Οι πολιτικές αρωγής προσφέρουν ελπίδα σε μικρές επιχειρήσεις που ταλαιπωρούνται από μετρητά

Το υπουργικό συμβούλιο της Κίνας προέτρεψε μια σειρά από νέες πολιτικές αρωγής νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, οι οποίες πρόσφεραν μια ελπίδα για τις μικρότερες επιχειρήσεις να αντιμετωπίσουν την κρίση μετρητών, είπαν οι ειδικοί.

Σύμφωνα με δήλωση που δόθηκε στη δημοσιότητα μετά την Εκτελεστική Σύνοδο του Κρατικού Συμβουλίου, η Κίνα θα επεκτείνει τις φορολογικές ελαφρύνσεις στους τομείς της βιομηχανίας και των υπηρεσιών και θα επεκτείνει τις πολιτικές περικοπών φόρων και τελών σε μικρές επιχειρήσεις χαμηλού κέρδους και αυτοαπασχολούμενα νοικοκυριά.

Η έκδοση δανείων χωρίς αποκλεισμούς σε πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις θα ενθαρρύνεται από την κεντρική τράπεζα.

«Αυτά τα μέτρα είναι πολύ στοχευμένα για την τόνωση της ζωτικότητας της αγοράς και την ενίσχυση της οικονομικής ώθησης», δήλωσε ο Ma Bin, εκτελεστικός αντιπρόεδρος του China Association of Small and Medium Enterprises (CASME). Πρόσθεσε ότι όλα έχουν ως στόχο να ανακουφίσουν τα προβλήματα ταμειακών ροών και να αντιμετωπίσουν με ακρίβεια τα προβλήματα των επιχειρήσεων.

Φέτος, οι πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που αγοράζουν νέο εξοπλισμό αξίας άνω των 5 εκατομμυρίων γιουάν (περίπου 786.000 δολάρια ΗΠΑ) και με περίοδο απόσβεσης 3 ετών δικαιούνται εφάπαξ έκπτωση του συνολικού κόστους αγοράς από το φορολογητέο εισόδημα, ή έκπτωση 50% για τέτοιες αγορές εξοπλισμού με περίοδο απόσβεσης τεσσάρων, πέντε ή δέκα ετών, σύμφωνα με τη δήλωση.

Η κίνηση μειώνει τις φορολογικές επιβαρύνσεις των μικρότερων επιχειρήσεων, και αυξάνει τις ταμειακές ροές τους για να διασφαλίσει ότι μπορούν να παραμείνουν στη ζωή προωθώντας τις επενδύσεις και την επέκταση, σύμφωνα με τον Li Xuhong, ερευνητή του Εθνικού Λογιστικού Ινστιτούτου του Πεκίνου.

Από πέρυσι, η Κίνα έχει υιοθετήσει οικονομικές πολιτικές για να αντιμετωπίσει την πίεση των μετρητών, ένα ζήτημα που απασχολεί εδώ και καιρό τις μικρότερες επιχειρήσεις.

Μέχρι το τέλος του περασμένου έτους, τα ανεξόφλητα δάνεια χωρίς αποκλεισμούς προς μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις που εκδόθηκαν από τραπεζικά ιδρύματα ξεπέρασαν τα 19,1 τρισεκατομμύρια γιουάν, σημειώνοντας άνοδο 24,9% από έτος σε έτος, σύμφωνα με τη Ρυθμιστική Επιτροπή Τραπεζών και Ασφαλίσεων της Κίνας.

Μαζί με άλλες προσπάθειες για εξασφάλιση προμηθειών, διατήρηση των τιμών σε σταθερό επίπεδο, και αποτελεσματική πρόληψη και έλεγχο της επιδημίας, η επιχειρηματική εμπιστοσύνη και οι προσδοκίες των μικρομεσαίων επιχειρήσεων αυξάνονται.

Ο Δείκτης Ανάπτυξης Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων, που δημοσίευσε η CASME, ήταν 89,4 τον Ιανουάριο, αν και παραμένει κάτω από το όριο έκρηξης-καύσης των 100, συνεχίζοντας την άνοδο για τρεις συνεχόμενους μήνες και πλησιάζοντας το επίπεδο της ίδιας περιόδου του 2021.

Ο δείκτης παρακολουθεί τις εκτιμήσεις και τις προσδοκίες των μικρομεσαίων επιχειρήσεων για τη λειτουργία του κλάδου και την κατάσταση παραγωγής και λειτουργίας των εταιρειών τους, με βάση στοιχεία από 3.000 επιχειρήσεις σε οκτώ τομείς.

«Καθώς πλησιάζουν οι διακοπές του Άνοιξης του Φεστιβάλ, πολλές εταιρείες συνήθως επιτρέπουν στους υπαλλήλους τους να κάνουν διακοπές εκ των προτέρων τον Ιανουάριο, με αποτέλεσμα να σταματήσει η παραγωγή, όπως αποκαλύπτεται στα στοιχεία του 2019 και του 2020. Αποδώσαμε την ισχυρότερη απόδοση αυτού του Ιανουαρίου κυρίως στην υποστήριξη πολιτικής», είπε ο Ma.

Ωστόσο, ο Ma ζήτησε περισσότερη προσοχή στα εναπομείναντα ζητήματα κόστους και κεφαλαίου στο φετινό ελιγμό πολιτικής.

“Παρά τη χαλάρωση των τιμών των βασικών εμπορευμάτων χύδην από υψηλό επίπεδο, οι διαφορές κερδών μεταξύ των επιχειρήσεων ανάντη και κατάντη παραμένουν ζοφερές”, δήλωσε ο Ma. Σημείωσε ότι οι περισσότερες μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις βρίσκονται στις κατάντη βιομηχανίες, με ασθενέστερες ικανότητες να μετακυλίσουν το κόστος στους καταναλωτές και να διαπραγματευτούν τις τιμές.

Κοιτάζοντας το μέλλον, ο Ma είπε ότι πρέπει να καταβληθούν περισσότερες προσπάθειες για να επιταχυνθεί η εφαρμογή των πολιτικών, να ενισχυθεί η χρηματοοικονομική υποστήριξη και να ενισχυθεί η στοχευμένη υποστήριξη σε μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις και σε ατομικές επιχειρήσεις.


BRInfo

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *