Η Κίνα δημοσιεύει Λευκή Βίβλο για το διαστημικό πρόγραμμα

Η Κίνα εξέδωσε λευκή βίβλο για το διαστημικό πρόγραμμα της χώρας την Παρασκευή, που δημοσιεύτηκε από το Γραφείο Πληροφοριών του Κρατικού Συμβουλίου της Κίνας.

Με τίτλο «China’s Space Program: A 2021 Perspective», η Λευκή Βίβλος εισάγει τους σκοπούς, τις αρχές, τις πολιτικές και τα μέτρα της Κίνας και τη συνεργατική νοοτροπία στην εξερεύνηση του διαστήματος. Συνοψίζει τα επιτεύγματα της Κίνας στη διαστημική επιστήμη, τη διαστημική τεχνολογία και τις διαστημικές εφαρμογές.

«Η διαστημική βιομηχανία είναι ένα κρίσιμο στοιχείο της συνολικής εθνικής στρατηγικής και η Κίνα υποστηρίζει την αρχή της εξερεύνησης και της χρήσης του διαστήματος για ειρηνικούς σκοπούς», αναφέρει η εφημερίδα.

Τα σημαντικότερα επιτεύγματα στη διαστημική βιομηχανία της Κίνας από το 2016 περιλαμβάνουν τη σταθερή βελτίωση της διαστημικής υποδομής, την ολοκλήρωση και λειτουργία του δορυφορικού συστήματος πλοήγησης BeiDou (BDS), την ολοκλήρωση του συστήματος παρατήρησης της Γης με υψηλή ανάλυση, τη σταθερή βελτίωση της ικανότητας εξυπηρέτησης του δορυφόρου επικοινωνιών και εκπομπών, η ολοκλήρωση του τελευταίου βήματος του προγράμματος σεληνιακής εξερεύνησης τριών βημάτων, τα πρώτα στάδια κατασκευής του διαστημικού σταθμού, καθώς και τη προσγείωση και εξερεύνηση του Άρη από το Tianwen-1, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Η λευκή βίβλος καθορίζει βασικούς διαστημικούς τομείς στους οποίους σκοπεύει να επικεντρωθεί η Κίνα τα επόμενα πέντε χρόνια, σχετικά με το σύστημα διαστημικών μεταφορών, τις διαστημικές υποδομές, τις επανδρωμένες διαστημικές πτήσεις, την εξερεύνηση στο βαθύ διάστημα, τις τοποθεσίες εκτόξευσης στο διάστημα και την τηλεμετρία, την παρακολούθηση και διοίκηση, τα πειράματα σε νέες τεχνολογίες και το διάστημα, όπως επίσης και τη περιβαλλοντική διακυβέρνηση.

Η Κίνα είναι έτοιμη να εξερευνήσει τις πολικές περιοχές του φεγγαριού και σκέφτεται μια επανδρωμένη προσγείωση στη Σελήνη. Η χώρα δεσμεύεται επίσης να βελτιώσει την παρακολούθηση των διαστημικών απορριμμάτων και να επεκτείνει το σύστημα διακυβέρνησης του διαστημικού περιβάλλοντος με ένα σύστημα άμυνας αντικειμένων κοντά στη Γη και με ένα σύστημα παρακολούθησης του κλίματος του διαστημικού εδάφους που σχεδιάζεται, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Η χώρα θα ενισχύσει περαιτέρω τις δημόσιες υπηρεσίες με δορυφόρους και θα επεκτείνει τη βιομηχανία διαστημικών εφαρμογών. Θα συνεχιστεί με την έρευνα στη διαστημική επιστήμη, συμπεριλαμβανομένης της έρευνας και ανάπτυξης του δορυφόρου για την ανίχνευση διαστημικών βαρυτικών κυμάτων, του δορυφόρου καθετήρα Αϊνστάιν και του προηγμένου ηλιακού παρατηρητηρίου που βασίζεται στο διάστημα.

Εν τω μεταξύ, η Λευκή Βίβλος σημειώνει ότι η Κίνα καλεί όλες τις χώρες να πραγματοποιήσουν εις βάθος ανταλλαγές και συνεργασία στο διάστημα με βάση την ισότητα, το αμοιβαίο όφελος, την ειρηνική χρήση και την ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς.

Θα υπάρξει περισσότερη συνεργασία στην επιλογή και εκπαίδευση αστροναυτών, κοινές πτήσεις και άλλους τομείς μεταξύ της Κίνας και των ξένων χωρών. Η Κίνα θα ενισχύσει τη συνεργασία στο έργο του διεθνούς σεληνιακού ερευνητικού σταθμού, αναφέρει.

Είναι η πέμπτη Λευκή Βίβλος της χώρας για τις διαστημικές δραστηριότητες. Η Κίνα εξέδωσε Λευκή Βίβλο για τις διαστημικές δραστηριότητες το 2000, το 2006, το 2011 και το 2016.


BRInfo

One thought on “Η Κίνα δημοσιεύει Λευκή Βίβλο για το διαστημικό πρόγραμμα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *