Το RCEP θα τεθεί σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2022

Η συμφωνία Περιφερειακής Συνολικής Οικονομικής Συνεργασίας (RCEP) θα τεθεί σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2022, σύμφωνα με το Υπουργείο Εμπορίου της Κίνας.

Από τις 2 Νοεμβρίου, η Γραμματεία της ASEAN έλαβε έγγραφα επικύρωσης/αποδοχής (IOR/A) από έξι κράτη μέλη της ASEAN — Μπρουνέι, Καμπότζη, Λάος, Σιγκαπούρη, Ταϊλάνδη και Βιετνάμ — καθώς και από τέσσερα κράτη μέλη εκτός ASEAN υπογράφοντα κράτη — Κίνα, Ιαπωνία, Νέα Ζηλανδία και Αυστραλία.

Όπως προβλέπεται από τη συμφωνία, το RCEP θα τεθεί σε ισχύ 60 ημέρες μετά την ημερομηνία κατά την οποία επιτυγχάνεται ο ελάχιστος αριθμός IOR/A. Αυτό σημαίνει ότι η συμφωνία RCEP θα τεθεί σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2022.

Η 15μελής RCEP, η οποία υπογράφηκε στις 15 Νοεμβρίου 2020, είναι η μεγαλύτερη συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών στον κόσμο που καλύπτει περίπου το 30% του παγκόσμιου πληθυσμού. Ο οικονομικός και εμπορικός όγκος της αντιπροσωπεύει επίσης το 30% του παγκόσμιου συνόλου.

Η έναρξη ισχύος της συμφωνίας είναι μεγάλης σημασίας για την περαιτέρω προώθηση του ενδοπεριφερειακού ελεύθερου εμπορίου, τη σταθεροποίηση των βιομηχανικών και εφοδιαστικών αλυσίδων και την προώθηση του ανοίγματος της Κίνας σε υψηλό επίπεδο, ανέφερε το υπουργείο.


BRInfo

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *