Η Κίνα και η Ζάμπια διαθέτουν τεράστιες δυνατότητες συνεργασίας

Η Κίνα και η Ζάμπια απολαμβάνουν τεράστιες δυνατότητες συνεργασίας, ειδικά σε τομείς όπως η γεωργία και η τεχνολογία, δήλωσε ένας μελετητής από τη Ζάμπια.

Οι δύο χώρες έχουν σημειώσει βήματα προόδου στην εδραίωση των διμερών δεσμών τους όλα αυτά τα χρόνια, είπε ο Haggai Kanenga, λέκτορας και ερευνητής στο Τμήμα Αναπτυξιακών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Ζάμπια, σε συνέντευξή του στο Xinhua την Πέμπτη.

Ο υπουργός Εξωτερικών και Διεθνούς Συνεργασίας της Ζάμπιας Stanley Kakubo έγινε την περασμένη εβδομάδα ο πρώτος υπουργός Εξωτερικών χώρας της υποσαχάριας Αφρικής που επισκέφτηκε την Κίνα από την έναρξη της πανδημίας του COVID-19.

Το ταξίδι υποδηλώνει τη σημασία που αποδίδουν τόσο η Κίνα όσο και η Ζάμπια στις σχέσεις τους και επίσης επιβεβαιώνει το γεγονός ότι η Κίνα βλέπει τη Ζάμπια «ως εταίρο στην ανάπτυξη», είπε ο μελετητής, αποκαλώντας τις σχέσεις Κίνας-Ζάμπιας πρότυπο των σχέσεων Κίνας-Αφρικής.

Η Ζάμπια ήταν η πρώτη χώρα της περιοχής που δημιούργησε διπλωματικούς δεσμούς με την Κίνα, καθώς και η χώρα με την οποία η Κίνα δημιούργησε την πρώτη ζώνη οικονομικής συνεργασίας στην περιοχή της Νότιας Αφρικής, είπε ο Kanenga.

Κατά την άποψη του ειδικού, η Κίνα έχει δείξει την προθυμία της να συνεργαστεί με τη Ζάμπια παρέχοντας τεχνική, οικονομική και άλλη υποστήριξη για να συμβάλει στην ανάπτυξη της χώρας.

Η Κίνα βοηθούσε τις αφρικανικές χώρες να ακολουθήσουν τις δικές τους αναπτυξιακές προτεραιότητες, σημείωσε, επαινώντας την Κίνα για τη συνέχιση της παροχής βοήθειας στην Αφρική στην κατασκευή διαφόρων έργων και υποδομών.

Κοιτάζοντας το μέλλον, ο ειδικός είπε ότι οι δύο χώρες έχουν τεράστιες δυνατότητες να εμβαθύνουν τη συνεργασία τους σε διάφορους τομείς.

Η Ζάμπια έχει ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στον αγροτικό τομέα, το οποίο δεν είχε ακόμη αξιοποιηθεί, ενώ η Κίνα θα προσφέρει στο έθνος της Νότιας Αφρικής μια τεράστια αγορά για γεωργικά προϊόντα, είπε.

Σύμφωνα με τον εμπειρογνώμονα, η Ζάμπια έχει θέσει την εκβιομηχάνιση και τη διαφοροποίηση της οικονομίας στην κορυφή της ατζέντας της, γεγονός που θα διευρύνει περαιτέρω το χώρο για διμερή συνεργασία.


Give a Like for My Favorite China's Brands

BRInfo

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.