Η αγάπη της Κίνας για τα κουκουνάρια βοηθά τους Αφγανούς εξαγωγείς

«Κερδίζω έως και 8,5 ευρώ την ημέρα, ανάλογα με τη δουλειά μου», είπε ο Samsoor, 28 ετών, που εργάζεται για την Zmarai Gayanwal Ltd., μια εταιρεία επεξεργασίας και εξαγωγής κουκουναριού στην Καμπούλ.

“Λατρεύω τη δουλειά μου και γι’ αυτό χρειαζόμαστε πραγματικά περισσότερες εξαγωγές στην Κίνα. Είναι ο μόνος τρόπος να αυξήσουμε το εισόδημά μας και να διατηρήσουμε τη λειτουργία του εργοστασίου”, δήλωσε ο Samsoor.

Η Zmarai Gayanwal Ltd. ιδρύθηκε το 2015 και έχει πλέον πάνω από 100 άτομα που εργάζονται για την εταιρεία, δήλωσε ο πρόεδρος της εταιρείας Sher Ali Zadran. «Μεταξύ 100 και 150 άνθρωποι εργάζονται εδώ απευθείας στο εργοστάσιο και χιλιάδες άλλοι εργάζονται έμμεσα», είπε ο Zadran στο Xinhua. “Το εργοστάσιο πληρώνει 2,5 ευρώ την ημέρα για κάθε εργαζόμενο, εκτός από το μεσημεριανό γεύμα και τη μεταφορά.”

Η εταιρεία εξήγαγε 650 τόνους ξηρών καρπών στην Κίνα πέρυσι και σχεδιάζει να φτάσει τους 950 τόνους το 2022, με 28.000 έως 38.000 δολάρια ΗΠΑ ανά τόνο. Ενώ ο Zadran είναι αρκετά ευχαριστημένος με το εισόδημά του και την πρόοδο του εργοστασίου του, ελπίζει ότι περισσότεροι Κινέζοι επενδυτές θα δουν τα κέρδη που θα αποκομίσουν και θα χρησιμοποιήσουν τα χρήματά τους για να δημιουργήσουν περισσότερες θέσεις εργασίας.

Ο Khalil Rashid, διευθύνων σύμβουλος μιας εταιρείας επεξεργασίας και εξαγωγής κουκουναριού, τόνισε ότι το εμπόριο του κουκουναριού με την Κίνα δημιούργησε θέσεις εργασίας για χιλιάδες ανθρώπους στη χώρα του, η οποία βρισκόταν σε πόλεμο για δεκαετίες.

«Εκτός από τους ανθρώπους που εργάζονται στο εργοστάσιο, οι οικογένειές τους επεξεργάζονται επίσης ξηρούς καρπούς στο σπίτι και τους φέρνουν πίσω στο εργοστάσιο αφού τελειώσουν», είπε ο Ρασίντ.

Τα κουκουνάρια συλλέγονται 10 ημέρες πριν ανοίξουν. Τα χωνάκια στεγνώνουν στον ήλιο για 20 ημέρες και στη συνέχεια θρυμματίζονται για να απελευθερωθούν οι ξηροί καρποί που ταξινομούνται με το χέρι. Χρειάζεται χρόνος και επιμονή για να εξαχθούν οι ξηροί καρποί από τα χωνάκια, τονίζει δικαιολογώντας την υψηλή τιμή.

Το Αφγανιστάν παραδοσιακά εξάγει 10.000 τόνους κουκουνάρι στην Κίνα κάθε χρόνο, με ένα ποσοστό να κατευθύνεται σε χώρες όπως η Γερμανία, η Ολλανδία και η Ιταλία. Οι εξαγωγές είχαν διακοπεί πέρυσι, αλλά τουλάχιστον προς την Κίνα, το εμπόριο επανήλθε λίγο-πολύ στα τέλη Οκτωβρίου με την πρώτη αεροπορική αποστολή 45 τόνων. Χιλιάδες Αφγανοί εργάζονται τώρα με περισσότερες από δώδεκα εργοστάσια επεξεργασίας ξηρών καρπών.

“Είμαστε πολύ χαρούμενοι που παρέχουμε περισσότερες θέσεις εργασίας στους ανθρώπους και για να βγάλουμε περισσότερα χρήματα, όχι για εμάς αλλά και για τους εργαζομένους μας”, είπε ο Ρασίντ. «Περισσότερες εξαγωγές θα φέρουν περισσότερες θέσεις εργασίας».

Σύμφωνα με τις υπηρεσίες παροχής βοήθειας, περισσότεροι από 22 εκατομμύρια Αφγανοί θα αντιμετωπίσουν σοβαρές ελλείψεις τροφίμων στο Αφγανιστάν αυτόν τον χειμώνα. Χωρίς υπερπόντια βοήθεια, απειλείται μια ανθρωπιστική καταστροφή.

«Περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι εργάζονται στη βιομηχανία κουκουναριού είτε σε φυτείες, μεταφορά ή μεταποίηση», δήλωσε ο Shafiqullah Atayee του Εμπορικού και Επενδυτικού Επιμελητηρίου του Αφγανιστάν.

“Η δημιουργία θέσεων εργασίας θα μπορούσε να είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να βοηθήσουμε τους Αφγανούς να βγουν από τη φτώχεια. Η Κίνα είναι ο κύριος προορισμός για τα κουκουνάρια μας. Η χώρα έχει τεράστια αγορά για αφγανικά προϊόντα και φαίνεται πρόθυμη να εισάγει όσα περισσότερα μπορούμε να προσφέρουμε αποξηραμένα και φρέσκα φρούτα, χαλιά και χειροτεχνήματα», είπε ο Atayee.

Η αφγανική ιδιωτική αεροπορική εταιρεία Kam Air έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από 30 πτήσεις φορτίου που μεταφέρουν κουκουνάρια στην Κίνα από τον Νοέμβριο. “Οι πτήσεις φορτίου θα συνεχιστούν το 2022. Η Kam Air και οι εξαγωγείς είναι αποφασισμένοι να αυξήσουν τις εξαγωγές του Αφγανιστάν”, δήλωσε ο Mohammad Nadeam Naqshbandi της αεροπορικής εταιρείας.


BRInfo

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *