Πρωτοχρονιάτικη ομιλία 2022 από τον Πρόεδρο Xi Jinping

Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, ο Πρόεδρος Xi Jinping εκφώνησε ομιλία για την Πρωτοχρονιά του 2022 μέσω του China Media Group και του Διαδικτύου. Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας του.

Τα χαιρετίσματα μου σε όλους σας. Το έτος 2022 πλησιάζει. Από το Πεκίνο, απευθύνω ευχές για το νέο έτος σε όλους σας!

Η χρονιά που πέρασε ήταν μια χρονιά εξαιρετικής σημασίας. Ζήσαμε γεγονότα ορόσημα στην ιστορία του Κόμματος και της χώρας μας. Στην ιστορική σύγκλιση των δύο στόχων της εκατονταετηρίδας, ξεκινήσαμε ένα νέο ταξίδι οικοδόμησης μιας σύγχρονης σοσιαλιστικής χώρας από όλες τις απόψεις και κάνουμε βήματα με σιγουριά στην πορεία προς τη μεγάλη αναζωογόνηση του κινεζικού έθνους.

Από την αρχή μέχρι το τέλος του έτους, ο κινεζικός λαός εργάστηκε σκληρά σε διάφορους τομείς, στις επιχειρήσεις, στις κοινότητες, στα σχολεία, στα νοσοκομεία, στους στρατώνες και στα ερευνητικά ινστιτούτα, μεταξύ άλλων. Καθ ‘όλη τη διάρκεια του έτους, καταβάλαμε τις προσπάθειές μας, συνεισφέραμε και λάβαμε πολλά σε αντάλλαγμα. Στο πέρασμα του χρόνου, είδαμε και βιώσαμε μια ανθεκτική και δυναμική Κίνα, μια χώρα με τους φιλικούς και αξιοσέβαστους ανθρώπους, μια χώρα που αναπτύσσεται ραγδαία κάθε μέρα που περνάει και μια χώρα που σημειώνει συνεχή πρόοδο σε όλα τα επιχειρήματά της.

Την 1η Ιουλίου γιορτάσαμε πανηγυρικά την 100η επέτειο από την ίδρυση του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας (CPC). Στεκόμενος στο βήμα της Tian’anmen, θα μπορούσε κανείς μόνο να θαυμάσει το εκπληκτικό ταξίδι που ταξίδεψε αυτό το μεγάλο Κόμμα, ένα ταξίδι Κινέζων κομμουνιστών που οδηγούν τον κινεζικό λαό, σε εκατοντάδες εκατομμύρια, σε έναν ανένδοτο αγώνα ενάντια σε όλα τα εμπόδια και τις προκλήσεις και σκοράρουν θεαματικά επιτεύγματα εποχής τον περασμένο αιώνα. Για να ολοκληρώσουμε τη μεγάλη αποστολή μας, πρέπει να παραμένουμε πάντα πιστοί στην αρχική μας φιλοδοξία. Μόνο με σθεναρή και αποφασιστική προσπάθεια μπορούμε να εκπληρώσουμε την ευθύνη μας απέναντι στην ιστορία, να αποδειχτούμε αντάξιοι της εποχής μας και να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες των ανθρώπων.

Η έκτη ολομέλεια της 19ης Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΚ ενέκρινε το τρίτο ψήφισμα του Κόμματος για ιστορικά ζητήματα. Τα 100 χρόνια επιτεύγματα του CPC παρέχουν μια πηγή κινήτρων και η 100χρονη εμπειρία του πηγή έμπνευσης. Αναφέρθηκα στη συνομιλία του Προέδρου Mao με τον κ. Huang Yanpei στη σπηλιά του στο Yan’an, και στη σημασία της διενέργειας τολμηρής αυτοεπανάστασης προκειμένου να κερδίσουμε την ιστορική πρωτοβουλία. Η συνειδητοποίηση της μεγάλης αναζωογόνησης του κινεζικού έθνους δεν θα είναι εύκολη υπόθεση όπως μια βόλτα στο πάρκο, δεν θα συμβεί από τη μια μέρα στην άλλη, ούτε μέσα από φανφάρες. Πρέπει να διατηρούμε πάντα μια μακροπρόθεσμη προοπτική, να έχουμε επίγνωση των πιθανών κινδύνων, να διατηρούμε τη στρατηγική εστίαση και αποφασιστικότητα μας, και να «φθάνουμε στο ευρύ και το σπουδαίο, ενώ αντιμετωπίζουμε το λεπτεπίλεπτο και το λεπτό».

Η χώρα μας, όσο μεγάλη κι αν είναι, έχει και αυτή τη λίστα με τις προτεραιότητές της. Τα μυριάδες πράγματα που παρακολουθούμε όλα συνοψίζονται σε θέματα που αφορούν σε κάθε νοικοκυριό. Μέσα από τις επισκέψεις μου σε διάφορα μέρη, έχω δει και ακούσει πολλά πράγματα που βρίσκω πολύ εμπνευσμένα και ανταποδοτικά. Κάθε φορά που επισκέπτομαι ανθρώπους στα σπίτια τους, ρωτούσα αν έχουν άλλες δυσκολίες και θυμόμουν όλα όσα είχαν μοιραστεί οι δικοί μου μαζί μου.

Οι ανησυχίες των ανθρώπων είναι αυτό που πάντα με νοιάζει και οι φιλοδοξίες των ανθρώπων είναι αυτό που πάντα προσπαθώ. Έχοντας δουλέψει ο ίδιος στην ύπαιθρο, ξέρω ακριβώς πώς είναι η φτώχεια. Χάρη στις συνεχείς προσπάθειες του κινεζικού λαού από γενιά σε γενιά, εκείνοι που κάποτε ζούσαν στη φτώχεια δεν χρειάζεται πλέον να ανησυχούν για τα τρόφιμα ή τα ρούχα ή την πρόσβαση στην εκπαίδευση, τη στέγαση και την ιατρική τους ασφάλιση. Η υλοποίηση μιας μετρίως ευημερούσας κοινωνίας από όλες τις απόψεις και η εξάλειψη της ακραίας φτώχειας είναι αυτό που έχει προσφέρει το ΚΚΚ στον λαό μας, και είναι επίσης μια συνεισφορά στον κόσμο. Για να διασφαλίσουμε ότι όλοι θα ζήσουν μια καλύτερη ζωή, δεν πρέπει ποτέ να επαναπαυόμαστε σε αυτά που έχουμε επιτύχει, και υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος να διανύσουμε.

Ένας κίτρινος ποταμός καλά αξιοποιημένος είναι μια φιλοδοξία χιλιετιών του κινεζικού λαού. Τα τελευταία χρόνια, επισκέφτηκα και τις εννέα επαρχίες ή αυτόνομες περιοχές στα άνω, μεσαία και κάτω ρέματα του Κίτρινου Ποταμού. Πήγα από τον Κίτρινο Ποταμό και τον Ποταμό Yangtze τα δύο «μητρικά ποτάμια» του κινεζικού έθνους, μέχρι τη διαυγή λίμνη Qinghai και τον πανίσχυρο ποταμό Yarlung Zangbo, από την εκτροπή του νερού Νότου-Βορρά γνωστή ως έργο του αιώνα, μέχρι το δάσος Saihanba, που φαίνεται ως ένα κομμάτι πράσινου στο χάρτη, από το ταξίδι προς τα βόρεια και την επιστροφή των ελεφάντων στην επαρχία Yunnan, μέχρι τη μετανάστευση και την επιστροφή των θιβετιανών αντιολοπών, όλα αυτά τα μέρη μας θυμίζουν ότι “Αν δεν απογοητεύσουμε τη Φύση, η Φύση δεν θα μας απογοητεύσει ποτέ”.

 

Αυτή η χρονιά έχει, επίσης, ηχογραφήσει πολλές αξέχαστες κινεζικές φωνές, κινεζικές στιγμές και κινεζικές ιστορίες: νεανικούς όρκους «να υποσχεθώ στο Κόμμα για να κάνω τη χώρα μου δυνατή», στοργική έκφραση της “αγνής, αληθινής αγάπης που σώθηκε για την πατρίδα”, το ρομπότ Zhurong που διερευνά τον Άρη, ο δορυφόρος Xihe που κυνηγά τον ήλιο και ο πυρήνας του διαστημικού σταθμού Tianhe που ταξιδεύει ανάμεσα στα αστέρια, και αθλητές που ξεπερνούν τον εαυτό τους για να διαπρέψουν στον αθλητικό χώρο. Ολόκληρο το έθνος παραμένει ενωμένο στη σταθερή απάντηση στον COVID-19. Άνθρωποι σε περιοχές που επλήγησαν από την καταστροφή στέκονται μαζί για να ξαναχτίσουν τα σπίτια τους, μέλη του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού και οι Ένοπλες Αστυνομίας είναι αφοσιωμένοι στην οικοδόμηση ενός ισχυρού στρατού και στην προστασία της χώρας μας. Η σκληρή δουλειά και η αφοσίωση αμέτρητων αφανών ηρώων έχουν προσθέσει τα πάντα στη μεγάλη ορμή της πορείας της Κίνας προς τα εμπρός στη νέα εποχή.

Η ευημερία και η σταθερότητα του Hong Kong και του Macao είναι πάντα κοντά στην καρδιά της πατρίδας. Μόνο με ενότητα και συντονισμένες προσπάθειες μπορούμε να διασφαλίσουμε την ορθή εφαρμογή του One Country, Two Systems μακροπρόθεσμα. Η πλήρης επανένωση της πατρίδας μας είναι μια φιλοδοξία που μοιράζονται οι άνθρωποι και στις δύο πλευρές του στενού της Taiwan. Ελπίζω ειλικρινά ότι όλοι οι γιοι και οι κόρες του κινεζικού έθνους θα ενώσουν τις δυνάμεις τους για να δημιουργήσουν ένα καλύτερο μέλλον για το έθνος μας.

Σε τηλεφωνήματα και εικονικές συναντήσεις μου με ξένους ηγέτες και επικεφαλής διεθνών οργανισμών, έχω ακούσει πολλές φορές επαίνους για τον αγώνα της Κίνας κατά του COVID-19 και τη συμβολή στην παγκόσμια ανταπόκριση στον COVID-19. Μέχρι σήμερα, η Κίνα έχει παράσχει δύο δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίων κατά του COVID-19 σε περισσότερες από 120 χώρες και διεθνείς οργανισμούς. Μόνο μέσω της ενότητας, της αλληλεγγύης και της συνεργασίας μπορούν οι χώρες σε όλο τον κόσμο να γράψουν ένα νέο κεφάλαιο στην οικοδόμηση μιας κοινότητας με κοινό μέλλον για την ανθρωπότητα.

Σε λίγο περισσότερο από ένα μήνα θα ανοίξουν οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί και Παραολυμπιακοί Αγώνες του Πεκίνου. Στο Ολυμπιακό Κίνημα συμβάλλει και η μεγαλύτερη συμμετοχή του κοινού στα χειμερινά αθλήματα. Δεν θα κάνουμε καμία προσπάθεια για να παρουσιάσουμε έναν σπουδαίο Αγώνα στον κόσμο. Ο κόσμος στρέφει τα μάτια του στην Κίνα και η Κίνα είναι έτοιμη.

Το κουδούνι κοντεύει να χτυπήσει για την Πρωτοχρονιά. Αυτή τη στιγμή που σας μιλάω, τρεις Κινέζοι αστροναύτες βρίσκονται σε υπηρεσία στο διάστημα, οι συμπατριώτες μας στο εξωτερικό εξακολουθούν να εργάζονται πολύ σκληρά. Οι άνθρωποι μας που έχουν αποσπαστεί σε διπλωματικές αποστολές και επιχειρήσεις στο εξωτερικό, καθώς και Κινέζοι φοιτητές στο εξωτερικό, αντέχουν γενναία και οι πολυάριθμοι κυνηγοί των ονείρων μας συνεχίζουν την καλή τους δουλειά. Χαιρετίζω όλες τις μεγάλες προσπάθειές σας και σας εύχομαι τις καλύτερες ευχές για το νέο έτος.

Ας εργαστούμε όλοι μαζί για ένα κοινό μέλλον. Είθε η χώρα μας να έχει ευημερία και ο λαός μας να ζει με ειρήνη και αρμονία!


BRInfo

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *