Ανακαλύφθηκε απολιθωμένο αβγό δεινοσαύρου 66 εκατ. ετών

Αντιμέτωποι με ένα θέαμα που τους έκαναν να μην πιστεύουν στα μάτια τους ήρθαν Βρετανοί και Κινέζοι επιστήμονες οι οποίοι ανακάλυψαν στη νότια Κίνα ένα άψογα διατηρημένο έμβρυο δεινοσαύρου μέσα σε ένα απολιθωμένο αβγό. Το έμβρυο που ήταν κουλουριασμένο μέσα σε απολιθωμένο αυγό του ηλικίας εβδομήντα εκατομμυρίων ετών, διατήρησε τον σκελετό ενός δεινοσαύρου και μοιάζει με πτηνό.

Το έμβρυο, που ήταν έτοιμο να βγει από το αβγό του, έχει ηλικία περίπου 66 εκατομμυρίων ετών, και βαφτίστηκε το «Μωρό Γινγκλιάνγκ», από το όνομα του κινεζικού μουσείου (Yingliang Museum) που το φιλοξενεί. Συγκεκριμένα, ανήκει σε ένα είδος φτερωτού θηρόποδου δεινόσαυρου χωρίς δόντια, του οβιραπτορόσαυρου.

Τα έμβρυα των δεινοσαύρων αποτελούν σπανιότατα απολιθώματα και συνήθως βρίσκονται σε ατελή μορφή. Το συγκεκριμένο είναι το πιο πλήρες έμβρυο δεινοσαύρου που έχει ποτέ βρεθεί στη Γη και αποδεικνύει ότι οι εν λόγω δεινόσαυροι έπαιρναν στάση πουλιού κατά την επώαση τους, παρόμοια με αυτή που παίρνουν τα έμβρυα των σύγχρονων πουλιών. Οι ειδικοί σημειώνουν ότι τα οστά μωρών δεινοσαύρων είναι μικρά και εύθραυστα, με αποτέλεσμα να είναι εξαιρετικά σπάνιο να διατηρηθούν ως απολιθώματα.

Οι ερευνητές, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο επιστημονικό περιοδικό «iScience», υπολόγισαν ότι το μήκους 27 εκατοστών έμβρυο είναι κουλουριασμένο μέσα σε ένα αβγό μήκους 17 εκατοστών, ενώ ένα ενήλικο άτομο του είδους του πιθανώς έφθανε τα δύο μέτρα, και πιστεύουν ότι αν ζούσε θα έφθανε να έχει μήκος περίπου δύο έως τρία μέτρα.

Οι δίποδοι οβιραπτορόσαυροι ζούσαν στην Ασία και στη Βόρεια Αμερική κατά την Ύστερη Κρητιδική περίοδο, πριν 100 έως 66 εκατομμύρια χρόνια και ήταν τόσο φυτοφάγοι όσο και σαρκοφάγοι.

Είναι αξιοσημείωτο ότι το σπάνιο απολίθωμα είχε ανακαλυφθεί το 2000, αλλά είχε αποθηκευθεί επί χρόνια σε ένα μουσείο και έως πρόσφατα δεν είχε γίνει αντιληπτή η σημασία του.


BRInfo

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *