Η συμβολή της Κίνας στο προσφυγικό βοηθά στην ανακούφιση της δεινής κατάστασης στο Αφγανιστάν

Οι πόροι που παρέχει η Κίνα στο Αφγανιστάν βοηθούν τους εσωτερικά εκτοπισμένους Αφγανούς να αντιμετωπίσουν τον σκληρό χειμώνα και την πανδημία COVID-19, ενώ η εμπλοκή της Κίνας σε πολιτικά επίπεδα θα διευκολύνει μια μακροπρόθεσμη λύση της κατάστασης μετά την εσπευσμένη αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων και των συμμάχων της, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

Λόγω της σύγκρουσης μετά την αποχώρηση των δυνάμεων του ΝΑΤΟ υπό την ηγεσία των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν, περίπου 3,5 εκατομμύρια Αφγανοί παραμένουν εκτοπισμένοι, το 80% των οποίων είναι γυναίκες και παιδιά που εξαρτώνται από σωτήρια ανθρωπιστική βοήθεια, δήλωσε η Indrika Ratwatte, διευθύντρια για την Ασία και την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR) με έδρα την Μπανγκόκ.

«Είναι μια πολύ, πολύ δεινή κατάσταση όσον αφορά στις ανθρωπιστικές ανάγκες», είπε στο Xinhua σε μια αποκλειστική συνέντευξη πρόσφατα.

Ο εκτοπισμένος πληθυσμός αντιμετωπίζει έναν σκληρό χειμώνα στο Αφγανιστάν από τον Νοέμβριο του περασμένου έτους, ο οποίος αναμένεται να διαρκέσει μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου ή τις αρχές Μαρτίου. «Ακόμη και όταν το χιόνι αρχίσει να λιώνει, η θερμοκρασία σε ορισμένες περιοχές μπορεί να πέσει έως και μείον 20 έως 25 βαθμούς Κελσίου», είπε.

Υπάρχουν επίσης προκλήσεις από την πανδημία COVID-19, καθώς μόνο το 10% του αφγανικού πληθυσμού έχει εμβολιαστεί πλήρως, πράγμα που σημαίνει ότι τα εμβόλια, οι σύριγγες και ο προστατευτικός εξοπλισμός που δώρισε η κινεζική κυβέρνηση ήταν «πολύ χρήσιμοι».

Στη συνέντευξη μέσω βίντεο, ο Ratwatte εξέφρασε ανησυχίες για την κακή υποδομή του κλάδου της υγείας στις αγροτικές περιοχές της χώρας, καθιστώντας τέτοιες δωρεές θεμελιώδεις για τους εμβολιασμούς του πληθυσμού.

«Όπως όλοι γνωρίζουμε, καθώς η νέα παραλλαγή συνεχίζει να εξαπλώνεται, εκτός και αν εμβολιαστούν όλοι, κανείς δεν είναι στην πραγματικότητα ασφαλής», είπε, προσθέτοντας ότι η Κίνα κυκλοφόρησε τον εμβολιασμό στην εγχώρια αγορά με επιτυχή τρόπο.

Ο Ratwatte είπε ότι η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες έχει καταβάλει πρόσθετες προσπάθειες για το Αφγανιστάν, αλλά καθώς υπογραμμίζονται οι μηχανισμοί αντιμετώπισης, χρειάζεται περισσότερη βοήθεια.

Τον Ιανουάριο, η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες ξεκίνησε μια έκκληση βοήθειας 4,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το Αφγανιστάν ως τη μεγαλύτερη ανθρωπιστική έκκλησή της για μια χώρα, σύμφωνα με τον Ratwatte.

Είπε ότι η αυξανόμενη υποστήριξη και συνεισφορά της Κίνας στην Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες και σε άλλες προσπάθειες αρωγής τόσο μέσω διμερών όσο και πολυμερών οδών είναι ευπρόσδεκτη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, η Κίνα ήταν ένας από τους χορηγούς του δημόσιου τομέα που συνεισέφερε τουλάχιστον 20% πάνω από τα επίπεδα του 2020 κατά τη διάρκεια του 2021. Η συνεισφορά της χώρας αυξήθηκε από 1,77 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ το 2020 σε 5,33 εκατομμύρια δολάρια το 2021.

Η Κίνα δώρισε μια παρτίδα βασικών προμηθειών βοήθειας μέσω του Ταμείου Βοήθειας Συνεργασίας Νότου-Νότου σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, που έφτασε στο Αφγανιστάν τον Νοέμβριο και βοήθησε τους εκτοπισμένους, τους παλιννοστούντες και τις κοινότητες υποδοχής στο Αφγανιστάν να αντιμετωπίσουν τον σκληρό χειμώνα.

«Εκτιμούμε την αύξηση της συνεισφοράς της κινεζικής κυβέρνησης στην Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες», είπε. «Θα καλωσορίσουμε προφανώς την κινεζική κυβέρνηση να εξετάσει επίσης την πολυμερή της υποστήριξη προς την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες και να συνεχίσει τη διμερή της υποστήριξη».

Ο Ratwatte επεσήμανε επίσης ότι η συμβολή της Κίνας στη βελτίωση της κατάστασης στο Αφγανιστάν υπερβαίνει την παροχή ιατρικών και ανθρωπιστικών πόρων. «Εκτιμούμε πολύ αυτό που έχει κάνει η Κίνα, όχι μόνο από την άποψη των πόρων, αλλά και την προσπάθεια να εμπλακεί σε πολιτικό επίπεδο στο Αφγανιστάν για να βρει λύσεις», είπε.

«Ενώ οι πόροι είναι πολύ σημαντικοί, προφανώς εκτιμάται η δέσμευση σε πολιτικό επίπεδο για την εξεύρεση λύσεων για τους πρόσφυγες, διότι αυτό θέλουμε να έχουμε όλοι στο τέλος της ημέρας», είπε.

Ο Ratwatte σημείωσε ότι παραμένουν προτεραιότητες για να διασφαλιστεί ότι τα 38 εκατομμύρια άνθρωποι στο Αφγανιστάν θα λάβουν ισχυρή υποστήριξη ώστε να έχουν μια ζωή, με αξιοπρέπεια και ανθεκτικότητα. Κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να συγκεντρωθεί και να επιδείξει την πολιτική βούληση και την ικανότητα να αντιμετωπίσει βασικά ζητήματα που αντιμετωπίζει ο αφγανικός λαός, συμπεριλαμβανομένης της χρηματοδότησης των δημόσιων υπηρεσιών, της υγειονομικής περίθαλψης και της εκπαίδευσης.

«Αυτά είναι επίσης πολύ σημαντικά πράγματα που πρέπει να ξεμπλοκαριστούν σε πολιτικό επίπεδο και απαιτούν τη διάθεση πόρων», είπε.


BRInfo

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *