Μια ματιά στη μεγαλύτερη εμπορική συμφωνία στον κόσμο

Η συμφωνία Περιφερειακής Συνολικής Οικονομικής Συνεργασίας (RCEP), η μεγαλύτερη εμπορική συμφωνία στον κόσμο, θα τεθεί σε ισχύ το Σάββατο. Τι είναι αυτό; Γιατί είναι τόσο σημαντικό; Πώς θα ωφελήσει τα μέλη του και όχι μόνο; Μερικές βασικές ερωτήσεις σχετικά με αυτή τη νέα εμπορική συμφωνία απαντώνται παρακάτω.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ;

Η συμφωνία RCEP υπογράφηκε μεταξύ 15 συμμετεχουσών χωρών τον Νοέμβριο του 2020 μετά από οκτώ χρόνια διαπραγματεύσεων, οι οποίες είναι δέκα μέλη της ASEAN και ορισμένοι από τους κύριους εμπορικούς τους εταίρους, δηλαδή η Κίνα, η Ιαπωνία, η Δημοκρατία της Κορέας, η Αυστραλία, και η Νέα Ζηλανδία.

Η συμφωνία θα τεθεί σε ισχύ το Σάββατο αρχικά σε δέκα χώρες που έχουν υποβάλει έγγραφα επικύρωσης στη Γραμματεία του ASEAN.

Η συμφωνία προβλέπει ότι, περισσότερο από το 90% του εμπορευματικού εμπορίου μεταξύ εγκεκριμένων μελών θα υπόκειται τελικά σε μηδενικούς δασμούς. Οι χώρες του μπλοκ θα μειώσουν τους οικονομικούς και εμπορικούς περιορισμούς για να διευκολύνουν τις ροές αγαθών και παραγόντων, να εμβαθύνουν τον καταμερισμό εργασίας και τη συνεργασία και να βελτιώσουν την παραγωγική αποδοτικότητα.

ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ;

Τα 15 κράτη μέλη του RCEP φιλοξενούν 2,27 δισεκατομμύρια ανθρώπους, με συνδυασμένο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν 26 τρισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ και συνολικές εξαγωγές 5,2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ, που αντιπροσωπεύουν περίπου το 30% του παγκόσμιου συνόλου, αντίστοιχα.

Η Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη (UNCTAD) δήλωσε ότι η επιρροή του RCEP στο διεθνές εμπόριο θα είναι σημαντική. «Το οικονομικό μέγεθος του αναδυόμενου μπλοκ και ο εμπορικός δυναμισμός του θα το καταστήσουν κέντρο βάρους για το παγκόσμιο εμπόριο».

Η Κίνα και η Ιαπωνία, η δεύτερη και τρίτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, θα δουν τις πρώτες τους διμερείς μειώσεις δασμών με τη μορφή μηδενικού δασμού στο πλαίσιο του RCEP, με φόρους στο 86% των προϊόντων από την Ιαπωνία και στο 88% των προϊόντων από την Κίνα και τελικά μέχρι και το μηδέν.

ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΟΦΕΛΗ;

Το RCEP θα αυξήσει τα παγκόσμια εθνικά εισοδήματα το 2030 κατά 186 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως, σημειώνεται σε έγγραφο εργασίας του Ινστιτούτου Πίτερσον για τα Διεθνή Οικονομικά.

Με τεράστιο πληθυσμό, ποικίλα μέλη και μεγάλες δυνατότητες, το μπλοκ ελεύθερου εμπορίου θα τονώσει την ανάπτυξη του εμπορίου και θα διευκολύνει την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη.

Η σημασία του RCEP τονίζεται εν μέσω της πανδημίας COVID-19. Το εμπόριο στο πλαίσιο συμφωνιών όπως το RCEP ήταν σχετικά πιο ανθεκτικό έναντι της ύφεσης του παγκόσμιου εμπορίου που προκαλείται από την πανδημία, σύμφωνα με έρευνα της UNCTAD.

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΚΙΝΑΣ;

Η Κίνα διαδραμάτισε ενεργό ρόλο στην ενίσχυση του περιφερειακού εμπορίου και της ανάπτυξης και στην προώθηση της δημιουργίας του RCEP.

Η χώρα πρωτοστάτησε στην επικύρωση της συμφωνίας RCEP και είναι έτοιμη να την εφαρμόσει και να εκπληρώσει συνολικά 701 δεσμευτικές υποχρεώσεις μόλις τεθεί σε ισχύ η εμπορική συμφωνία.

Καθώς η νέα συμφωνία πρόκειται να ξεκινήσει, η επιδίωξη της Κίνας για άνοιγμα σε υψηλό επίπεδο θα προσφέρει περισσότερες ευκαιρίες στα μέλη του ASEAN και στον υπόλοιπο κόσμο. Είκοσι δύο ακόμη τομείς υπηρεσιών θα ανοίξουν, προσθέτοντας στη δέσμευση των 100 τομέων όταν η Κίνα εντάχθηκε στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου πριν από δύο δεκαετίες.


BRInfo

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *