Η συμφωνία Περιφερειακής Συνολικής Οικονομικής Συνεργασίας έχει μεγάλη σημασία για το παγκόσμιο εμπόριο εν μέσω αισθήματος κατά της παγκοσμιοποίησης

Ως η μεγαλύτερη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου στον κόσμο, η συμφωνία Περιφερειακής Συνολικής Οικονομικής Συνεργασίας (RCEP) έχει μεγάλη σημασία για την ενίσχυση της παγκόσμιας οικονομίας και του εμπορίου ενόψει του αισθήματος κατά της παγκοσμιοποίησης αυτά τα χρόνια, είπε ένας μελετητής της Οξφόρδης.

«Τα τελευταία χρόνια, το κίνημα κατά της παγκοσμιοποίησης, ο εμπορικός πόλεμος που ξεκίνησε από την κυβέρνηση Τραμπ και το Brexit έχουν προκαλέσει τεράστιο πλήγμα στην παγκοσμιοποίηση, το άνοιγμα της παγκόσμιας οικονομίας και των παγκόσμιων συναλλαγών και το διεθνές εμπορικό σύστημα», δήλωσε ο Fu Xiaolan, ιδρυτικός διευθυντής του Κέντρου Ανάπτυξης Τεχνολογίας και Διαχείρισης στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, σε πρόσφατη γραπτή συνέντευξη στο Xinhua.

Σε αντίθεση με τα πισωγυρίσματα, είπε ο Fu, «το RCEP έπαιξε ρόλο την κρίσιμη στιγμή στην ενίσχυση του παγκόσμιου εμπορικού και οικονομικού συστήματος που δέχθηκε το μεγάλο χτύπημα».

Έχοντας τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου, η συμφωνία RCEP συγκεντρώνει 10 χώρες της Ένωσης Εθνών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN) και την Κίνα, την Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία. Περισσότερο από το 90% του εμπορίου μεταξύ των μελών αναμένεται να υπόκειται σε μηδενικούς δασμούς.

Το RCEP καλύπτει περίπου το 30% του παγκόσμιου πληθυσμού και της οικονομίας, είπε ο ειδικός. «Σε όλες τις παγκόσμιες οικονομίες, η περιοχή ήταν η ταχύτερα αναπτυσσόμενη και η πιο δυναμική τις τελευταίες μία ή δύο δεκαετίες και είδε τις δραστηριότητες τεχνολογικής καινοτομίας της να αναπτύσσονται γρήγορα».

«Όχι μόνο μπορεί να προωθήσει δυναμικά το εμπόριο μεταξύ των χωρών μελών, αλλά αναμένεται να διευκολύνει σημαντικά τις διεθνείς επενδύσεις μεταξύ εταιρειών μέσω ενιαίων κανόνων σε αυτή την πτυχή», είπε ο Fu. «Τα οφέλη περιλαμβάνουν επίσης τη διευκόλυνση της μετακίνησης των ανθρώπων και το RCEP ενθαρρύνει την περιφερειακή ανταλλαγή γνώσεων».

Εξάλλου, «η εταιρική σχέση σημείωσε καινοτομίες στο άνοιγμα στο εμπόριο υπηρεσιών, το ηλεκτρονικό εμπόριο, την ελεύθερη ροή δεδομένων και άλλα», σημείωσε ο μελετητής, προσθέτοντας ότι τα μέλη διερευνούν περισσότερες δυνατότητες στους συνοριακούς τομείς του διεθνούς εμπορίου επίσης, γεγονός που ευνοεί την ανάπτυξη από αυτή την άποψη.

Ως η μεγαλύτερη αγορά στον κόσμο και κινητήρας της παγκόσμιας οικονομίας, είπε ο Fu, η ζήτηση της Κίνας «οδηγεί την ανάπτυξη άλλων χωρών» και η συμμετοχή της στη συμφωνία «παρέχει επίσης μια θεσμική εγγύηση για την τήρησή της στο άνοιγμα υψηλών προδιαγραφών».

Συνολικά, η συμφωνία θα στηρίξει την οικονομική ανάκαμψη της Ασίας καθώς και ολόκληρου του κόσμου, είπε ο Fu. «Η εταιρική σχέση θα προωθήσει την οικονομία, το εμπόριο, τις επενδύσεις και την καινοτομία στην Κίνα και πέρα ​​από αυτήν».

Ενώ ορισμένες άλλες ζώνες ελεύθερων συναλλαγών που ιδρύθηκαν νωρίτερα εντείνουν τις προσπάθειες αποκλεισμού τους με τάσεις προστατευτισμού, σημείωσε, «το RCEP έρχεται όταν οι χώρες Ασίας-Ειρηνικού, ειδικά η ASEAN, ενώνονται για να βοηθήσουν η μια την άλλη, να επιλέξουν τη δική τους αναπτυξιακή πορεία, να οικοδομήσουν μια κοινότητα με ένα κοινό μέλλον για την αντιμετώπιση των αλλαγών στην παγκόσμια οικονομία».


BRInfo

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *