Η Κίνα θα εφαρμόσει δασμούς RCEP σε προϊόντα της Μαλαισίας

Η Κίνα θα υιοθετήσει τους δασμολογικούς συντελεστές που έχει δεσμευτεί στο πλαίσιο της συμφωνίας Περιφερειακής Συνολικής Οικονομικής Εταιρικής Σχέσης (RCEP) για μέρος των εισαγωγών από τη Μαλαισία από τις 18 Μαρτίου, δήλωσε η Επιτροπή Τελωνείων του Κρατικού Συμβουλίου.

Οι νέοι δασμολογικοί συντελεστές θα τεθούν σε ισχύ την ίδια ημέρα που θα τεθεί σε ισχύ η μεγαλύτερη συμφωνία στον κόσμο για τη Μαλαισία, η οποία πρόσφατα κατέθεσε το έγγραφο έγκρισής της στον Γενικό Γραμματέα της Ένωσης Εθνών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN).

Η συμφωνία RCEP, η οποία τέθηκε σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου αρχικά σε 10 χώρες, θα ισχύσει στη συνέχεια για 12 από τα 15 υπογράφοντα μέλη της.

Σύμφωνα με τη δήλωση της επιτροπής, οι δασμολογικοί συντελεστές RCEP πρώτου έτους που ισχύουν για τα μέλη του ASEAN θα υιοθετηθούν στις εισαγωγές από τη Μαλαισία. Οι ετήσιοι συντελεστές για τα επόμενα έτη θα εφαρμοστούν από την 1η Ιανουαρίου των αντίστοιχων ετών.

Η συμφωνία υπεγράφη στις 15 Νοεμβρίου 2020 από 15 χώρες Ασίας-Ειρηνικού — 10 μέλη του ASEAN και Κίνα, Ιαπωνία, Δημοκρατία της Κορέας, Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία — μετά από οκτώ χρόνια διαπραγματεύσεων που ξεκίνησαν το 2012.

Μέσα σε αυτό το εμπορικό μπλοκ που καλύπτει σχεδόν το ένα τρίτο του παγκόσμιου πληθυσμού και αντιπροσωπεύει περίπου το 30% του παγκόσμιου ΑΕΠ, περισσότερο από το 90% του εμπορίου θα υπόκειται τελικά σε μηδενικούς δασμούς.


BRInfo

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *