Υπουργός Εξωτερικών της Κίνας για τις Κινεζο-Ευρωπαϊκές Σχέσεις

Στις 30 Δεκεμβρίου, ο Κινεζικός Κρατικός Σύμβουλος και Υπουργός Εξωτερικών Wang Yi έδωσε συνέντευξη στο πρακτορείο ειδήσεων Xinhua και την κινεζική κεντρική τηλεόραση σχετικά με τις σινο-ευρωπαϊκές σχέσεις.

Ο Wang Yi επεσήμανε ότι η χρονιά που πέρασε ήταν γεμάτη με μια σειρά από εξαιρετικά σημαντικά γεγονότα στις σινο-ευρωπαϊκές σχέσεις.

Ο Xi Jinping παρακολούθησε δύο φορές τη βιντεοδιάσκεψη των ηγετών της Κίνας, της Γαλλίας και της Γερμανίας και ο πρωθυπουργός Li Keqiang διατήρησε επίσης εκτεταμένες επαφές με ευρωπαίους ηγέτες και επιχειρηματίες. Η οικονομική και εμπορική συνεργασία αναπτύχθηκε έναντι δυσμενών τάσεων και ο ετήσιος όγκος του εμπορίου αυξήθηκε κατά 30% και υπερέβη τα 800 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ. Η Συμφωνία Κίνας-ΕΕ για τις γεωγραφικές ενδείξεις τέθηκε επίσημα σε ισχύ και τέθηκε σε λειτουργία ένας μηχανισμός διαλόγου υψηλού επιπέδου για το περιβάλλον, το κλίμα και τις ψηφιακές τεχνολογίες. Ο αριθμός των τρένων μεταξύ ΕΕ και Κίνας έχει φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ και έχει σημειωθεί νέα πρόοδος σε έργα ορόσημο του «Belt and Road», όπως το λιμάνι του Πειραιά και ο σιδηρόδρομος Ουγγαρίας-Σερβίας.

Η Κίνα και η Ευρώπη κατέληξαν επίσης σε ευρεία συναίνεση για τη διατήρηση της πολυμέρειας και την ενίσχυση της παγκόσμιας διακυβέρνησης, καθώς και σε θετικά αποτελέσματα στην από κοινού αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και την καταπολέμηση των επιδημιών.

Την ίδια στιγμή, παρά τις αναμφισβήτητες αυτές επιτυχίες, η Κίνα θεωρεί ότι φαίνεται να υπάρχει μια «γνωστική διάσπαση» στην ευρωπαϊκή πολιτική απέναντι στην Κίνα.

Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς και να κατανοήσει ότι, αφενός, δημιουργήσαμε μια συνολική στρατηγική εταιρική σχέση με την Κίνα και, αφετέρου, τοποθετήσαμε την Κίνα ως συστημικό εχθρό. Μια τέτοια λογική όχι μόνο διαταράσσει τις σινο-ευρωπαϊκές σχέσεις, αλλά μπερδεύει και τους ευρωπαίους φίλους μας. Η Κίνα και η Ευρώπη έχουν διαφορετικά συστήματα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να είναι αντίπαλοι. Και τα δύο μέρη μπορούν να σέβονται πλήρως το ένα το άλλο, να μάθουν το ένα από το άλλο και να βοηθήσουν ο ένας τον άλλον. Από την άποψη αυτή, η Κίνα επιθυμεί να αυξήσει την αμοιβαία κατανόηση μεταξύ Κίνας και Ευρώπης μέσω πιο εντατικών επαφών και επικοινωνίας, συμπεριλαμβανομένου ενός ειλικρινούς διαλόγου με ανοιχτή στάση σε ζητήματα όπως τα ανθρώπινα δικαιώματα και η δημοκρατία.

Η Κίνα ελπίζει ότι η Ευρώπη, ως σημαντική δύναμη στη διαδικασία της πολυπολικής πόλωσης, θα διαμορφώσει από νωρίς μια πιο ανεξάρτητη, αντικειμενική και ορθολογική αντίληψη της Κίνας και θα προωθήσει και θα εμβαθύνει την αμοιβαία επωφελή συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών, με βάση την αρχή της στρατηγικής αυτονομία.

Θα είναι ευλογία για τον κόσμο και την ανθρωπότητα εάν οι δύο κύριες δυνάμεις, οι δύο κύριες αγορές και οι δύο κύριοι πολιτισμοί που είναι η Κίνα και η Ευρώπη, μπορούν να συμπληρώσουν τις δυνάμεις τους βασισμένες στον αμοιβαίο σεβασμό και να δημιουργήσουν συνέργεια.

Ο Wang Yi είπε ότι η επενδυτική συμφωνία μεταξύ Κίνας και ΕΕ είναι μια οικονομική και εμπορική συμφωνία με τον υψηλότερο βαθμό ανοίγματος προς τον έξω κόσμο και το χαμηλότερο όριο πρόσβασης στην αγορά μέχρι στιγμής για την κινεζική πλευρά, κάτι που είναι επωφελές για την Κίνα και ακόμη πιο επωφελής για την Ευρώπη.

Εάν υπάρχουν εμπόδια σε μια επενδυτική συμφωνία μεταξύ της Κίνας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα είναι στην πραγματικότητα εμπόδιο για την ανάπτυξη της ΕΕ, η οποία τελικά θα βλάψει τα μακροπρόθεσμα συμφέροντα των Ευρωπαίων.


BRInfo

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *