Οι διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με τον Ισημερινό θα φέρουν ευκαιρίες ανάπτυξης

Ο πρόεδρος του Ισημερινού Guillermo Lasso μίλησε με ικανοποίηση για την έναρξη των διαπραγματεύσεων για τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου (ΣΕΣ) μεταξύ του Ισημερινού και της Κίνας, λέγοντας ότι η αύξηση των εξαγωγών στην Κίνα θα δημιουργήσει ευκαιρίες ανάπτυξης για τη χώρα του.

Ο Lasso, ο οποίος ολοκλήρωσε την επίσημη επίσκεψή του στην Κίνα την περασμένη εβδομάδα, έκανε την παραπάνω δήλωση σε συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη, όπου ανέπτυξε τα οφέλη των διαπραγματεύσεων για τον Ισημερινό.

Ο Κινέζος υπουργός Εμπορίου Wang Wentao και ο υπουργός Παραγωγής, Εξωτερικού Εμπορίου, Επενδύσεων και Αλιείας του Ισημερινού Julio Prado υπέγραψαν πρόσφατα μνημόνιο κατανόησης, σηματοδοτώντας την έναρξη των διμερών διαπραγματεύσεων ΣΕΣ.

«Η παγκόσμια οικονομία είναι μια πραγματικότητα», είπε ο Guillermo Lasso. «Πιστεύω ότι αργά ή γρήγορα έπρεπε να φτάσουμε σε αυτό το σημείο με την Κίνα».

Ο πρόεδρος τόνισε την ανάγκη βελτίωσης και διαφοροποίησης των εξαγωγών πέρα ​​από κορυφαία προϊόντα όπως η πιταχάγια, σημειώνοντας, “Η πώληση περισσότερων γαρίδων και περισσότερων μπανανών στην Κίνα σημαίνει περισσότερη απασχόληση για το Εκουαδόρ. Αυτές οι αγορές θα ενισχυθούν.”

“Πιστεύω ότι μια μικρή χώρα όπως ο Εκουαδόρ με 17,7 εκατομμύρια κατοίκους έχει πολλές ευκαιρίες σε αυτή τη μεγάλη αγορά των 1,4 δισεκατομμυρίων κατοίκων. Είναι πολύ θετικό για τον Ισημερινό”, είπε ο Lasso.

Αν και η ανώμαλη ανάκαμψή του από την πανδημία του COVID-19 δεν επιτρέπει ένα μεγάλο οικονομικό άλμα για την ενίσχυση της απασχόλησης, ο Ισημερινός μπορεί να «βρεί μια θετική πορεία στην Κίνα» προς την ανάπτυξη μέσω της αύξησης του εμπορικού ανοίγματος, είπε.

Δεδομένου ότι μόνο τρεις στους 10 κατοίκους του Ισημερινού έχουν επίσημες θέσεις εργασίας, μία από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση του Ισημερινού είναι να αυξήσει την απασχόληση, καθιστώντας επείγουσα την αύξηση των εξαγωγών και την προσέλκυση επενδύσεων.

Τα τελευταία χρόνια, η οικονομική και εμπορική συνεργασία μεταξύ Κίνας και Ισημερινού έχει επιτύχει αξιοσημείωτα αποτελέσματα, με σημαντική ανάπτυξη στο διμερές εμπόριο, δήλωσε το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας σε δήλωση νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Η Κίνα είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος του Ισημερινού για δύο συναπτά έτη. Το 2021, το διμερές εμπόριο ανήλθε σε 10,95 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ, σημειώνοντας αύξηση 44,5% σε ετήσια βάση.

Η υπογραφή συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου θα βοηθήσει στην περαιτέρω αξιοποίηση του δυναμικού του διμερούς εμπορίου και στην προώθηση της βιώσιμης, σταθερής και διαφοροποιημένης ανάπτυξής του, σύμφωνα με την ανακοίνωση.


Give a Like for My Favorite China's Brands

BRInfo

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.