Η Κίνα αναδεικνύεται ως η κύρια εξαγωγική αγορά της Ναμίμπια

Το εμπορικό ισοζύγιο της Ναμίμπια που παρουσιάζει πλεόνασμα με τις ασιατικές χώρες μειώθηκε απο 1,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων Ναμίμπια που καταγράφηκε τον Δεκέμβριο του 2021 σε 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια Ναμίμπια τον Ιανουάριο του 2022, σύμφωνα με την στατιστική υπηρεσία της χώρας (NSA) την Πέμπτη.

Οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 318 εκατομμύρια σε 3,2 δισεκατομμύρια δολάρια Ναμίμπια, ενώ οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 156 εκατομμύρια σε 1,9 δισεκατομμύρια δολάρια Ναμίμπια, δήλωσε ο γενικός στατιστικολόγος της NSA Alex Shimuafeni στα τελευταία εμπορικά στατιστικά της NSA.

Παρά τη μείωση του εμπορικού ισοζυγίου, ο Shimuafeni είπε ότι η Κίνα αναδείχθηκε ως η κύρια εξαγωγική αγορά για τη Ναμίμπια, απορροφώντας το 32,3% του συνόλου των εξαγόμενων αγαθών, μπροστά από τη Νότια Αφρική στη δεύτερη θέση με μερίδιο αγοράς 18,3% των συνολικών εξαγωγών.

«Η Ζάμπια κατέλαβε την τρίτη θέση με σχετικό μερίδιο 6,1% ενώ η Ισπανία και η Γαλλία κατέλαβαν την τέταρτη και πέμπτη θέση με αντίστοιχα μερίδια 4,8% και 4,4%», πρόσθεσε.

Ο Shimuafeni είπε ότι οι κυψέλες χαλκού ήταν το μεγαλύτερο εξαγωγικό προϊόν της Ναμίμπια κατά τον υπό εξέταση μήνα, αντιπροσωπεύοντας το 26,6% των συνολικών εξαγωγών που προορίζονται κυρίως στην Κίνα, τη Γαλλία και την Ολλανδία.

«Ακολούθησε το ουράνιο που αντιπροσώπευε το 12,8% των συνολικών εξαγωγών που προορίζονταν κυρίως στην Κίνα», πρόσθεσε.

Εν τω μεταξύ, όσον αφορά στις εισαγωγές, η Νότια Αφρική, η Ζάμπια, η ΛΔΚ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Βουλγαρία ήταν η κύρια πηγή εισαγωγών για τη Ναμίμπια.

«Αυτές οι πέντε κορυφαίες αγορές εισαγωγών προμήθευσαν τη Ναμίμπια με το 69,7% του συνόλου των εισαγωγών που απαιτούνται από τη χώρα, από το επίπεδο του Δεκεμβρίου 2021 που ήταν 67,9% και το 58,4% που καταγράφηκε τον Ιανουάριο του 2021», κατέληξε.


BRInfo

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *