Κίνα και Αφρική προωθούν τη συνεργασία υψηλής ποιότητας, φιλική προς τους ανθρώπους, και βιώσιμη

Η Κίνα και η Αφρική θα προωθήσουν συνεργασία υψηλής ποιότητας, φιλική προς τους ανθρώπους και βιώσιμη μεταξύ των δύο πλευρών, δήλωσε ο ανώτερος Κινέζος διπλωμάτης Yang Jiechi.

Στην όγδοη υπουργική διάσκεψη του Φόρουμ για τη Συνεργασία Κίνας-Αφρικής (FOCAC), που ολοκληρώθηκε πρόσφατα, ο Πρόεδρος Xi Jinping έκανε τέσσερις προτάσεις για την οικοδόμηση της κοινότητας Κίνας-Αφρικής με κοινό μέλλον στη νέα εποχή, ανακοίνωσε την εφαρμογή των «Εννέα Προγραμμάτων», και περιέγραψε ένα σχέδιο για τη συνεργασία της Κίνας με την Αφρική τα επόμενα τρία χρόνια, η οποία ανταποκρίθηκε πλήρως στις ανάγκες της Αφρικής και έτυχε θερμής υποδοχής από την Αφρική, είπε ο Yang στο Xinhua σε συνέντευξή του τη Δευτέρα μετά τις επίσημες επισκέψεις του στη Δημοκρατία του Κονγκό και τη Σιέρα Λεόνε.

Ο Yang, μέλος του Πολιτικού Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας (CPC) και διευθυντής του Γραφείου της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΚ, δήλωσε ότι η Κίνα θα παραμείνει σε στενή επικοινωνία με την Αφρική για να εφαρμόσει υψηλής ποιότητας, φιλική προς τους ανθρώπους και βιώσιμη συνεργασία μεταξύ Κίνας και Αφρικής.

Πρώτον, η Κίνα θα καταπολεμήσει την πανδημία του COVID-19 με αλληλεγγύη και θα καλύψει τις επείγουσες ανάγκες της Αφρικής, είπε ο Yang. Επί του παρόντος, τα ποσοστά πρόσβασης και εμβολιασμού των εμβολίων κατά του COVID-19 στις αφρικανικές χώρες είναι γενικά χαμηλά και ο κίνδυνος πανδημίας είναι υψηλός. Το κλείσιμο του χάσματος στον εμβολιασμό και η αντιμετώπιση της ανισότητας στη διανομή των εμβολίων είναι κορυφαία προτεραιότητα, είπε ο Yang.

Η Κίνα θα συνεργαστεί με τις αφρικανικές χώρες το συντομότερο δυνατό για να κανονίσει την προμήθεια εμβολίων, τη μεταφορά και άλλους τομείς με ευέλικτο τρόπο, ώστε να βοηθήσει τις αφρικανικές χώρες να επιτύχουν τον στόχο που έχει θέσει η Αφρικανική Ένωση για εμβολιασμό του 60% του αφρικανικού πληθυσμού μέχρι το τέλος του 2022, είπε.

Ταυτόχρονα, η Κίνα θα εφαρμόσει μέτρα όπως η ανάληψη 10 ιατρικών και υγειονομικών έργων για τις αφρικανικές χώρες και η αποστολή 1.500 ιατρικού προσωπικού και ειδικών στη δημόσια υγεία στην Αφρική, είπε.

Δεύτερον, η Κίνα θα βάλει πρώτα τους ανθρώπους και τις ζωές τους και θα στηρίξει την οικονομική ανάκαμψη της Αφρικής, είπε ο Yang προσθέτοντας ότι στο πλαίσιο των «Εννέα Προγραμμάτων», η Κίνα θα επιταχύνει την εφαρμογή μέτρων που ανταποκρίνονται στις πιο πιεστικές ανάγκες της ανάπτυξης της Αφρικής.

Τρίτον, η Κίνα θα προωθήσει τον μετασχηματισμό και την αναβάθμιση της συνεργασίας Κίνας-Αφρικής και θα ενισχύσει την ικανότητά της για βιώσιμη ανάπτυξη, είπε ο Yang, προσθέτοντας ότι η Αφρική είναι μια από τις πιο ευάλωτες περιοχές στην κλιματική αλλαγή.

Η Κίνα θα συνεργαστεί με την Αφρική για να υποστηρίξει την πράσινη ανάπτυξη και την ανάπτυξη χαμηλών εκπομπών άνθρακα, να αναπτύξει δυναμικά την ηλιακή, την αιολική και άλλες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και να βοηθήσει την Αφρική στην εφαρμογή προγραμμάτων πράσινης προστασίας του περιβάλλοντος και του κλίματος, είπε.

Η Κίνα θα βοηθήσει την Αφρική να αποτρέψει το παλιό μονοπάτι «πρώτα τη ρύπανση, μετά τη θεραπεία» ενώ θα συνεχίσει να προωθεί την εκβιομηχάνιση, είπε ο Yang.

Η Κίνα θα βοηθήσει επίσης την Αφρική στην εφαρμογή των προγραμμάτων ψηφιακής οικονομίας και θα βοηθήσει τις αφρικανικές χώρες να γεφυρώσουν το «ψηφιακό χάσμα» και να καλύψουν τον ρυθμό της παγκόσμιας ανάπτυξης της ψηφιακής οικονομίας, πρόσθεσε.

Τέταρτον, είναι επιτακτική ανάγκη να υπερασπιστούμε την ισότητα και τη δικαιοσύνη και να διαφυλάξουμε τα κοινά συμφέροντα της Κίνας, της Αφρικής καθώς και άλλων αναπτυσσόμενων χωρών, είπε ο Yang.

Η Κίνα είναι έτοιμη να συνεργαστεί με την Αφρική για να ενθαρρύνει περισσότερες χώρες και διεθνείς οργανισμούς να συμμετάσχουν στην Πρωτοβουλία Παγκόσμιας Ανάπτυξης και στην Πρωτοβουλία για Συνεργασία για την Ανάπτυξη της Αφρικής, έτσι ώστε να δημιουργηθεί μια ισχυρότερη συνέργεια για τη διεθνή κοινότητα στην υποστήριξη της ανάπτυξης της Αφρικής, είπε.

Η Κίνα και η Αφρική, που είναι η μεγαλύτερη αναπτυσσόμενη χώρα και η ήπειρος με τον μεγαλύτερο αριθμό αναπτυσσόμενων χωρών αντίστοιχα, ήταν πάντα μια κοινότητα κοινού μέλλοντος με την ίδια περιουσία και θλίψη, και μια κοινότητα κοινών συμφερόντων για συνεργασία που κερδίζει κερδισμένους, Yang είπε.

Όσο πιο περίπλοκη και δύσκολη είναι η κατάσταση, τόσο μεγαλύτερη σημασία αποδίδει η Κίνα στην Αφρική, καθώς οι δύο πλευρές μοιράζονται μια ειλικρινή φιλία, μια παράδοση αλληλεγγύης και αλληλοβοήθειας, μια ανάγκη αναζήτησης κοινής ανάπτυξης και μιας συμμαχίας που προστατεύει τη διεθνή δικαιοσύνη και δικαιοσύνη, είπε ο Yang.

Επίσης, τόνισε την ανάγκη για την Κίνα και την Αφρική να ενισχύσουν την αλληλεγγύη και τη συνεργασία ενόψει της μονομέρειας, του προστατευτισμού και των πρακτικών εκφοβισμού για την προστασία των γενικών συμφερόντων των αναπτυσσόμενων χωρών.


BRInfo

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *