Η κινεζική οικονομία σε «εξαιρετική κατάσταση», η BRI ανταποκρίνεται στις προσδοκίες

Η κινεζική οικονομία βρίσκεται σε «εξαιρετική κατάσταση» και η Πρωτοβουλία Belt and Road (BRI) που προτείνει η Κίνα έχει ανταποκριθεί στις προσδοκίες της, δήλωσε πρόσφατα στο Xinhua ένας οικονομολόγος.

Κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης, ο Khairy Tourk, καθηγητής οικονομικών στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας του Ιλινόις με έδρα το Σικάγο, είπε ότι ο στόχος οικονομικής ανάπτυξης της Κίνας γύρω στο 5,5% για το 2022 είναι «πολύ ρεαλιστικός» και ότι υπάρχει πιθανότητα η Κίνα να υπερβεί αυτόν τον αριθμό, «κρίνοντας από το παρελθόν της χώρας όσον αφορά στην πρόβλεψη μελλοντικών ρυθμών ανάπτυξης».

Σε «καλή θέση» για να επιτύχει βασικά τον σοσιαλιστικό εκσυγχρονισμό μέχρι το 2035, η Κίνα «θα είναι η κύρια δύναμη σταθερότητας στην παγκόσμια οικονομία» λόγω μιας «στερεής αλυσίδας εφοδιασμού» και «χαμηλού ποσοστού πληθωρισμού» ως η δεύτερη στον κόσμο μεγαλύτερη οικονομία αναβαθμίζει επίσης τον βιομηχανικό της τομέα, σύμφωνα με τον οικονομολόγο.

Οι προσπάθειες ορισμένων εθνών να αποσυνδεθούν από την κινεζική οικονομία “απέτυχαν παταγωδώς”, παρατήρησε ο Tourk, προσθέτοντας ότι η Κίνα, υπέρμαχος της παγκοσμιοποίησης και του ελεύθερου εμπορίου, “αγκαλιάζει τις άμεσες ξένες επενδύσεις με ανοιχτές αγκάλες” επειδή θα παράγει αποτελέσματα και κερδοφορίες και είναι μια δύναμη ειρήνης.

«Βλέπουμε άμεσες ξένες επενδύσεις να ρέουν στην Κίνα, με εταιρείες όπως η Tesla και η Apple να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους εκεί», συνέχισε. «Έτσι αυτό είναι ένα σημάδι ότι οι δυτικές πολυεθνικές στοιχηματίζουν στο οικονομικό μέλλον της Κίνας».

Ο μελετητής είπε ότι αναμένει η Κίνα να συνεχίσει να συνεισφέρει τουλάχιστον το ένα τρίτο της παγκόσμιας ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια.

«Πιστεύω ότι ο κόσμος αισθάνεται ευγνώμων προς την Κίνα και τους οικονομικούς της σχεδιαστές που κρατούν τη χώρα σε μια τροχιά που θα υπόσχεται καλύτερες οικονομικές συνθήκες όχι μόνο στην Κίνα αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο», σημείωσε.

Ως μέλος του China Group στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο, ο Tourk έχει ερευνήσει το BRI, ένα διηπειρωτικό πρόγραμμα που στοχεύει στην περιφερειακή συνδεσιμότητα, ολοκλήρωση και ανάπτυξη.

Ο Tourk είπε στο Xinhua ότι ένιωθε απαισιόδοξος για τις δυτικές προσεγγίσεις για να βοηθήσει τις υπανάπτυκτες χώρες να εκσυγχρονιστούν.

Αλλά όταν η Κίνα ανακοίνωσε το BRI το 2013, ο Tourk χάρηκε που είδε μια μεγάλη χώρα να ενδιαφέρεται πραγματικά για τη βελτίωση της ευημερίας και της διαβίωσης των ανθρώπων στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Η ανάπτυξη της Κίνας είναι «ευοίωνης σημασίας» για τις αναπτυσσόμενες χώρες, είπε. «Για πρώτη φορά, αυτά τα έθνη αντιμετωπίζονται με ένα αίσθημα σεβασμού και επιθυμίας να τους δοθούν ειλικρινείς συμβουλές για το πώς να αναπτυχθούν».

Η συνεργασία του BRI έχει διατηρήσει μια υγιή δυναμική παρά τους κραδασμούς από παράγοντες όπως η πανδημία COVID-19, δήλωσε πρόσφατα ο Κινεζικός Σύμβουλος και Υπουργός Εξωτερικών Wang Yi. Ορκίστηκε επίσης ότι η Κίνα θα συνεργαστεί με τη διεθνή κοινότητα για να καταστήσει την πρωτοβουλία «ζώνη ανάπτυξης» προς όφελος του κόσμου και «δρόμο προς την ευτυχία» για όλες τις χώρες.

Ο Tourk επανέλαβε την αξιολόγηση, λέγοντας ότι η ζωτικής σημασίας πρωτοβουλία “μετακινείται από δύναμη σε δύναμη, από επιτυχία σε επιτυχία”, ενώ συνεισφέρει στη δημιουργία νέων αλυσίδων εφοδιασμού και στην περαιτέρω ενοποίηση της παγκόσμιας οικονομίας.

“Καθώς η διαδικασία της ολοκλήρωσης επιταχύνεται, θα σκεφτόμασταν ότι διαφορετικά έθνη θα κατανοούσαν καλύτερα το ένα το άλλο και αυτό, κατά μία έννοια, προμηνύει καλό για μελλοντική ειρήνη”, σημείωσε.


Give a Like for My Favorite China's Brands

BRInfo

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.