Κίνα-Νέα Ζηλανδία αναβάθμισαν τη Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου για να τεθεί σε ισχύ τον Απρίλιο

Πρωτόκολλο για την αναβάθμιση της Συμφωνίας Ελεύθερου Εμπορίου μεταξύ Κίνας και Νέας Ζηλανδίας θα τεθεί σε ισχύ στις 7 Απριλίου, σύμφωνα με το Υπουργείο Εμπορίου (MOC).

Ο Κινέζος υπουργός Εμπορίου Wang Wentao και ο Νεοζηλανδός ομόλογός του Damien O’Connor είχαν πρόσφατα συνομιλίες μέσω βίντεο, ανακοινώνοντας από κοινού την ημερομηνία έναρξης ισχύος του πρωτοκόλλου, ανέφερε μια δήλωση στον ιστότοπο του MOC.

Φέτος συμπληρώνονται 50 χρόνια από τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Κίνας και Νέας Ζηλανδίας. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να το εκμεταλλευτούν ως ευκαιρία για να προωθήσουν την ορθή εφαρμογή της αναβαθμισμένης συμφνωνίας, ανέφερε η δήλωση.

Θα γίνουν κοινές προσπάθειες για την περαιτέρω διευκόλυνση του εμπορίου και των επενδύσεων μεταξύ των δύο πλευρών και την προώθηση της ανάπτυξης διμερών οικονομικών και εμπορικών σχέσεων προς όφελος της συνολικής στρατηγικής εταιρικής σχέσης Κίνας-Νέας Ζηλανδίας, ανέφερε.

Το 2008, η Κίνα υπέγραψε Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου με τη Νέα Ζηλανδία, την πρώτη συμφωνία τέτοιου είδους μεταξύ Κίνας και ανεπτυγμένης χώρας. Οι δύο πλευρές ανακοίνωσαν την ολοκλήρωση των τριετών διαπραγματεύσεών τους για την αναβάθμιση τον Νοέμβριο του 2019 και υπέγραψαν πρωτόκολλο τον Ιανουάριο του 2021.

Για το εμπόριο αγαθών, η αναβαθμισμένη συμφωνία θα δει και τις δύο χώρες να ανοίγουν τις αγορές τους για ορισμένα προϊόντα ξύλου και χαρτιού και να βελτιστοποιούν τους εμπορικούς κανόνες, όπως κανόνες καταγωγής, τεχνικούς φραγμούς στο εμπόριο και τελωνειακή διευκόλυνση.

Με βάση την Περιφερειακή Συνολική Οικονομική Σύμπραξη, η Κίνα θα επεκτείνει περαιτέρω το άνοιγμά της σε τομείς όπως η αεροπορία, η εκπαίδευση, τα οικονομικά, η περίθαλψη ηλικιωμένων και η μεταφορά επιβατών στη Νέα Ζηλανδία για να τονώσει το εμπόριο υπηρεσιών.

Οι δύο πλευρές έχουν επίσης δεσμευτεί να ενισχύσουν τη συνεργασία στους τομείς του ηλεκτρονικού εμπορίου, της πολιτικής ανταγωνισμού, των κρατικών προμηθειών, του περιβάλλοντος και του εμπορίου, σύμφωνα με το πρωτόκολλο.


BRInfo

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *