Η Κίνα λαμβάνει μέτρα για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής

Η κινεζική κυβέρνηση έχει θέσει εδώ και καιρό έναν «διπλό στόχο άνθρακα» για την κλιματική αλλαγή, δηλαδή τις μέγιστες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα έως το 2030 και την ουδετερότητα του άνθρακα έως το 2060.

Τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους, ξεκίνησε η κινεζική αγορά άνθρακα, σηματοδοτώντας την επίσημη έναρξη της μεγαλύτερης αγοράς άνθρακα στον κόσμο.

Η Κίνα ανακοίνωσε πρόσφατα ότι θα υποστηρίξει σθεναρά την ανάπτυξη της πράσινης ενέργειας και χαμηλών εκπομπών άνθρακα στις αναπτυσσόμενες χώρες και ότι δεν θα κατασκευαστούν νέα ενεργειακά έργα με καύση άνθρακα εκτός Κίνας.

Μέχρι το τέλος του 2021, οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα της Κίνας ανά μονάδα ΑΕΠ θα μειωθούν κατά περίπου 48,4% σε σύγκριση με το 2005, υπερβαίνοντας τη μείωση κατά 40-45% που έχει αναλάβει η διεθνής κοινότητα.

Η κινεζική οικονομία αναπτύσσεται επί του παρόντος με μεσαίο έως υψηλό ρυθμό και οι εκπομπές άνθρακα γενικά αυξάνονται και δεν βρίσκονται ακόμη στο αποκορύφωμά τους.

«Το να κάνουμε την Κίνα αποδιοπομπαίο τράγο για την κλιματική αλλαγή είναι δειλό και ακατάλληλο», δημοσιεύτηκε στο Morning Star στις 31 Οκτωβρίου. Το άρθρο αναφέρει ότι όσον αφορά στις κατά κεφαλήν εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, η Κίνα εκπέμπει επί του παρόντος περίπου 7,3 τόνους, σε σύγκριση με 15,2 τόνους στις ΗΠΑ.

Στην ΕΕ, εγκαταστάθηκαν 101 GW Φ/Β ισχύος το 2016, έναντι 78 GW στην Κίνα. Σήμερα η σύγκριση των αριθμών είναι αντίθετη. Η Κίνα έχει 204 GW και η ΕΕ έχει 134 GW.

Το ίδιο ισχύει και για την αιολική ενέργεια. Το 2014, η εγκατεστημένη αιολική ενέργεια στην ΕΕ ήταν 128 GW και στην Κίνα 114 GW. Επί του παρόντος, είναι 281 GW στην Κίνα και 201 GW στην ΕΕ.

Η Κίνα παράγει το 80% των φωτοβολταϊκών μονάδων παγκοσμίως και κατέχει περισσότερα από τα 2/3 των ηλεκτρικών τρένων υψηλής ταχύτητας στον κόσμο. Η Κίνα διαθέτει σχεδόν τόσα ηλεκτρικά αυτοκίνητα όσα οι ΗΠΑ και η ΕΕ μαζί, και το 57% των επενδύσεων σε ενεργειακά έργα Belt and Road είναι σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, από 28% πριν από δύο χρόνια.


BRInfo

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *