Η εύρωστη οικονομία της Κίνας προσελκύει περισσότερες ξένες επενδύσεις

Η ισχυρή οικονομία της Κίνας θα προσελκύσει μεγαλύτερες εισροές ξένων επενδύσεων και ξένα ταλέντα στην Κίνα, δήλωσε ο Dan Wang, επικεφαλής οικονομολόγος της Heng Seng Bank (Κίνα).

«Η κύρια έλξη της Κίνας για ξένες επενδύσεις είναι οι ισχυρές οικονομικές της επιδόσεις», έγραψε ο Wang σε πρόσφατο άρθρο του που δημοσιεύτηκε στους Financial Times, σημειώνοντας ότι η απόδοση της Κίνας έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την υπόλοιπη παγκόσμια οικονομία.

“Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η αύξηση του ΑΕΠ της Κίνας θα ξεπεράσει τον επίσημο στόχο άνω του 6% φέτος. Αναμένουμε ότι η ανάπτυξη ολόκληρου του έτους μπορεί να ξεπεράσει το 8%”, είπε.

Οι στατιστικές δείχνουν ότι οι ξένες επενδύσεις δεν έχουν εγκαταλείψει την χώρα και η πολιτική της Κίνας να ανοίξει την εγχώρια αγορά της δεν έχει επίσης αντιστραφεί, σύμφωνα με τον Wang.

Στη φωτογραφία ένα μέλος του προσωπικού εμφανίζει έναν έξυπνο καθρέφτη στην China International Digital Economy Expo 2021 στο Shijiazhuang, στην επαρχία Hebei της βόρειας Κίνας, 7 Σεπτεμβρίου 2021. (Xinhua/Wang Xiao)

Οι παγκόσμιες άμεσες ξένες επενδύσεις (ΑΞΕ) μειώθηκαν το 2020, αλλά οι ΑΞΕ της Κίνας συνέχισαν να αυξάνονται. Το 2020, οι ΑΞΕ της Κίνας αντιπροσώπευαν περισσότερο από το ένα πέμπτο του συνόλου του κόσμου, διπλασιάζοντας το μερίδιό τους πριν από την πανδημία, και αυτή η τάση θα συνεχιστεί φέτος, είπε.

Οι ανησυχίες για τη μελλοντική ανάπτυξη της Κίνας προέρχονται κυρίως από την επιβράδυνση στον τομέα των ακινήτων. Ωστόσο, οι επενδύσεις στη μεταποίηση θα αντισταθμίσουν εν μέρει τις επιπτώσεις, είπε ο Wang.

Το ΑΕΠ της Κίνας αυξήθηκε 4,9% σε ετήσια βάση το τρίτο τρίμηνο, πιο αργά από την ανάπτυξή της κατά 18,3% το πρώτο τρίμηνο και 7,9% το δεύτερο τρίμηνο. Τα τρία πρώτα τρίμηνα, η χώρα κατέγραψε αύξηση του ΑΕΠ κατά 9,8%, πολύ πάνω από τον ετήσιο στόχο ανάπτυξης άνω του 6%, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.


BRInfo

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *