Η Κίνα ζητά να ληφθεί το Πεκίνο 2022 ως ευκαιρία επίλυσης των διαφορών μέσω διαλόγου

Η Κίνα προέτρεψε την Τρίτη όλες τις χώρες να αξιοποιήσουν τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου ως ευκαιρία να επιλύσουν τις διαφορές μέσω του διαλόγου, να αντικαταστήσουν την αντιπαράθεση με τη συνεργασία, να ενισχύσουν την αμοιβαία κατανόηση και να προωθήσουν την παγκόσμια ειρήνη και ανάπτυξη.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών Zhao Lijian έκανε τις δηλώσεις σε καθημερινή ενημέρωση Τύπου απαντώντας σε γραπτή ομιλία του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Antonio Guterres, στην οποία κάλεσε όλες τις χώρες να τηρήσουν την Ολυμπιακή Εκεχειρία κατά τη διάρκεια των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου.

Η Κίνα χαιρετίζει και υποστηρίζει σθεναρά την ομιλία του αρχηγού του ΟΗΕ, είπε ο Zhao.

Η Ολυμπιακή Εκεχειρία, η οποία έχει μακρά ιστορία, ενσαρκώνει τη φιλοδοξία της ανθρωπότητας για ειρήνη και αμοιβαία βοήθεια και είναι σύμφωνη με την ιδρυτική αποστολή του ΟΗΕ για τη διαφύλαξη της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας, πρόσθεσε.

Κατά την 76η Σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, εγκρίθηκε με συναίνεση ψήφισμα για την Ολυμπιακή Εκεχειρία για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου.

Ο Zhao είπε ότι αυτό αποδεικνύει τη σταθερή εμπιστοσύνη της διεθνούς κοινότητας στην επιτυχημένη διοργάνωση των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων από την Κίνα και συγκεντρώνει τη μεγάλη δύναμη των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο για τη διατήρηση της αλληλεγγύης και της συνεργασίας και τη διαφύλαξη της παγκόσμιας ειρήνης.

Η Κίνα πάντα τιμούσε τη δέσμευσή της για την ειρήνη, εφάρμοζε την αληθινή πολυμερή προσέγγιση και συμμετείχε βαθιά στην υπόθεση του ΟΗΕ, είπε, προσθέτοντας ότι η χώρα συμμετείχε ενεργά στους Θερινούς και Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες και πάντα υποστήριζε την Ολυμπιακή Εκεχειρία.

Μέσω του αθλητισμού, η Κίνα συνέβαλε τη δική της συμβολή στη διαφύλαξη της παγκόσμιας ειρήνης, την προώθηση της ανάπτυξης όλων των χωρών και την ενίσχυση της φιλίας μεταξύ των ανθρώπων, είπε.

Η Κίνα έχει την εμπιστοσύνη να συνεργαστεί με όλα τα μέρη για να ασκήσει το Ολυμπιακό πνεύμα του «μαζί» και να αξιοποιήσει τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου ως ευκαιρία για να εγκαινιάσει ένα ειρηνικό και καλύτερο μέλλον, είπε ο Zhao.

Ο Thomas Bach, πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ), έφτασε στο Πεκίνο για να παρακολουθήσει τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2022 και τις σχετικές δραστηριότητες.

Εκφράζοντας την εκτίμηση της Κίνας για την υποστήριξη του Bach στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου, ο Zhao είπε ότι οι Αγώνες δεν είναι μόνο ένα μεγάλο γεγονός για αθλητές από όλο τον κόσμο, αλλά και σύμβολο ανθρώπινης ενότητας και φιλίας.

«Είμαστε σίγουροι ότι, μαζί με τη ΔΟΕ και άλλα μέρη, θα παραδώσουμε έναν απλό, ασφαλή και υπέροχο Αγώνα», είπε.

Ο εκπρόσωπος καλωσόρισε επίσης τον βασιλιά της Καμπότζης Norodom Sihamoni και την Πρόεδρο της Εθνικής Συνέλευσης της Δημοκρατίας της Κορέας (ROK) Park Byeong-seug, οι οποίοι θα παραστούν στην τελετή έναρξης των Αγώνων στις 4 Φεβρουαρίου.

Ο Zhao είπε ότι η κινεζική πλευρά καλωσορίζει τον βασιλιά Sihamoni να επισκεφθεί την Κίνα για την ιστορική στιγμή που το Πεκίνο γίνεται η πρώτη πόλη στην ιστορία που φιλοξενεί τόσο τους Θερινούς όσο και τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες.

Σημειώνοντας ότι η Κορέα, ως χώρα υποδοχής των τελευταίων Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων, υποστηρίζει ενεργά την επιτυχημένη διοργάνωση των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 2022 από την Κίνα, ο Zhao είπε ότι η Κίνα είναι έτοιμη να συνεργαστεί με την Κορέα για να ενισχύσει τις φιλικές ανταλλαγές και τη συνεργασία και να ωθήσει τις σχέσεις των δύο χωρών στη στρατηγική συνεργασία σε νέο επίπεδο.


BRInfo

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *