Τι λένε οι οικονομολόγοι για τις προοπτικές της Κίνας το 2022;

Για την Κίνα, το έτος 2021 ήταν ένα ορόσημο. Σημειώθηκε αξιοσημείωτη πρόοδος στην ανάπτυξη υψηλής ποιότητας ενόψει απροσδόκητων προκλήσεων και εξωτερικών αβεβαιοτήτων.

Ήταν επίσης μια νέα αρχή. Η χώρα ξεκίνησε ένα νέο ταξίδι για να οικοδομηθεί σε μια σύγχρονη σοσιαλιστική χώρα -τον Στόχο της Δεύτερης Εκατονταετηρίδας- στα μέσα του 21ου αιώνα.

Βαδίζοντας προς το έτος 2022, θα διατηρήσει η Κίνα τη δυναμική της οικονομικής ανάπτυξης; Ποιες είναι οι προτεραιότητες πολιτικής φέτος; Τι πρέπει να αναμένεται από την κεφαλαιαγορά της Κίνας;

Το Xinhua ζήτησε από τους οικονομολόγους τις απόψεις τους για καυτά θέματα σχετικά με τις προοπτικές της Κίνας. Εδώ είναι οι απαντήσεις.

Ε1: Πώς βλέπετε τη μακροοικονομική κατάσταση φέτος;

Παρά την τριπλή πίεση της συρρίκνωσης της ζήτησης, των κραδασμών της προσφοράς και της αποδυνάμωσης των προσδοκιών, η οικονομία της Κίνας πιθανότατα θα διατηρήσει σταθερή δυναμική ανάπτυξης φέτος, δήλωσε ο Liu Yuanchun, αντιπρόεδρος του Πανεπιστημίου Renmin της Κίνας.

Το δυναμικό οικονομικής ανάπτυξης της χώρας ενισχύεται συνεχώς με πτώση του ποσοστού ανεργίας, γενικά σταθερά επίπεδα τιμών, σταθερούς και φθίνοντες δείκτες μακρομόχλευσης, ενισχυμένες επιστημονικές και τεχνολογικές καινοτομίες, διαρκώς αυξανόμενη διεθνή ανταγωνιστικότητα και συνολική ενίσχυση του ανθρώπινου κεφαλαίου, πρόσθεσε ο Liu.

Η Κίνα είναι καλά προετοιμασμένη σε επίπεδο πολιτικής για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις φέτος, δήλωσε ο Peng Wensheng, επικεφαλής αναλυτής της China International Capital Corporation.

Η χώρα πιθανότατα θα δει την οικονομική της ανάπτυξη να επιταχύνεται το δεύτερο εξάμηνο του έτους, καθώς υπάρχει μια χρονική υστέρηση μεταξύ της εισαγωγής των πολιτικών και των επιπτώσεών τους, είπε ο Peng.

Οι εξαγωγές, οι ξένες επενδύσεις, οι πράσινες επενδύσεις και οι επενδύσεις υψηλής τεχνολογίας και η ψηφιακή οικονομία θα συνεχίσουν να παρέχουν σταθερή υποστήριξη για την ανάπτυξη υψηλής ποιότητας της οικονομίας της Κίνας, δήλωσε ο Shen Jianguang, επικεφαλής οικονομολόγος στο JD.com.

Ε2: Ποιες θα είναι πιθανώς οι φετινές προτεραιότητες πολιτικής;

Υπάρχει το προφανές μήνυμα διασφάλισης σταθερής ανάπτυξης από τις αρχές που θα συνεχίσουν τη συνετή νομισματική πολιτική και την προληπτική δημοσιονομική πολιτική, είπε ο Liu.

Οι πράσινες επενδύσεις, οι περικοπές φόρων και τελών και οι πληρωμές μεταβιβάσεων θα επικεντρωθούν, εκτός από τις παραδοσιακές υποδομές, είπε ο Peng.

Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση θα είναι εξαιρετικά προσεκτική στην εισαγωγή πολιτικών που έχουν αυστηρότερο αποτέλεσμα και ότι υπάρχουν λιγότερες πιθανότητες να εισαχθούν ρυθμιστικές πολιτικές ταυτόχρονα σε ορισμένους τομείς.

Το σύστημα εποπτείας της οικονομίας της πλατφόρμας, το οποίο δίνει έμφαση τόσο στη ρύθμιση όσο και στην ανάπτυξη, θα βελτιωθεί σταδιακά, συμβάλλοντας στη μακροπρόθεσμη, υγιή ανάπτυξη του κλάδου και ενισχύοντας τις προσδοκίες και την εμπιστοσύνη των επιχειρήσεων, δήλωσε ο Shen.

Ε3: Ποιες νέες επενδυτικές ευκαιρίες θα ανοίξουν για όλους;

Η Κίνα θα επιδιώξει να κάνει προόδους στις επιστημονικές και τεχνολογικές καινοτομίες και να στηρίξει αδύναμους κρίκους στις εγχώριες βιομηχανικές και εφοδιαστικές αλυσίδες, μεταξύ άλλων, οι οποίες θα χρειαστούν πολλές επενδύσεις, δήλωσε ο Liu.

Πίσω από τους στόχους της Κίνας για την κορύφωση του άνθρακα και την ουδετερότητα του άνθρακα, η ζωντάνια της υπαίθρου και η αναβάθμιση της κατανάλωσης αποτελούν τεράστιες επενδυτικές ευκαιρίες, δήλωσε ο Peng.

Ο Shen σημείωσε τις επενδυτικές δυνατότητες σε νέες υποδομές και προηγμένη παραγωγή.

Ε4: Πώς βλέπετε τη μελλοντική ανάπτυξη της στεγαστικής αγοράς;

Η Κίνα θα συνεχίσει να εμμένει στην αρχή της «η στέγαση είναι για να ζει κανείς, όχι για κερδοσκοπία», είπε ο Shen, προσθέτοντας ότι οι μελλοντικές πολιτικές θα συντονίσουν καλύτερα τη σταθερή ανάπτυξη και την πρόληψη των κινδύνων στον τομέα.

Η κυβέρνηση θα υιοθετήσει συγκεκριμένες πολιτικές για την πόλη για να τονώσει τον ενάρετο κύκλο και την υγιή ανάπτυξη του κλάδου, είπε.

Ο Peng είπε ότι η αθέτηση υποχρεώσεων μεμονωμένων κατασκευαστών ακινήτων δεν θα οδηγήσει σε συστημικές επιπτώσεις και οι κίνδυνοι εκτονώνονται με εύρυθμο τρόπο.

Η ζήτηση κατοικιών παραμένει ισχυρή με πολλούς αγοραστές πρώτης κατοικίας και όσους επιθυμούν καλύτερες συνθήκες διαβίωσης, γεγονός που αποτελεί τη βάση για μακροπρόθεσμη, σταθερή και υγιή ανάπτυξη του κλάδου των ακινήτων, είπε ο Liu.

Ε5: Τι να περιμένουμε από την κεφαλαιαγορά της Κίνας καθώς αυξάνονται οι αβεβαιότητες στην παγκόσμια χρηματοπιστωτική αγορά;

Παρά τις αβεβαιότητες στην παγκόσμια χρηματοπιστωτική αγορά φέτος, η κεφαλαιαγορά της Κίνας εξακολουθεί να έχει τα θεμέλια και τις προϋποθέσεις για βιώσιμη και υγιή ανάπτυξη, είπε ο Liu, αναφέροντας τη σταθερή δυναμική ανάπτυξης της κινεζικής οικονομίας, περισσότερη άφθονη ρευστότητα και συνεχείς μεταρρυθμίσεις.

Οι ευκαιρίες αντισταθμίζουν τις προκλήσεις για την κεφαλαιαγορά της Κίνας το 2022, είπε ο Peng.

Είπε ότι οι πολιτικές της Κίνας για σταθεροποίηση της ανάπτυξης είναι το αντίθετο από τη σύσφιξη της πολιτικής και τον καθοδικό κύκλο στο εξωτερικό.

Στο μέλλον, οι συνθήκες της αγοράς και το θεσμικό περιβάλλον της Κίνας θα βελτιωθούν περαιτέρω. Η κεφαλαιαγορά της χώρας θα γίνει πιο ελκυστική και τα περιουσιακά στοιχεία που εκφράζονται σε γιουάν θα γίνουν πιο πολύτιμα, είπε ο Shen.


BRInfo

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *