Η κινεζική κοινότητα προσφέρει υποτροφίες σε φοιτητές από τη Ζιμπάμπουε

Εκατό μαθητές από δέκα δημοτικά σχολεία που διευθύνονται από το δημοτικό συμβούλιο στη Χαράρε, την πρωτεύουσα της Ζιμπάμπουε, θα επωφεληθούν από υποτροφίες στο πλαίσιο της Υποτροφίας Φιλίας Κίνας-Ζιμπάμπουε για την κάλυψη των διδάκτρων τους.

Το πρόγραμμα υποτροφιών, το οποίο ξεκίνησε επίσημα την Τετάρτη στο Χαράρε, διευκολύνεται από το Κέντρο Οικονομικής και Πολιτιστικής Ανταλλαγής και Έρευνας της Κίνας Αφρικής (CAECERC) με την υποστήριξη κινεζικών επιχειρήσεων στη Ζιμπάμπουε.

Μιλώντας στην τελετή έναρξης, όπου σε ορισμένους από τους δικαιούχους παραδόθηκαν τα κεφάλαιά τους, ο Stellah Gunje, εκπρόσωπος των επικεφαλής δημοτικών σχολείων του δημοτικού συμβουλίου στη Χαράρε, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στους Κινέζους για την ευγενική χειρονομία.

“Οι μη προνομιούχοι μαθητές ή μαθητές σε επιλεγμένα δημοτικά σχολεία έχουν κάτι να χαμογελάσουν. Είναι ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα για αυτούς τους μαθητές”, είπε.

Ο αναπληρωτής δήμαρχος της Χαράρε Stewart Mutizwa είπε ότι το πρόγραμμα έχει απήχηση στην προσπάθεια του δημοτικού συμβουλίου να παρέχει οικονομικά προσιτή εκπαίδευση σε όλους τους μαθητές.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτή η χειρονομία θα παρακινήσει και θα ενθαρρύνει πολλούς μαθητές να εργαστούν σκληρότερα ώστε να μπορούν να είναι μέρος αυτού του προγράμματος», είπε.

Το πρόγραμμα θα επεκταθεί επίσης προς όφελος άλλων δημοτικών και κυβερνητικών σχολείων σε όλη τη χώρα.

Εκτός από την παροχή χρηματοδότησης σε μαθητές πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, η Υποτροφία Φιλίας Κίνας-Ζιμπάμπουε παρέχει ήδη βοήθεια σε φοιτητές πανεπιστημίου. Τριάντα φοιτητές από τρία κρατικά πανεπιστήμια της Ζιμπάμπουε έχουν μέχρι στιγμής επωφεληθεί από το πρόγραμμα υποτροφιών.

Ο Steve Zhao, διευθυντής της CAECERC, δήλωσε ότι το πρόγραμμα υποτροφιών αποτελεί μέρος της κοινωνικής ευθύνης των κινεζικών εταιρειών, ισχυριζόμενος ότι το πρόγραμμα ξεκίνησε μετά τη συνειδητοποίηση ότι οι οικονομικές προκλήσεις που προκαλούνται από την πανδημία έχουν οδηγήσει πολλούς γονείς από φτωχά υπόβαθρα να αποτυγχάνουν να συγκεντρώσουν κεφάλαια για να στείλουν παιδιά στο σχολείο.

Η Κίνα υποστηρίζει τον εκπαιδευτικό τομέα της Ζιμπάμπουε από τότε που η χώρα της Νότιας Αφρικής απέκτησε την ανεξαρτησία της το 1980. Έχει προσφέρει περισσότερες από 100 υποτροφίες σε φοιτητές από τη Ζιμπάμπουε κάθε χρόνο μέσω της υποτροφίας της κινεζικής κυβέρνησης, της υποτροφίας του Ινστιτούτου Κομφούκιου, διαφόρων υποτροφιών της επαρχιακής κυβέρνησης καθώς και υποτροφιών που χρηματοδοτούνται από Κινέζους επιχειρήσεις στη Ζιμπάμπουε.

Μέσω του CAECERC, ο Zhao διευκόλυνε και προώθησε διάφορα προγράμματα πολιτιστικών ανταλλαγών μεταξύ Ζιμπάμπουε και Κίνας που περιλαμβάνουν την προσαγωγή Κινέζων φοιτητών και ακαδημαϊκών στη Ζιμπάμπουε καθώς και την αποστολή φοιτητών και ακαδημαϊκών από τη Ζιμπάμπουε στην Κίνα.


BRInfo

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *