Σχόλιο inhua: Τέσσερις λόγοι για τους οποίους η οικονομία της Κίνας θα απογοητεύσει ξανά τους αρνητές

Καθώς ορισμένα δυτικά μέσα ενημέρωσης μιλούν για το «μεγάλο πλήγμα» που έχει επιφέρει στην οικονομία η δυναμική πολιτική της Κίνας κατά του μηδενικού COVID-19, παραμελούν ένα από τα μεγαλύτερα χαρακτηριστικά της – την ανθεκτικότητά της.

Φυσικά, όλα τα μέτρα κατά της επιδημίας έχουν ένα τίμημα και υπήρξε βραχυπρόθεσμη πτωτική πίεση στην κινεζική οικονομία. Αλλά θα ήταν κοντόφθαλμο να πιστέψουμε ότι αυτό θα ακρωτηριάσει την ανάπτυξη της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου.

Πρώτα απ ‘όλα, η Κίνα έχει φροντίσει να παρακολουθεί τη διάρκεια και το εύρος όλων των μέτρων κατά της επιδημίας και η συντριπτική πλειοψηφία του λαού της εξακολουθεί να απολαμβάνει μια κανονική ζωή, απαλλαγμένη από τα δεινά της επιδημίας.

Επιπλέον, μπορούμε να είμαστε βέβαιοι ότι ο οικονομικός κόμβος της Σαγκάης θα ανακάμψει από τα μέτρα κατά της επιδημίας, και αυτό ισχύει και για το υπόλοιπο έθνος.

Η Κίνα έχει πάνω από δύο χρόνια εμπειρία, καθώς και ιστορικό που μιλά από μόνη του στον συντονισμό της πρόληψης της επιδημίας και της οικονομικής ανάπτυξης.

Δεύτερον, με καλύτερη από την αναμενόμενη ανάπτυξη το πρώτο τρίμηνο, η οικονομία της Κίνας ξεκινάει σταθερά φέτος. Ξεπέρασε τις προσδοκίες της αγοράς με ετήσια αύξηση 4,8%, πολύ πάνω από 4% το προηγούμενο τρίμηνο.

Την ίδια περίοδο, οι συνολικές εισαγωγές και εξαγωγές αγαθών της Κίνας αυξήθηκαν κατά 10,7% σε ετήσια βάση, ενώ οι καταβεβλημένες άμεσες ξένες επενδύσεις (FDI) αυξήθηκαν κατά 25,6% σε ετήσια βάση.

Αυτή η σταθερή αρχή δείχνει μόνο ότι η δυναμική της βιώσιμης οικονομικής ανάκαμψης της Κίνας παραμένει αμετάβλητη. Η Κίνα συνεχίζει να αντλεί από τη σειρά ισχυρών οικονομικών μεγεθών της, όπως οι βιομηχανικές αλυσίδες εφοδιασμού της και η κολοσσιαία καταναλωτική της αγορά.

Τρίτον, η Κίνα έχει ήδη αναπτύξει μια σειρά από υποστηρικτικές πολιτικές για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της αναζωπύρωσης του COVID-19.

Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας, η κεντρική τράπεζα, ανακοίνωσε μείωση του δείκτη υποχρεωτικών αποθεματικών κατά 0,25 ποσοστιαίες μονάδες από τις 25 Απριλίου, εισάγοντας ρευστότητα 530 δισεκατομμυρίων γιουάν (περίπου 82 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ) στην αγορά.

Η κεντρική τράπεζα, μαζί με την Κρατική Διοίκηση Συναλλάγματος, κυκλοφόρησαν από κοινού αυτήν την εβδομάδα 23 μέτρα για να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από την τελευταία αναζωπύρωση του COVID-19 να βελτιώσουν την εγχώρια οικονομική κυκλοφορία και να διευκολύνουν τις εξαγωγές.

Το 2022, το ταμείο επαναδανεισμού 400 δισεκατομμυρίων γιουάν που στοχεύει ειδικά τις πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις θα συνεχίσει να χρησιμοποιείται σε κυλιόμενη βάση και η ποσόστωση μπορεί να επεκταθεί εάν είναι απαραίτητο.

Άλλες υποστηρικτικές πολιτικές περιελάμβαναν τον καθορισμό ποσόστωσης 3,65 τρισεκατομμυρίων γιουάν για ομόλογα ειδικού σκοπού που εκδίδονται από την τοπική κυβέρνηση για τη χρηματοδότηση κατασκευαστικών έργων, περικοπές φόρων και τελών αξίας 2,5 τρισεκατομμυρίων γιουάν το 2022 και προκαταβολή για την κατασκευή μεγάλων έργων.

Και τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό, η Κίνα είναι γνωστή για το ότι διαθέτει μια εκτενή εργαλειοθήκη πολιτικής που μπορεί να χρησιμοποιήσει για να τονώσει την οικονομία, όπως το μεγάλο απόθεμα μετρητών που διατηρούν οι εμπορικές τράπεζες.

Υπάρχει ακόμη πολύ περιθώριο προσαρμογής της νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής, συμπεριλαμβανομένης της ένεσης περισσότερης ρευστότητας και περισσότερων περικοπών φόρων και τελών.

Ο Κινέζος υπουργός Οικονομικών Liu Kun δήλωσε, σε άρθρο που δημοσιεύτηκε στις 16 Απριλίου, ότι η προληπτική δημοσιονομική πολιτική θα είναι εμπροσθοβαρής και θα εφαρμοστεί πλήρως.

Οι πολιτικές πρέπει να εκδοθούν το συντομότερο δυνατό με τα κεφάλαια να διατίθενται έγκαιρα για τη δημιουργία οικονομικών δραστηριοτήτων και τη σταθεροποίηση της οικονομίας, είπε ο Liu στο άρθρο στο Qiushi Journal, ένα εμβληματικό περιοδικό της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας.

Συνολικά, κάθε αμερόληπτο μάτι μπορεί να δει ότι η Κίνα είναι έτοιμη να ξεπεράσει τις προκλήσεις που βρίσκονται μπροστά μας, να επιτύχει σταθερή οικονομική ανάπτυξη και να συμβάλει περαιτέρω στην παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη.


Give a Like for My Favorite China's Brands

BRInfo

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.