Σεληνιακό νέο έτος: Αποχαιρετούμε το Βόδι, καλωσορίζοντας τον Τίγρη

Σήμερα, το Σεληνιακό Νέο Έτος, γνωστό και ως Φεστιβάλ της Άνοιξης, γιορτάζεται από σχεδόν 2 δισεκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Πολλοί ασιατικοί πολιτισμοί ακολουθούν ιστορικά το σεληνιακό ημερολόγιο, όχι το ηλιακό, επομένως το Σεληνιακό Νέο Έτος πέφτει σε διαφορετική ημέρα στο ημερολόγιό μας κάθε χρόνο.

Το 2022, η Σεληνιακή Παραμονή Πρωτοχρονιάς πέφτει στις 31 Ιανουαρίου και το νέο έτος ξεκινά την Τρίτη 1 Φεβρουαρίου.

Παραδοσιακά, είναι καιρός για να τιμηθούν οι προγόνοι και οι θεότητες, οι οικογενειακές συγκεντρώσεις και οι παρελάσεις στους δρόμους και τα πυροτεχνήματα για να διώξουν τα κακά πνεύματα. Αν και βασίζεται στο κινεζικό σεληνιακό ημερολόγιο, το σεληνιακό νέο έτος γιορτάζεται επίσης στην Κορέα, τη Σιγκαπούρη, τη Μογγολία, το Θιβέτ, το Βιετνάμ και τις ασιατικές κοινότητες σε όλο τον κόσμο.

Το κινεζικό ημερολόγιο είναι ένας κύκλος 12 ετών, με κάθε χρόνο να σχετίζεται με ένα από τα δώδεκα ζώα – αρουραίος, βόδι, τίγρη, κουνέλι, δράκος, φίδι, άλογο, κατσίκα, πίθηκος, κόκορας, σκύλος και γουρούνι. Το προηγούμενο έτος ήταν υπό τη βασιλεία του βοδιού, το 2022 θα ανήκει στον Τίγρη.

Το τέλος της Πρωτοχρονιάς φέρνει την πρώτη πανσέληνο, η οποία θα λάμψει φέτος στις 15 Φεβρουαρίου. Το σεληνιακό νέο έτος δεν θεωρείται μόνο ως η αρχή του έτους, αλλά και ως μια εποχή επανένωσης και αναγέννησης, που σηματοδοτεί το τέλος του χειμώνα και την αρχή της άνοιξης.

Χιλιάδες χρόνια παράδοσης

Οι προετοιμασίες ξεκινούν στις αρχές του τελευταίου μήνα της παλιάς χρονιάς. Την όγδοη μέρα αυτού του μήνα, όλη η οικογένεια ξεκινά τον γενικό καθαρισμό του σπιτιού για να διώξει τα κακά πνεύματα από αυτό. Την ημέρα αυτή, τρώγεται παραδοσιακή γλυκιά ρυζόσουπα που ονομάζεται laba. Στις 23 του τελευταίου μήνα του χρόνου, αποχαιρετάται ο θεός της κουζίνας, ο οποίος φεύγει για να αναφέρει την ετήσια έκθεσή του στον Αυτοκράτορα Jade.

Το βράδυ οργανώνεται ένα πλούσιο δείπνο με γλυκά πιάτα και το στόμα της φιγούρας του θεού της κουζίνας αλείφεται με μέλι. Την επόμενη μέρα, ξεκινούν οι κατάλληλες προετοιμασίες για τις διακοπές – ψώνια, προετοιμασία δώρων, καθώς και κάλυψη της εξώπορτας με φωτογραφίες της πρωτοχρονιάτικης Nianhua. Είναι μια καλή πρακτική να εξοφλείτε τα χρέη αυτές τις μέρες.

Η πιο σημαντική μέρα είναι η παραμονή της Πρωτοχρονιάς. Από το πρωί όλη η οικογένεια συμμετέχει στην προετοιμασία των γευμάτων. Το κυρίως πιάτο είναι το jiaozi. Σε αντίθεση με τους Ευρωπαίους, οι Κινέζοι περνούν την Πρωτοχρονιά στο σπίτι και με την οικογένειά τους. Την ημέρα αυτή δίνονται δώρα ο ένας στον άλλον. Συνήθως αυτά είναι φρέσκα φρούτα, φρούτα με ζάχαρη, μπισκότα, καραμέλες ή φάκελοι με χρήματα. Το σούρουπο υπάρχουν πυροτεχνήματα και εκθέσεις πυροτεχνημάτων στους δρόμους. Στη συνέχεια, παραδοσιακά, γίνεται μια θυσία σε ένα βωμό του σπιτιού αφιερωμένο στους προγόνους και κάθεται σε ένα κοινό δείπνο, όπου καταναλώνεται παραδοσιακά ζεστό κρασί ή βότκα. Η οικογένεια περνάει χρόνο στο τραπέζι μέχρι το πρωί, κουβεντιάζοντας και παίζοντας παιχνίδια (π.χ. κάρτες, mahjong).

Την αυγή της Πρωτοχρονιάς, ο ιδιοκτήτης βγάζει φωτογραφίες της Nianhua από την πόρτα. Την ημέρα αυτή γίνονται και πάλι θυσίες στους προγόνους και ακολουθεί κοινή γιορτή στους δρόμους της πόλης, όπου γίνονται παραδοσιακοί χοροί λιονταριών με τη συνοδεία μουσικής και πυροτεχνημάτων. Το αποκορύφωμα του εορτασμού είναι μια πομπή πολλών δεκάδων ατόμων που φέρουν την εικόνα ενός δράκου. Η διασκέδαση στο δρόμο διαρκεί μέχρι αργά το βράδυ.

Τις επόμενες μέρες, οι δρόμοι της πόλης αδειάζουν και τα περισσότερα καταστήματα και γραφεία είναι κλειστά, καθώς οι Κινέζοι παραδοσιακά πηγαίνουν εκδρομές σε συγγενείς. Ο εορτασμός της Πρωτοχρονιάς ολοκληρώνεται με τη Γιορτή των Φαναριών.

Έτος της Τίγρης

Η ίδια η προέλευση του κινεζικού ζωδιακού κύκλου είναι αβέβαιη. Μερικοί κινεζικοί θρύλοι υποστηρίζουν ότι οι θεοί έκριναν τις ιδιότητες του ζώου και τους έδωσαν τάξη, άλλοι ότι τα 12 ζώα του ζωδιακού κύκλου ήταν τα μόνα που αποχαιρέτησαν τον Βούδα. Το πρώτο ζώο έπρεπε να είναι ένα δυνατό βόδι, αλλά ο αρουραίος, φοβούμενος για τη θέση του, πήδηξε το βόδι στην πλάτη του και πήδηξε μόνο για να πάρει την πρώτη θέση (Eberhard 2007: αρουραίος). Η σειρά είχε ως εξής:

αρουραίος (鼠, shŭ)
βόδι (牛, niú)
τίγρη (虎, hŭ)
λαγός (兔, tù)
δράκος (龙, Lóng)
φίδια (蛇, she)
άλογο (马, mă)
πρόβατο / κατσίκι (羊, yáng
μήλο (猴, hóu)
κόκορας (鸡, jī)
σκύλος (狗, gŏu)
χοίρος (猪, zhū)

Ο περσινός προστάτης, το βόδι είχε μεγάλη εκτίμηση ως ζώο εργασίας. Μερικοί Κινέζοι δεν έτρωγαν βόειο κρέας για αυτό, αν και θα μπορούσε επίσης να είναι μια επιρροή του Βουδισμού. Το βόδι συμβόλιζε επίσης τις εργασίες στον αγρό την άνοιξη συνδυαζόταν με νερό και γονιμότητα. Έγιναν παρακλητικές προσφορές στον Τίγρη, τον βασιλιά των βουνών, και στο θηρίο που τρομοκρατούσε με τη δύναμή του. Ο φόβος της τίγρης ήταν τόσο μεγάλος που το όνομά του ήταν ταμπού. Αναφέρεται σε αυτόν ως «σεβάσμιος τίγρης» (老虎, lăohŭ) ή αποφεύχθηκε να τον προφέρει εντελώς και τον περιέγραψαν ως «ο βασιλιάς των βουνών». Η τίγρη, ωστόσο, αξιολογήθηκε θετικά, γιατί προστάτευε από τους δαίμονες και συμβόλιζε μεγάλο θάρρος και ανδρική δύναμη.

Στους ανατολικούς πολιτισμούς, η τίγρη έχει μια έννοια που συνδέεται με το θάρρος, τη δύναμη και το πάθος. Όσοι γεννήθηκαν στο ζώδιο της Τίγρης είναι ενεργητικοί και απρόβλεπτοι ταυτόχρονα. Μπορούν να επηρεάσουν με το χάρισμά τους και να αισθάνονται τέλεια στο επίκεντρο. Ο κινεζικός χαρακτήρας της Τίγρης συνδέεται με τη μεγάλη προσωπική γοητεία, η οποία κάνει τις Τίγρεις επιθυμητές και αρεστές μεταξύ των ανθρώπων. Δεν τους αρέσει το κουτσομπολιό ή η υποκρισία και δεν ανέχονται την κριτική που στρέφεται εναντίον τους άσχημα.

Στα χρόνια της τίγρης γεννήθηκαν οι: Καντάφι, Καρλ Μαρξ, Τομ Κρουζ, Οράτιο Νέλσον, Λεονάρντο Ντι Κάπριο, Κρίστιαν Μπέιλ, Γκέοργκ Βίλχελμ Χέγκελ, Λουί ντε Φούνες, Τζον Μπον Τζόβι, Λίντσεϊ Λόχαν, Αγκάθα Κρίστι, Σερ Άλεκ Guiness, Marilyn Monroe, Ludwig van Beethoven, Stevie Wonder, Charles de Gaulle.


BRInfo

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *