Η Κίνα επιβεβαιώνει ότι υποστηρίζει την αναπτυξιακή πορεία του Νεπάλ

Η Κίνα θα συνεχίσει να υποστηρίζει τον λαό του Νεπάλ να επιλέξει ανεξάρτητα τη δική του αναπτυξιακή πορεία και να προσφέρει υποστήριξη και βοήθεια στην κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη της χώρας στο μέγιστο των δυνατοτήτων της, δήλωσε εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών την Τετάρτη.

Δημοσιεύματα ανέφεραν ότι η απόφαση της κυβέρνησης του Νεπάλ να υποβάλει τη συμφωνία της Millennium Challenge Corporation (MCC) με τις Ηνωμένες Πολιτείες στο Κοινοβούλιο πριν από λίγες ημέρες έχει προκαλέσει τεράστια διαμάχη καθώς πραγματοποιήθηκαν μαζικές διαδηλώσεις σε μέρη όπως το Κατμαντού.

Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ είπε ότι η αποτυχία του Νεπάλ να επικυρώσει το σύμφωνο θα επηρεάσει τις διμερείς σχέσεις. Ορισμένοι αναλυτές λένε ότι η συμφωνία MCC δίνει στον εαυτό της υψηλότερη εξουσία από την εσωτερική νομοθεσία του Νεπάλ, οι δραστηριότητες του προσωπικού προγράμματος των ΗΠΑ στο Νεπάλ δεν θα υπόκεινται στην τοπική δικαιοδοσία και ότι η λογιστική και ο έλεγχος του έργου επιβλέπονται, διαχειρίζονται και διεξάγονται από την πλευρά των ΗΠΑ. Οι ειδικοί στο Νεπάλ πιστεύουν ότι η αποδοχή του MCC θα είναι επιζήμια για την ασφάλεια και την κυριαρχία του Νεπάλ.

«Η Πρεσβεία των ΗΠΑ στο Νεπάλ περιέγραψε τη δωρεά MCC των 500 εκατομμυρίων δολαρίων ως «δώρο από τον αμερικανικό λαό στους Νεπάλους». Αναρωτιέμαι, από πότε έρχεται ένα δώρο με το πακέτο ενός τελεσίγραφου; Πώς μπορεί κανείς να δεχτεί ένα τέτοιο ‘δώρο’; Είναι ‘δώρο’ ή το κουτί της Πανδώρας;” είπε η εκπρόσωπος Hua Chunying.

«Φοβάμαι ότι θα γίνει σαν ένα ρητό του Νεπάλ: Φαίνεται καλό, αλλά θα δυσκολευτείτε να μασήσετε το κρέας», είπε η Hua.

Είπε ότι είναι σταθερή πεποίθηση της Κίνας ότι κατά την επιδίωξη της διεθνούς αναπτυξιακής συνεργασίας, θα πρέπει να τηρείται η αρχή του αμοιβαίου σεβασμού και της ισότητας, η κυριαρχία της ενδιαφερόμενης χώρας και η βούληση του λαού της θα πρέπει να γίνονται πλήρως σεβαστά και δεν πρέπει να υπάρχει καμία παρέμβαση στην εσωτερικές υποθέσεις οποιασδήποτε χώρας, καμία πολιτική δέσμευση, καμία καταναγκαστική διπλωματία και σίγουρα καμία παραβίαση της κυριαρχίας και των συμφερόντων άλλων χωρών για ιδιοτελή οφέλη.

Ως φιλικός στενός γείτονας και αναπτυξιακός εταίρος του Νεπάλ, η Κίνα θα συνεχίσει να στηρίζει τον λαό του Νεπάλ στην επιλογή ανεξάρτητα από το δικό του αναπτυξιακό μονοπάτι και να προσφέρει υποστήριξη και βοήθεια στην κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη του Νεπάλ στο μέγιστο των δυνατοτήτων της, είπε η Hua.


BRInfo

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *