Το RCEP ενισχύει το εμπόριο μεταξύ των χωρών μελών

Στο Διεθνές Σιδηροδρομικό Λιμάνι Nanning στην Αυτόνομη Περιοχή Guangxi Zhuang της νότιας Κίνας, κοντέινερ με μίνι φρέζες φορτώνονται στα εμπορευματικά τρένα Κίνας-Βιετνάμ, έτοιμα για το διασυνοριακό τους ταξίδι.

Ο ιδιοκτήτης αυτών των mini-tillers που κατασκευάζονται στην Κίνα είναι ο Vu Quang Hai, ο οποίος διευθύνει μια εταιρεία αγροτικών μηχανημάτων στο Βιετνάμ. Έχει εισαγάγει πάνω από 2.800 μίνι φρέζες από την Κίνα από τότε που τέθηκε σε ισχύ η συμφωνία Περιφερειακής Συνολικής Οικονομικής Συνεργασίας (RCEP) την 1η Ιανουαρίου 2022.

Το RCEP, η μεγαλύτερη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου στον κόσμο μέχρι σήμερα, καλύπτει 10 κράτη μέλη της Ένωσης Εθνών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN) και τους πέντε εταίρους της στη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου, δηλαδή την Κίνα, την Ιαπωνία, τη Δημοκρατία της Κορέας, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία.

Οι χώρες RCEP αντιπροσωπεύουν περίπου το 30% του παγκόσμιου ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος και πληθυσμού. Πάνω από το 90% του εμπορίου αγαθών μεταξύ των εγκεκριμένων κρατών μελών θα είναι σταδιακά απαλλαγμένο από δασμούς.

“Το RCEP έφερε απτά οφέλη σε εμπόρους που ασχολούνται με το διασυνοριακό εμπόριο όπως εγώ. Αυτά τα ελαιοτριβεία είναι αρκετά δημοφιλή στο Βιετνάμ και η επιχείρησή μου τα πάει καλύτερα από ποτέ”, δήλωσε ο Vu Quang Hai.

Η βολική και οικονομικά προσιτή διασυνοριακή σιδηροδρομική μεταφορά έχει επίσης διευκολύνει την επιχείρηση, δήλωσε ο Vu Quang Hai.

Ο Qin Yufang, ο οποίος συνεργάζεται με την China Railway Nanning Group Co., Ltd., είπε στο Xinhua ότι η ζήτηση για διασυνοριακές σιδηροδρομικές εμπορευματικές μεταφορές μεταξύ της Κίνας και των χωρών ASEAN έχει αρχίσει να ανθεί φέτος.

“Συνολικά 57 εμπορευματικά τρένα με προορισμό το Βιετνάμ αναχώρησαν από την Κίνα το πρώτο τρίμηνο του έτους, σημειώνοντας απότομη αύξηση 128%. Και πάνω από 20 νέα είδη αγαθών, όπως γυαλί, αγροτικά μηχανήματα και μπισκότα, έχουν ενταχθεί στο ταξίδι», είπε ο Qin.

Εκτός από τη μείωση των δασμών, το σύμφωνο ελεύθερων συναλλαγών διαδραματίζει επίσης θετικό ρόλο στην επέκταση της πρόσβασης στην αγορά για επενδύσεις, στην εναρμόνιση των κανόνων και των κανονισμών, στον εξορθολογισμό των τελωνειακών διαδικασιών και στον καθορισμό τυποποιημένων κανόνων για την ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εμπορίου και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Ο Μαλαισιανός Tong Kui Boon, έμπορος κρασιού στην Κίνα, ήταν ενθουσιασμένος που άκουσε για την εφαρμογή του RCEP στη Μαλαισία.

“Έχω ζήσει στην Κίνα για εννέα χρόνια και πιστεύω ότι το RCEP όχι μόνο διευκολύνει τις εμπορικές ανταλλαγές, αλλά προσφέρει επίσης ευρύτερες πολιτιστικές ανταλλαγές. Όλο και περισσότεροι φίλοι μου στη Μαλαισία σκέφτονται τώρα να συμμετάσχουν στο διασυνοριακό εμπόριο με την Κίνα”, δήλωσε ο Tong.

Η Κίνα δημοσίευσε μια κατευθυντήρια γραμμή τον Ιανουάριο για να πιέσει για την εφαρμογή υψηλής ποιότητας του συμφώνου RCEP και να εμβαθύνει τη μεταρρύθμιση μέσω του ανοίγματος υψηλού επιπέδου.

Δήλωσε ότι η Κίνα θα βελτιώσει περαιτέρω τη διευκόλυνση του εμπορίου και των επενδύσεων, θα ενισχύσει τον ρόλο του διακανονισμού RMB στην υποστήριξη του εμπορίου και των επενδύσεων και θα ενισχύσει τη συνεργασία σε έργα βιομηχανικής αλυσίδας και παραγωγής υψηλής τεχνολογίας για την προώθηση ενός διαφοροποιημένου παγκόσμιου δικτύου αλυσίδας εφοδιασμού.

“Έχουμε, από φέτος, εξαγάγει σχεδόν 5 εκατομμύρια γιουάν (περίπου 785.600 δολάρια ΗΠΑ) αγαθών στη Μαλαισία. Και ο συνολικός όγκος εξαγωγών στις χώρες RCEP έχει ξεπεράσει τα 50 εκατομμύρια γιουάν”, δήλωσε ο Zheng Zuguo, διευθυντής ενός εργοστασίου έγχρωμου υγρού κρυστάλλου οθονών στο Beihai, στην αυτόνομη περιοχή Guangxi Zhuang της Κίνας.

Ο Zheng είπε ότι η εταιρεία εξάγει προϊόντα στη Μαλαισία εδώ και πολλά χρόνια. Με την εφαρμογή του RCEP στη Μαλαισία, η εταιρεία αναμένεται να λαμβάνει εκατομμύρια γιουάν σε μείωση δασμών για τα προϊόντα της που πωλούνται στη Μαλαισία κάθε χρόνο.

“Οι παραγγελίες από τη Μαλαισία έχουν αυξηθεί περίπου 20% από έτος σε έτος μέχρι στιγμής φέτος”, δήλωσε ο Zheng.

Συνολικοί και υψηλού επιπέδου πολυμερείς κανόνες ηλεκτρονικού εμπορίου έχουν διαμορφωθεί στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού μετά την έναρξη ισχύος του RCEP, γεγονός που έχει οδηγήσει σε ένα πιο βολικό και τακτικό περιβάλλον ανάπτυξης.

Ο Benjamas Tanvetyanont, Γενικός Πρόξενος της Ταϊλάνδης στο Nanning, την πρωτεύουσα του Guangxi, συμμετείχε στα τέλη Μαρτίου σε μια πώληση ζωντανής ροής για την προώθηση προϊόντων.

Εκδηλώσεις όπως οι πωλήσεις ζωντανής ροής βοηθούν στην προώθηση των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων μεταξύ Ταϊλάνδης και Κίνας, είπε, σημειώνοντας ότι το ηλεκτρονικό εμπόριο μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση του εισοδήματος στις αγροτικές περιοχές και των δύο χωρών.


Give a Like for My Favorite China's Brands

BRInfo

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.