην πόλη Lyuliang είναι λοφώδη και ορεινή. Τα τελευταία χρόνια, η πόλη συνδύασε τη δάσωση και την καταπολέμηση της φτώχειας, γεγονός που όχι μόνο βελτίωσε σημαντικά το περιβάλλον αλλά βοήθησε επίσης μια ομάδα φτωχών νοικοκυριών να αυξήσουν τα εισοδήματά τους.

«Ως καλλιεργητής δασών, τώρα κερδίζω περισσότερα από 40.000 γιουάν (περίπου 5.944 δολάρια ΗΠΑ) ετησίως», είπε ο Lyu, προσθέτοντας ότι είχε φτιάξει ένα διώροφο σπίτι και χρηματοδότησε έναν γάμο για τον μικρότερο γιο του.

Τα τελευταία χρόνια, σχεδόν 100.000 άνθρωποι συμμετείχαν στα έργα αναδάσωσης στη Lyuliang, συμπεριλαμβανομένων 65.000 πρώην φτωχών νοικοκυριών, και το ετήσιο κατά κεφαλήν εισόδημά τους αυξήθηκε κατά περίπου 5.000 γιουάν, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Επιπλέον, το έργο ανέβασε το ποσοστό δασικής κάλυψης στην πόλη στο 28,6% μέχρι το τέλος του 2021.

Το στερεότυπο του οροπεδίου Loess ως ένα άνυδρο και άψυχο μέρος αλλάζει ήσυχα. Σύμφωνα με επίσημες στατιστικές, η μέση βροχόπτωση στο Lyuliang αυξήθηκε κατά 81,8 mm ετησίως από το 2016 έως το 2020 και η ποσότητα των ιζημάτων που ρέει στον Κίτρινο Ποταμό μειώθηκε κατά περισσότερους από 7 εκατομμύρια τόνους.

Κατασκευάζοντας χωράφια με αναβαθμίδες σε πλαγιές λόφων για την ανάπτυξη της γεωργίας στις δεκαετίες του 1960 και του 1970, το χωριό Dazhai στην κομητεία Xiyang ήταν διάσημο παγκοσμίως. Περίπου 10 εκατομμύρια εγχώριοι και διεθνείς επισκέπτες έχουν επισκεφθεί την περιοχή.

Ωστόσο, οι κάτοικοι του χωριού σταμάτησαν να χτίζουν χωράφια με αναβαθμίδες και άρχισαν να επιστρέφουν γεωργικές εκτάσεις στα δάση και να αναπτύσσουν τον οικοτουρισμό.

Ο πρώην ρυθμιστής των γεωργικών ρυθμών, ο οποίος κάποτε έχτισε περισσότερα από 53 εκτάρια αγροτεμαχίων, έχει επιστρέψει περίπου 20 εκτάρια καλλιεργήσιμης γης στα δάση επί του παρόντος.

«Προτιμώ να δουλεύω εδώ παρά σε μεγάλες πόλεις», είπε ο 31χρονος ιθαγενής Li Zhenjiang, ο οποίος εργαζόταν στο Πεκίνο. Τελικά εγκαταστάθηκε στο χωριό λειτουργώντας δύο καταστήματα με σουβενίρ, κερδίζοντας περισσότερα από 100.000 γιουάν το χρόνο.

Μέσω της ανάπτυξης του οικοτουρισμού, το συλλογικό εισόδημα του Dazhai έφτασε τα 23 εκατομμύρια γιουάν το 2020 και το ετήσιο κατά κεφαλήν εισόδημα έφτασε τα 26.000 γιουάν.

“Γιατί να βγω έξω για να βγάλω τα προς το ζην, όταν μπορώ να βγάλω χρήματα στο κατώφλι μου; Καθώς το περιβάλλον γίνεται καλύτερο, το χωριό θα γίνει πιο ευημερούν στο μέλλον”, είπε ο Li.


BRInfo

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *