Η Κίνα προσπαθεί να κάνει τη ζώνη B&R ανάπτυξης, δρόμο προς την ευτυχία

Κατά τη διάρκεια των συνεχιζόμενων “δύο συνεδριών” της Κίνας, η ανάπτυξη υψηλής ποιότητας του Belt and Road (B&R) αποτέλεσε το επίκεντρο καθώς η χώρα προσπαθεί να κάνει τη B&R ζώνη ανάπτυξης και δρόμο προς την ευτυχία σε έναν μεταβαλλόμενο κόσμο γεμάτο αναταράξεις και μετασχηματισμούς.

Σημαντικές ανακαλύψεις στη χρονιά της πρόκλησης

Σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια των «δύο συνεδριάσεων», ο Κινέζος Σύμβουλος Επικρατείας και Υπουργός Εξωτερικών Wang Yi αναφέρθηκε στις ανακαλύψεις που έγιναν το 2021 όσον αφορά στο B&R.

Τον περασμένο χρόνο, η συνδεσιμότητα υποδομών στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας Belt and Road (BRI) έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο, με μεγάλα έργα να έχουν ολοκληρωθεί, όπως ο σιδηρόδρομος Κίνας-Λάος και το νέο λιμάνι της Χάιφα στο Ισραήλ.

Για παράδειγμα, ο σιδηρόδρομος Κίνας-Λάος μήκους 1.035 χιλιομέτρων, ένα έργο ορόσημο υψηλής ποιότητας συνεργασίας Belt and Road, έχει αυξηθεί στον όγκο των εμπορευμάτων καθώς και στην κατηγορία φορτίου, από τότε που ξεκίνησε τη λειτουργία του στις 3 Δεκεμβρίου 2021. Από τον Μάρτιο 3, ο σιδηρόδρομος έχει χειριστεί περίπου 350 διεθνείς εμπορευματικές αμαξοστοιχίες που παραδίδουν περισσότερους από 250.000 τόνους φορτίου, σύμφωνα με τον φορέα εκμετάλλευσης.

Η υπηρεσία εμπορευματικών τρένων Κίνας-Ευρώπης, ένα άλλο σημαντικό πρόγραμμα στο πλαίσιο του BRI, σημείωσε επίσης τεράστια πρόοδο, ενισχύοντας την ανάκαμψη και τη σταθερότητα των αλυσίδων εφοδιασμού εν μέσω της πανδημίας.

Σύμφωνα με την China State Railway Group Co. Ltd., τα εμπορευματικά τρένα Κίνας-Ευρώπης φτάνουν τώρα σε 180 πόλεις σε 23 ευρωπαϊκές χώρες, με τον συνολικό αριθμό ταξιδιών να ξεπερνά τις 50.000.

Εν τω μεταξύ, η διασύνδεση μεταξύ ανθρώπων με αμοιβαία βοήθεια και βοήθεια συνέχισε να εμβαθύνεται στο πλαίσιο του BRI.

Η Κίνα έχει παράσχει σθεναρή υποστήριξη σε άλλες χώρες στον αγώνα τους κατά του COVID-19 και εργάζεται για την κοινή παραγωγή εμβολίων με 20 αναπτυσσόμενους εταίρους, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι χώρες BRI, σύμφωνα με τον Wang.

Με την εμβάθυνση του BRI, όχι μόνο ενίσχυσε τη συνδεσιμότητα της υποδομής και των ανθρώπων μεταξύ των χωρών και περιοχών του BRI, αλλά βελτίωσε επίσης πραγματικά τη διαβίωση των ανθρώπων.

Ο Moin ul Haque, πρεσβευτής του Πακιστάν στην Κίνα, δήλωσε ότι το BRI έχει δώσει νέα ζωτικότητα στην οικονομία του Πακιστάν. Μέχρι στιγμής, η συνεργασία στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του Οικονομικού Διαδρόμου Κίνας-Πακιστάν (CPEC) έχει δημιουργήσει περισσότερες από 70.000 θέσεις εργασίας και αναμένεται να δημιουργήσει 500.000 θέσεις εργασίας τα επόμενα πέντε έως επτά χρόνια.

Δεσμεύσεις για συνεργασία υψηλότερης ποιότητας στο πλαίσιο του BRI

Η Κίνα έχει αναλάβει δεσμεύσεις για την προώθηση της συνεργασίας υψηλής ποιότητας στο πλαίσιο του BRI, ένα αποκορύφωμα στην έκθεση κυβερνητικής εργασίας που παραδόθηκε κατά τη διάρκεια των συνεχιζόμενων “δύο συνεδριάσεων”.

Σύμφωνα με την έκθεση, τηρώντας την αρχή της επίτευξης κοινής ανάπτυξης μέσω διαβουλεύσεων και συνεργασίας, η Κίνα θα κινηθεί σταθερά για να ανοίξει νέους τομείς συνεργασίας με βάση την εδραίωση της συνεργασίας για την ενίσχυση της συνδεσιμότητας, και θα αναπτύξει περαιτέρω τον Νέο Διεθνή Εμπορικό Διάδρομο ξηράς-Θάλασσας, ένα πέρασμα εμπορίου και υλικοτεχνικής υποστήριξης που κατασκευάστηκε από κοινού από επαρχιακές περιφέρειες της δυτικής Κίνας και τη Σιγκαπούρη.

Σύμφωνα με την έκθεση, η Κίνα θα αυξήσει επίσης τις εισαγωγές ποιοτικών προϊόντων και υπηρεσιών, μέσω της διερεύνησης νέων τρόπων ανάπτυξης του εμπορίου υπηρεσιών και του ψηφιακού εμπορίου και της εφαρμογής μιας αρνητικής λίστας για το διασυνοριακό εμπόριο υπηρεσιών. Η μεταρρύθμιση της χώρας για την απλούστευση του εκτελωνισμού θα εμβαθύνει και θα επιταχυνθεί η οικοδόμηση ενός διεθνούς συστήματος υπηρεσιών υλικοτεχνικής υποστήριξης για να μειωθεί το κόστος και να αυξηθεί η αποτελεσματικότητα στο εξωτερικό εμπόριο.

Επιπλέον, οι ξένοι επενδυτές θα αποκτήσουν ευκολότερη πρόσβαση για να επενδύσουν στην Κίνα. Η Κίνα δεσμεύεται να τηρήσει τον αρνητικό κατάλογο για τις ξένες επενδύσεις και να εξασφαλίσει εθνική μεταχείριση για όλες τις επιχειρήσεις που επενδύουν ξένες, ανέφερε η έκθεση.

Όλα αυτά τα μέτρα και οι δεσμεύσεις δείχνουν τη σταθερή αποφασιστικότητα της χώρας για ευρύτερο άνοιγμα και ανάπτυξη υψηλής ποιότητας του BRI.

Νωρίτερα, τον Φεβρουάριο, ένας ανώτερος αξιωματούχος είπε επίσης ότι το BRI θα πρέπει να συνεχίσει να διαθέτει εκτεταμένες διαβουλεύσεις, κοινή συνεισφορά και κοινά οφέλη και να στοχεύει σε υψηλών προδιαγραφών, βιώσιμη και ανθρωποκεντρική πρόοδο. Επιπλέον, θα πρέπει να δοθεί περισσότερη ενέργεια σε έργα που αφορούν στη διαβίωση των ανθρώπων για να βελτιωθεί η αίσθηση κέρδους των ανθρώπων στις συμμετέχουσες χώρες.

Το Resilient Belt and Road προχωρά με τον καιρό

Σύμφωνα με μελέτη της Παγκόσμιας Τράπεζας, το BRI θα βοηθήσει 7,6 εκατομμύρια ανθρώπους να βγουν από την ακραία φτώχεια και 32 εκατομμύρια από τη μέτρια φτώχεια σε αυτές τις χώρες. Θα αυξήσει το εμπόριο στις συμμετέχουσες χώρες κατά 2,8% έως 9,7%, το παγκόσμιο εμπόριο κατά 1,7% έως 6,2% και το παγκόσμιο εισόδημα κατά 0,7% έως 2,9%.

“Το BRI δείχνει ανθεκτικότητα καθώς είναι σύμφωνο με τις ανάγκες της εποχής και συμβαδίζει με την εποχή”, δήλωσε ο Wang Yiwei, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Renmin της Κίνας.

Πρόσθεσε ότι ενόψει του αυξανόμενου προστατευτισμού και της μονομέρειας, το BRI που προτείνει η Κίνα, ως τρόπος διατήρησης και πρακτικής της γνήσιας πολυμέρειας, έχει προσθέσει ώθηση στην πολυμέρεια που χαρακτηρίζει τη διαφάνεια, τη συμμετοχικότητα και τη συνεργασία που κερδίζει. Συμβαδίζοντας με τον χρόνο, το BRI έχει αναπτύξει νέες διαστάσεις, που καλύπτουν την υγεία, την ψηφιοποίηση και την πράσινη ανάπτυξη.

Σύμφωνα με τον Ding Yifan, μια έρευνα με το Κέντρο Έρευνας Ανάπτυξης του Κρατικού Συμβουλίου της Κίνας, η βιώσιμη και φιλική προς το περιβάλλον αναπτυξιακή πορεία εκτιμάται ολοένα και περισσότερο σε όλο τον κόσμο και, ως εκ τούτου, η ανάπτυξη υψηλής ποιότητας αποτελεί λέξη-κλειδί για το Belt and Road. Η οικοδόμηση ενός πράσινου, ψηφιακού και υγιούς δρόμου μεταξιού θα γίνει το επίκεντρο του μέλλοντος.


BRInfo

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *