Γυναίκα αστροναύτης από την Κίνα στέλνει χαιρετισμούς για τη Διεθνή Ημέρα της Γυναίκας από το διάστημα

Η Wang Yaping, η δεύτερη γυναίκα αστροναύτης της Κίνας που βρίσκεται τώρα σε εξάμηνη αποστολή στον Διαστημικό Σταθμό της χώρας, ηχογράφησε πρόσφατα ένα βίντεο για το γραφείο των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) στη Γενεύη της Ελβετίας, στέλνοντας τους χαιρετισμούς της σε γυναίκες σε όλο τον κόσμο, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας στις 8 Μαρτίου.

“Ελπίζω όλα τα κορίτσια με διαστημικά όνειρα να προστατεύουν το όραμά σας να πάτε στη θάλασσα των αστεριών. Μια μέρα, πριν το καταλάβετε, όταν κοιτάξετε ψηλά, θα δείτε ότι το όνειρό σας είναι ήδη εφικτό”, είπε ο Wang.

Είπε ότι το διάστημα δεν άλλαξε ποτέ το περιβάλλον της και ότι τα άφθονα δεδομένα πτήσεων δείχνουν ότι δεν υπάρχουν σημαντικές διαφορές στην ικανότητα των φύλων να προσαρμοστούν και να εργαστούν στο διάστημα.

Οι γυναίκες “μπορούν όλες να ολοκληρώσουν την ίδια εκπαίδευση και αξιολόγηση με τους άνδρες αστροναύτες σε υψηλό επίπεδο. Και πολλά φυσικά και ψυχολογικά χαρακτηριστικά των γυναικών μπορούν να παίξουν πλεονέκτημα στο διάστημα, όντας συμπληρωματικά με τους άνδρες αστροναύτες”, είπε.

“Είναι κατανοητό ότι όλο και περισσότερες γυναίκες θα συμμετέχουν σε επανδρωμένες αποστολές διαστημικών πτήσεων. Θα έχει πολύ σημαντικό αντίκτυπο στη μεγάλης κλίμακας και μακροπρόθεσμη ανθρώπινη εξερεύνηση του διαστήματος στο μέλλον”, είπε.

«Κυρίες, αν και οι εθνικότητες, και τα επαγγέλματά μας είναι διαφορετικές, αλλά οι γυναίκες σε όλο τον κόσμο κάνουν τον κόσμο πιο ζωντανό, πιο αρμονικό και πιο ζεστό με τις δικές τους προσπάθειες», είπε.

«Θα ήθελα να επωφεληθώ αυτής της ευκαιρίας για να ευχαριστήσω κάθε γυναίκα για την ανιδιοτελή αφοσίωσή της, εύχομαι επίσης σε κάθε γυναίκα να διαλέξει τα φωτεινότερα αστέρια για τις ζωές και τις καριέρες που αγαπάμε στον δικό μας έναστρο ουρανό».

Ο Wang και δύο άλλοι αστροναύτες πήγαν στο διάστημα με το διαστημόπλοιο Shenzhou-13 και μπήκαν στον διαστημικό σταθμό στις 16 Οκτωβρίου 2021, ξεκινώντας την εξάμηνη διαστημική αποστολή.

Το τρίο βρίσκεται σε τροχιά για περισσότερες από 130 ημέρες, με τον Wang να σημειώνει ρεκόρ για τις περισσότερες ημέρες στο διάστημα από οποιονδήποτε Κινέζο αστροναύτη.

Στην πρώτη της διαστημική αποστολή, η Wang, που κάποτε ονειρευόταν να γίνει δασκάλα, έδωσε μια διάλεξη 40 λεπτών, την πρώτη ζωντανή διάλεξη της Κίνας στο διάστημα, στο διαστημόπλοιο Shenzhou-10 στις 20 Ιουνίου 2013, σε πάνω από 60 εκατομμύρια μαθητές σε όλη τη χώρα.

«Μου αρέσει να είμαι δάσκαλος του διαστήματος, αντιμετωπίζοντας τα υπέροχα παιδιά μπροστά στην οθόνη, συμπεριλαμβανομένης της κόρης μου», είπε ο Wang στο βίντεο.

Οκτώ χρόνια αργότερα, έδωσε άλλη μια ζωντανή διάλεξη για το διάστημα στον διαστημικό σταθμό της Κίνας στις 9 Δεκεμβρίου 2021.


BRInfo

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *