Η Καμπότζη και η Guangxi υπογράφουν συμφωνία για την προώθηση του εμπορίου

Η Καμπότζη και η αυτόνομη περιοχή Guangxi Zhuang της νότιας Κίνας υπέγραψαν μνημόνιο κατανόησης για την προώθηση του εμπορίου, με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση του όγκου του διμερούς εμπορίου, ανέφερε σε δήλωση την Παρασκευή το υπουργείο Εμπορίου της Καμπότζης.

Η συμφωνία υπογράφηκε την Πέμπτη μέσω σύνδεσης βίντεο μεταξύ της γενικής διεύθυνσης προώθησης του εμπορίου του Υπουργείου Εμπορίου και του Τμήματος Εμπορίου της Αυτόνομης Περιφέρειας Guangxi Zhuang με την παρουσία του υπουργού Εμπορίου της Καμπότζης Pan Sorasak και του Lan Tianli, προέδρου της αυτόνομης περιοχής Guangxi Zhuang τονίζεται στην ανακοίνωση.

Στην ηλεκτρονική εκδήλωση, η καμποτζιανή εταιρεία Hang Harvest Agriculture υπέγραψε επίσης συμφωνία για την προμήθεια 400.000 τόνων τσιπς ταπιόκας στην Guangxi Rural Investment Group Agricultural Products Business Service από τον Μάρτιο του 2022 έως τον Μάρτιο του 2023, αναφέρει η ανακοίνωση.

Μιλώντας στην τελετή, ο υπουργός Sorasak ενθάρρυνε περισσότερες κινεζικές επιχειρήσεις να αγοράσουν περισσότερο ρύζι, καλαμπόκι, μάνγκο, μπανάνες και άλλα πιθανά γεωργικά προϊόντα από την Καμπότζη.

«Η Ζώνη Ελεύθερου Εμπορίου ASEAN-Κίνας, η Περιφερειακή Συνολική Οικονομική Συνεργασία και η Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου Καμπότζης-Κίνας άνοιξαν το δρόμο για την προώθηση της οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας μεταξύ Καμπότζης και Κίνας», είπε.

Σύμφωνα με τον υπουργό, ο όγκος του εμπορίου μεταξύ της Καμπότζης και της Κίνας έφτασε σχεδόν τα 11,2 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ το 2021, αυξημένος κατά 38% από το 2020.

Ο πρόεδρος της Αυτόνομης Περιφέρειας Guangxi Zhuang Lan δήλωσε ότι η Κίνα είναι έτοιμη να εισάγει περισσότερα ποιοτικά προϊόντα από τις χώρες της ASEAN, συμπεριλαμβανομένης της αγοράς γεωργικών προϊόντων αξίας έως και 150 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ από την ASEAN τα επόμενα πέντε χρόνια.

Είπε ότι το μνημόνιο κατανόησης και η σύμβαση εξαγωγής τσιπ ταπιόκας ήταν μια ρεαλιστική συνεργασία και αποδεικνύουν τη δέσμευση της Κίνας να αυξήσει τον όγκο του εμπορίου με την Καμπότζη.

Σύμφωνα με τον Lan, το αμφίδρομο εμπόριο μεταξύ της Αυτόνομης Περιφέρειας Guangxi Zhuang και της Καμπότζης έφτασε τα 1,05 δισεκατομμύρια γιουάν (166 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ) πέρυσι, σημειώνοντας αύξηση 63,8% από έτος σε έτος.

Πρόσθεσε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν 71 επιχειρήσεις από την Αυτόνομη Περιφέρεια Guangxi Zhuang που επενδύουν στην Καμπότζη στον μη χρηματοπιστωτικό τομέα.


BRInfo

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *