Κίνα και Μπρουνέι θα προσπαθήσουν για νέα πρόοδο στους διμερείς δεσμούς

Η Κίνα είναι έτοιμη να συνεργαστεί με το Μπρουνέι για να σημειώσει νέα πρόοδο στις σχέσεις Κίνας-Μπρουνέι, ώστε να αποφέρει περισσότερα οφέλη στους δύο λαούς, δήλωσε την Τετάρτη ο Κινέζος Σύμβουλος του Κράτους και υπουργός Εξωτερικών, Wang Yi.

Σε τηλεφωνική συνομιλία με τον Δεύτερο Υπουργό Εξωτερικών του Μπρουνέι, Haji Erywan, ο Wang δήλωσε ότι την Πέμπτη συμπληρώνονται 30 χρόνια από την εγκαθίδρυση διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Κίνας και Μπρουνέι.

Τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, οι σχέσεις Κίνας-Μπρουνέι γνώρισαν ταχεία ανάπτυξη και οι δύο χώρες έδωσαν το παράδειγμα να αντιμετωπίζουν ο ένας τον άλλον ως ίσοι, να ζουν σε αρμονία και αμοιβαίο όφελος, ανεξάρτητα από το μέγεθος των χωρών, είπε.

Ο Wang πρόσθεσε ότι οι δύο χώρες ένωσαν τις δυνάμεις τους για την καταπολέμηση της πανδημίας του COVID-19, βοηθώντας και υποστηρίζοντας η μία την άλλη, κάτι που αποτελεί παράδειγμα του φιλικού πνεύματος αμοιβαίας βοήθειας μεταξύ των γειτόνων.

Ο κορυφαίος Κινέζος διπλωμάτης είπε ότι φέτος συμπληρώνονται επίσης 30 χρόνια από την καθιέρωση διαλόγου μεταξύ της Κίνας και της Ένωσης των Νοτιοανατολικών Ασιατικών Εθνών (ASEAN). Από τότε που το Μπρουνέι ανέλαβε την περιστρεφόμενη προεδρεία του ASEAN, έχει εκτελέσει πολλές γόνιμες εργασίες, τις οποίες η Κίνα εκτιμά πολύ, είπε ο Wang.

Είπε ότι ελπίζει ότι το Μπρουνέι θα συνεχίσει να διαδραματίζει έναν εποικοδομητικό ρόλο ως εκ περιτροπής πρόεδρος του ASEAN και να ωθεί τις σχέσεις Κίνας-ASEAN σε νέο επίπεδο.

Από την πλευρά του, ο Erywan είπε ότι οι σχέσεις Κίνας-Μπρουνέι ήταν από καιρό φιλικές και εξήρε την Κίνα ως έναν καλό, αληθινό φίλο.

Ο Erywan είπε ότι το Μπρουνέι ευχαρίστησε ειλικρινά την Κίνα για την ισχυρή υποστήριξή της στον αγώνα της ενάντια στην πανδημία. Το Μπρουνέι αποδίδει μεγάλη σημασία στους διμερείς δεσμούς και ανυπομονεί να συνεργαστεί με την Κίνα για την επέκταση της αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας και την επίτευξη κοινής ευημερίας, πρόσθεσε.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Μπρουνέι είπε επίσης ότι η χώρα του θα συνεχίσει να αναλαμβάνει την εκ περιτροπής προεδρία του ASEAN και θα συμβάλει περισσότερο στην ενίσχυση της αμοιβαίας εμπιστοσύνης μεταξύ ASEAN και Κίνας και στην προώθηση της ειρήνης και της ανάπτυξης στην περιοχή.

Οι δύο πλευρές αντάλλαξαν επίσης σε βάθος απόψεις για τη διάδοση και άλλα διεθνή και περιφερειακά θέματα κοινού ενδιαφέροντος.


BRInfo

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *