Ο πρόεδρος της Κένυας συναντά τον κινεζικό κρατικό σύμβουλο

Ο Πρόεδρος της Κένυας Uhuru Kenyatta συναντήθηκε την Πέμπτη εδώ με τον Κινεζικό Κρατικό Σύμβουλο και Υπουργό Εξωτερικών Wang Yi, ο οποίος προσκλήθηκε να επισκεφθεί την αφρικανική χώρα.

Ο Kenyatta ζήτησε από τον Wang να μεταφέρει τους εγκάρδιους χαιρετισμούς του στον Πρόεδρο Xi Jinping. Ο Kenyatta είπε ότι η επίσκεψη του Κινέζου Υπουργού Εξωτερικών στην Κένυα στις αρχές του έτους καταδεικνύει πλήρως την ισχυρή σχέση μεταξύ Κένυας και Κίνας.

Είπε ότι η Κίνα δεν είναι μόνο ένας ειλικρινής φίλος της Κένυας, αλλά και ένας αναπτυξιακός εταίρος στενής συνεργασίας, προσθέτοντας ότι η εμβάθυνση της ρεαλιστικής συνεργασίας σε διάφορους τομείς και οι πολιτιστικές ανταλλαγές μεταξύ Κένυας και Κίνας έχουν δημιουργήσει μεγάλο αριθμό θέσεων εργασίας στην Κένυα, βελτίωσαν τη ζωή των ανθρώπων, και έφεραν αξιοσημείωτα οφέλη στους ανθρώπους.

Ο Kenyatta είπε ότι τα αναπτυξιακά επιτεύγματα της Κένυας δεν θα ήταν δυνατά χωρίς την ισχυρή υποστήριξη της Κίνας, η οποία είναι αποτυπωμένη στο μυαλό της κυβέρνησης και του λαού της Κένυας.

Κάθε χώρα έχει το δικαίωμα να επιλέξει ανεξάρτητα έναν αναπτυξιακό δρόμο που ταιριάζει στις δικές της εθνικές συνθήκες και να φέρει υγεία, ευημερία και αξιοπρέπεια στον λαό της, είπε ο Kenyatta, προσθέτοντας ότι υπάρχουν πάντα κάποιοι που τους αρέσει να κουνούν το δάχτυλο στη χώρα, λέγοντας ότι έχει διάφορα προβλήματα, αλλά η Κίνα έχει ειλικρινά βοηθήσει την Κένυα να λύσει προβλήματα και να καλύψει τις ανάγκες της με ενέργειες.

Ο Kenyatta είπε ότι η συνεργασία μεταξύ Κένυας και Κίνας αφορά στην έγκαιρη υποστήριξη μεταξύ αληθινών εταίρων. Είπε ότι τον ρωτούν συχνά γιατί η Κένυα και η Κίνα συνεργάζονται τόσο στενά, και τους είπε, επειδή η Κίνα και η Κένυα σέβονται η μία την άλλη και αντιμετωπίζουν η μία την άλλη ως ίσο.

Ο Kenyatta εξέφρασε την προθυμία της Κένυας να συνεχίσει την εμβάθυνση της αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας με την Κίνα για την επίτευξη κοινής ανάπτυξης, λέγοντας ότι η χώρα είναι γεμάτη προσδοκίες για το μέλλον των σχέσεων Κένυας-Κίνας.

Ο Wang μετέφερε αρχικά τους εγκάρδιους χαιρετισμούς και τις καλύτερες ευχές του Προέδρου Xi στον Πρόεδρο Kenyatta και συνεχάρη την Κένυα για τη συνεχή ταχεία ανάπτυξή της υπό την ηγεσία του Προέδρου Kenyatta.

Ο Wang είπε ότι η επίσκεψη του Κινέζου Υπουργού Εξωτερικών στην Αφρική στις αρχές του έτους είναι να καταδείξει την αλληλεγγύη και την αμοιβαία εμπιστοσύνη μεταξύ Κίνας και Αφρικής και τη σταθερή αποφασιστικότητα της Κίνας να προωθήσει τη φιλία Κίνας-Αφρικής.

Σύμφωνα με τον Wang, η επίσκεψη θα στείλει τρία σαφή μηνύματα. Πρώτον, η Κίνα θα σταθεί σταθερά στο πλευρό της Αφρικής για την καταπολέμηση της πανδημίας COVID-19 με αλληλεγγύη μέχρι να νικηθεί πλήρως ο ιός.

Δεύτερον, η Κίνα είναι πρόθυμη να ενισχύσει την ολόπλευρη συνεργασία με την Κένυα για να βοηθήσει την Κένυα να βελτιώσει τις ικανότητές της για αυτό-ανάπτυξη και να επιταχύνει την εκβιομηχάνιση.

Τρίτον, η Κίνα είναι πρόθυμη να ενισχύσει την αλληλεγγύη και τον συντονισμό με την Κένυα σε διεθνείς και πολυμερείς υποθέσεις, να προστατεύσει από κοινού τα νόμιμα δικαιώματα των δύο χωρών και τα κοινά συμφέροντα των αναπτυσσόμενων χωρών και να διαφυλάξει τη διεθνή δικαιοσύνη και δικαιοσύνη.

Ο Wang είπε ότι η Κίνα είναι πρόθυμη να συνεργαστεί με την Κένυα για την εφαρμογή της συνολικής στρατηγικής και συνεργασίας Κίνας-Κένυας και να είναι εταίροι που υποστηρίζουν σταθερά ο ένας τον άλλον, επιταχύνουν την ανάπτυξη και αναζωογόνηση, προάγουν την αλληλεγγύη Κίνας-Αφρικής και προστατεύουν την περιφερειακή ειρήνη.

Ο Kenyatta είπε ότι η Κένυα και η Κίνα μοιράζονται κοινές ή παρόμοιες θέσεις σε διεθνή και περιφερειακά ζητήματα και η Κένυα είναι πρόθυμη να ενισχύσει τη συνεργασία με την Κίνα σε πολυμερή περιβάλλοντα, ειδικά στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, για να προωθήσει από κοινού μια πιο δίκαιη και λογική διεθνή τάξη.

Ο Wang παρουσίασε επίσης την «Πρωτοβουλία Ειρηνικής Ανάπτυξης στο Κέρας της Αφρικής» που πρότεινε η Κίνα κατόπιν αιτήματος. Περιγράφοντας αυτή την πρωτοβουλία ως ικανοποίηση των επειγουσών αναγκών των χωρών στο Κέρας της Αφρικής, ο Kenyatta είπε ότι η Κένυα συμφωνεί απόλυτα και είναι πρόθυμη να παίξει ρόλο σε αυτό το θέμα.

Μετά τις συνομιλίες, ο Wang προσκλήθηκε να παραστεί στην τελετή ολοκλήρωσης του τερματικού σταθμού πετρελαίου που κατασκευάστηκε από την Κίνα στο λιμάνι της Μομπάσα με την Kenyatta.

Ο Wang είχε επίσης συνομιλίες με την υπουργό Εξωτερικών της Κένυας, Raychelle Omamo, την Πέμπτη, ενώ έγιναν μάρτυρες της υπογραφής εγγράφων διμερούς συνεργασίας και συναντήθηκαν με δημοσιογράφους.


BRInfo

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.