Η Κίνα και οι χώρες της Λατινικής Αμερικής θα εμβαθύνουν τη συνεργασία τους καθώς η Αργεντινή προσχωρεί στο BRI

Η Κίνα και οι χώρες της Λατινικής Αμερικής θα εμβαθύνουν τη συνεργασία με την ένταξη της Αργεντινής στην Πρωτοβουλία Belt and Road (BRI), δήλωσαν ειδικοί.

Νέα φάση ανάπτυξης από το 2022

Φέτος συμπληρώνονται 50 χρόνια από τη σύναψη διπλωματικών δεσμών μεταξύ Κίνας και Μεξικού και μεταξύ Κίνας και Αργεντινής. Επιπλέον, μια κοινή δήλωση για την εμβάθυνση της συνολικής στρατηγικής εταιρικής σχέσης Κίνας-Εκουαδόρ κυκλοφόρησε νωρίτερα αυτόν τον μήνα. Αυτά τα εντυπωσιακά επιτεύγματα προαναγγέλλουν ότι οι σχέσεις μεταξύ της Κίνας και των χωρών της Λατινικής Αμερικής θα προχωρήσουν σε μια νέα φάση ανάπτυξης από το 2022.

Ένα άλλο επίτευγμα είναι η είσοδος της Αργεντινής στο BRI, εκπροσωπώντας την 21η χώρα της Λατινικής Αμερικής που το έκανε.

Η Κίνα και η Αργεντινή θα εμβαθύνουν τη συνεργασία στους τομείς, όπως το εμπόριο, η γεωργία, η ενέργεια και τα ορυχεία, οι υποδομές, οι επενδύσεις και η χρηματοδότηση, καθώς και η αντιμετώπιση της πανδημίας.

Στην πραγματικότητα, η Κίνα έδινε πάντα μεγάλη σημασία στην ανάπτυξη των σχέσεων με τις χώρες της Λατινικής Αμερικής, πραγματοποιώντας διάφορες συνεργασίες στους τομείς της κατασκευής υποδομών και του εμπορίου.

Περαιτέρω ενισχυμένοι δεσμοί εν μέσω πανδημίας

Η Κίνα έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη βοήθεια των χωρών της Λατινικής Αμερικής από την έναρξη της πανδημίας COVID-19. Καθώς ο ιός σάρωσε όλες τις χώρες στην περιοχή, η Κίνα ανέλαβε δράση και δώρισε χιλιάδες μάσκες, κιτ δοκιμών καθώς και δεκάδες αναπνευστήρες σε χώρες της Λατινικής Αμερικής.

Τον Αύγουστο του 2021, η κυβέρνηση της Χιλής κάλεσε την κινεζική βιοφαρμακευτική εταιρεία Sinovac Life Sciences Co., Ltd. να διεξάγει έρευνα και ανάπτυξη και παραγωγή του εμβολίου για τον COVID-19 στη χώρα. Η Sinovac θα επενδύσει στη Χιλή για τη δημιουργία κέντρου έρευνας και ανάπτυξης εμβολίων και μονάδα παραγωγής για την παραγωγή δόσεων εμβολίων για την καταπολέμηση του COVID-19 και άλλων ασθενειών. Από αυτή την άποψη, η Κίνα και οι χώρες της Λατινικής Αμερικής έχουν βρει νέο τομέα συνεργασίας στην εξαγωγή και την έρευνα και ανάπτυξη του εμβολίου για τον COVID-19.

“Από το ξέσπασμα της πανδημίας COVID-19, η Κίνα και οι χώρες της Λατινικής Αμερικής υποστήριξαν η μία την άλλη, εφαρμόζοντας το όραμα ενός κοινού μέλλοντος. Η συνεργασία εμβολίων μεταξύ των δύο πλευρών ωφελεί και τις δύο πλευρές και όχι μόνο”, δήλωσε ο Wang Chao, πρόεδρος της Κινεζικό Λαϊκό Ινστιτούτο Εξωτερικών Υποθέσεων.

Η Χιλή έχει χορηγήσει επί του παρόντος πάνω από 47 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου για τον COVID-19, με το 55% από αυτές να προέρχονται από την Κίνα, σύμφωνα με τον Παναμερικανικό Οργανισμό Υγείας (PAHO). Ενώ βρίσκεται στο Εκουαδόρ, το εμβόλιο του Sinovac αντιπροσωπεύει το 52% σε περισσότερες από 30 εκατομμύρια δόσεις που χορηγούνται από τη χώρα.

Ο Πρόεδρος της Χιλής Sebastian Pinera έλαβε την πρώτη δόση του εμβολίου CoronaVac που αναπτύχθηκε από τη Sinovac τον περασμένο Φεβρουάριο, στέλνοντας μήνυμα εμπιστοσύνης στο κοινό σχετικά με την εφαρμογή του εμβολίου CoronaVac της Sinovac.

«Τα κινεζικά εμβόλια για τον COVID-19 είχαν πολύ καλή απόδοση στην πρόληψη θανάτων και σοβαρών κρουσμάτων και στη μείωση των ποσοστών νοσηλείας», δήλωσε ο Dimas Covas, πρόεδρος του Ινστιτούτου Μπουταντάν της Βραζιλίας.

Καρποφόρα εμπορική συνεργασία

Η οικονομική και εμπορική συνεργασία μεταξύ της Κίνας και των χωρών της Λατινικής Αμερικής έχει χρησιμεύσει ως σημαντική δύναμη που οδηγεί την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής.

Τα στοιχεία από τα τελωνεία της Κίνας έδειξαν ότι το εμπόριο της Κίνας με τις χώρες της Λατινικής Αμερικής το 2021 ανήλθε σε 451,59 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ, σημειώνοντας αύξηση 41,1% σε ετήσια βάση, μεταξύ των οποίων οι εισαγωγές και οι εξαγωγές έφτασαν σε υψηλό επίπεδο ρεκόρ, φθάνοντας τα 222,58 δισεκατομμύρια δολάρια και τα 229,01 δισεκατομμύρια δολάρια, αντίστοιχα. Η Κίνα παρέμεινε ο δεύτερος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της περιοχής.

Τα κεράσια, τα πορτοκάλια και τα βατόμουρα από τη Λατινική Αμερική προτιμώνται από τους Κινέζους καταναλωτές, ενώ τα ηλεκτρικά οχήματα, τα κινητά τηλέφωνα και οι οικιακές συσκευές “Made in China” προσφέρουν καλύτερη ζωή για τους λατινοαμερικανούς.

Σημειώνοντας ότι το εμπόριο μεταξύ Κίνας και Λατινικής Αμερικής παρουσίασε εντυπωσιακή ανάπτυξη εν μέσω της πανδημίας, η Οικονομική Επιτροπή για τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική (ECLAC) χαιρέτισε τη μεγάλη ανθεκτικότητα και τις δυνατότητες της εμπορικής συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών.

Ο Wang Ping, καθηγητής του Πανεπιστημίου Nankai, δήλωσε ότι στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας Belt and Road, υπάρχει ακόμα δυνατότητα αξιοποίησης της οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών.

«Καθώς οι δύο πλευρές έχουν ισχυρή βούληση να συνεργαστούν σε πιο συγκλίνουσες περιοχές, το BRI θα δώσει και στις δύο πλευρές μεγαλύτερη ισχύ και φωτεινότερο μέλλον», είπε ο Wang.


BRInfo

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *