Τέσσερα χρόνια μετά, η κατασκευή λιμανιού ελεύθερου εμπορίου του Hainanβρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη

Ο Lin Guangming, ένας Κινέζος στο εξωτερικό με υπηκοότητα Σιγκαπούρης, ήρθε στη νοτιότερη επαρχία της Κίνας Hainan το 2020 και έγινε ο επικεφαλής σχεδιαστής της επιτροπής διαχείρισης της ζώνης οικονομικής ανάπτυξης Yangpu, γοητευμένος από τις τεράστιες ευκαιρίες που παρουσιάζει το νέο λιμάνι ελεύθερου εμπορίου (FTP).

Η εμπιστοσύνη του Lin στις προοπτικές της Hainan αυξήθηκε αφότου ο Κινέζος πρόεδρος Xi Jinping επισκέφθηκε την αποβάθρα Xiaochantan του Διεθνούς Λιμένα Εμπορευματοκιβωτίων Yangpu για να μάθει για την ανάπτυξη του λιμανιού την περασμένη εβδομάδα. Ο Lin ήταν μεταξύ εκείνων που συναντήθηκε ο Xi κατά τη διάρκεια της περιοδείας επιθεώρησης.

Η Ζώνη Οικονομικής Ανάπτυξης Yangpu στο Danzhou, μια πόλη στο βορειοδυτικό τμήμα του Hainan, είναι μια πρωτοπόρα και περιοχή επίδειξης για το Hainan FTP.

Ο Xi τόνισε ότι το Hainan θα πρέπει να επιδιώξει την πράσινη ανάπτυξη, να δώσει προτεραιότητα στην οικολογική προστασία και να ενισχύσει τη συνέργεια μεταξύ της ανάπτυξης του λιμανιού και της κατασκευής της ζώνης οικονομικής ανάπτυξης Yangpu και του FTP του Hainan, προκειμένου να συμβάλει καλύτερα στην ανάπτυξη των νέων διαδρομών χερσαίας-θαλάσσης για την δυτική περιοχή και την Πρωτοβουλία Belt and Road (BRI).

Η πρωτοβουλία προτάθηκε το 2013 για την κατασκευή της Οικονομικής Ζώνης του Δρόμου του Μεταξιού και του Θαλάσσιου Δρόμου του Μεταξιού του 21ου αιώνα. Έκτοτε, πάνω από τα δύο τρίτα των χωρών του κόσμου έχουν καταλήξει σε συναίνεση με την Κίνα σχετικά με τη συνεργασία στο πλαίσιο του BRI.

Η Κίνα ανακοίνωσε την απόφαση να αναπτύξει το Hainan σε πιλοτική ζώνη ελεύθερων συναλλαγών, ενώ σταδιακά εξερευνά και προωθεί σταθερά τη δημιουργία ενός FTP με κινεζικά χαρακτηριστικά το 2018.

Ως κύριος κόμβος κατά μήκος του Θαλάσσιου Δρόμου του Μεταξιού του 21ου αιώνα, το Hainan έχει χρησιμοποιήσει ευνοϊκές πολιτικές υποστήριξης και τα μοναδικά πλεονεκτήματά του ως η μεγαλύτερη ζώνη ελεύθερων συναλλαγών της Κίνας και το πρώτο λιμάνι ελεύθερου εμπορίου από την ίδρυση της Νέας Κίνας για να πρωτοστατήσει στο άνοιγμα της χώρας σε υψηλό επίπεδο πάνω.

Την Πέμπτη, ένα υπο-φόρουμ με θέμα «The Belt and Road: A New Practice of Cooperative Development» θα πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια του φετινού ετήσιου συνεδρίου Boao Forum for Asia (BFA) στο Boao, μια παράκτια πόλη στο Hainan.

Οι συμμετέχοντες στο φόρουμ αναμένεται να συνοψίσουν τη νέα πρόοδο, η οποία έθεσε υγιή θεμέλια για την οικονομική ανάκαμψη στις χώρες και τις περιοχές κατά μήκος της διαδρομής στο πλαίσιο του BRI και θα συζητήσουν τη μελλοντική συνεργασία για την κατασκευή ενός «πράσινου δρόμου μεταξιού».

Το τροπικό νησί έχει επωφεληθεί από τον ενθουσιασμό της διεθνούς κοινότητας για την προώθηση της υψηλής ποιότητας συνεργασίας Belt and Road.

Μόνο το 2021 κατέγραψε συνολική εισροή ξένων επενδύσεων άνω των 3,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ σε πραγματική χρήση, αύξηση 16,2% σε ετήσια βάση. Εν τω μεταξύ, 1.936 επιχειρήσεις που χρηματοδοτούνται από το εξωτερικό ιδρύθηκαν πρόσφατα στην επαρχία, σημειώνοντας ετήσια αύξηση περίπου 92,6% από έτος σε έτος, σύμφωνα με το επαρχιακό τμήμα εμπορίου.

Η Hainan αναμένεται να οδηγήσει ψηλά στην εργατική της κατασκευή FTP και να προχωρήσει προς την υψηλού επιπέδου, ολοκληρωμένη ανάπτυξή της.

Κατά τη διάρκεια της περιοδείας επιθεώρησης στο Hainan, ο Xi κάλεσε το νησί να αναπτύξει τον τουρισμό, τις σύγχρονες υπηρεσίες, τις βιομηχανίες υψηλής τεχνολογίας και την τροπική γεωργία υψηλής απόδοσης και να επιταχύνει την οικοδόμηση ενός σύγχρονου βιομηχανικού συστήματος.

“Υπάρχουν τεράστιες ευκαιρίες για επιχειρήσεις και ιδιώτες. Με δωρεάν και βολικές ανταλλαγές προσωπικού και όλους τους επαγγελματίες, η Yangpu μπορεί να προσφέρει την καλύτερη πλατφόρμα σταδιοδρομίας για ταλέντα”, δήλωσε ο Lin, προσθέτοντας ότι οι πολιτικές υποστήριξης FTP είναι αρκετά ανοιχτές για να προσελκύσουν ξένα ταλέντα στην εργασία στο Hainan.


Give a Like for My Favorite China's Brands

BRInfo

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.