Η Κίνα οικοδομεί με την Ελλάδα την Πρωτοβουλία Belt and Road (BRI)

Η Ελλάδα είναι ένας σημαντικός εταίρος στην οικοδόμηση της Πρωτοβουλίας Belt and Road (BRI) και η Κίνα είναι πρόθυμη να συνεχίσει την προσπάθειά της με την Ελλάδα για την οικοδόμηση σχέσεων υψηλής ποιότητας, δήλωσε ο Κινέζος Κρατικός Σύμβουλος και Υπουργός Εξωτερικών Wang YiWang Yi στον ομόλογό του Νίκο Δένδια την Τετάρτη.

Ο Wang είπε ότι η Ελλάδα είναι ο πρώτος σταθμός της επίσκεψής του στην Ευρώπη, δείχνοντας ότι η Κίνα δίνει μεγάλη σημασία στις σινο-ελληνικές σχέσεις.

Από την εγκαθίδρυση των διπλωματικών δεσμών, η Κίνα και η Ελλάδα τηρούσαν πάντα την ιστορική προοπτική, ακολούθησαν την τάση των καιρών και σέβονταν, κατανοούσαν, εμπιστεύτηκαν και στήριξαν η μία την άλλη, θέτοντας το καλό παράδειγμα για ανταλλαγές μεταξύ διαφορετικών χωρών και πολιτισμών, είπε ο Wang.

Οι δύο πλευρές θα πρέπει να συνεχίσουν να στηρίζουν η μία τα βασικά συμφέροντα και τις μεγάλες ανησυχίες της άλλης, να εμβαθύνουν περαιτέρω την πρακτική συνεργασία σε όλους τους τομείς και να πιέσουν για νέα πρόοδο στη συνολική στρατηγική εταιρική σχέση Κίνας-Ελλάδας, σημείωσε.

Ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών είπε ότι η Κίνα είναι στην ευχάριστη θέση να βλέπει ότι το έργο του λιμανιού του Πειραιά, σύμβολο διμερούς συνεργασίας και εμβληματικό έργο του BRI, προχωρά ομαλά, ενισχύοντας σημαντικά την ανάπτυξη της Ελλάδας.

Η Κίνα είναι έτοιμη να συνεργαστεί με την Ελλάδα για να κάνει τον Πειραιά σε ένα λιμάνι παγκόσμιας κλάσης, είπε, καλώντας τις δύο πλευρές να επεκτείνουν τη συνεργασία BRI σε βασικούς τομείς και να αυξήσουν τις αμοιβαίες επενδύσεις.

Η Κίνα καλωσορίζει τις ελληνικές επιχειρήσεις να συμμετέχουν ενεργά στην China International Import Expo και ελπίζει ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να παρέχει ένα ανοιχτό και δίκαιο περιβάλλον αγοράς για τις κινεζικές επιχειρήσεις, πρόσθεσε ο Wang.

Ο κ. Δένδιας είπε ότι η Ελλάδα θα υλοποιήσει βασικά έργα συνεργασίας στο πλαίσιο του BRI και προσβλέπει στην περαιτέρω επέκταση της οικονομικής, εμπορικής, ενέργειας, ναυτιλιακής και ναυπηγικής συνεργασίας με την Κίνα.

Η Ελλάδα πιστεύει ότι το μέλλον της Κίνας είναι απεριόριστο, είπε ο Δένδιας, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα είναι γεμάτη εμπιστοσύνη στην ανάπτυξη των διμερών σχέσεων.

Σημειώνοντας ότι η Κίνα και η Ελλάδα μοιράζονται πολλές κοινές αναπτυξιακές έννοιες, ο Wang κάλεσε την Ελλάδα να συμμετάσχει ενεργά στην Παγκόσμια Αναπτυξιακή Πρωτοβουλία που πρότεινε ο Κινέζος Πρόεδρος Xi Jinping, η οποία σύμφωνα με τον Δένδια εκτιμάται και επικροτείται από την ελληνική πλευρά.

Ο Wang κάλεσε επίσης τις δύο χώρες να συμβάλουν από κοινού στην επιτάχυνση της εφαρμογής της ατζέντας των Ηνωμένων Εθνών για το 2030 για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη.

Ο Δένδιας είπε ότι οι σχέσεις Ελλάδας-Κίνας έχουν ενισχυθεί στον κοινό αγώνα κατά της επιδημίας COVID-19 και η Ελλάδα είναι έτοιμη να συνεχίσει να στηρίζει την Κίνα και να ενισχύει την επικοινωνία και τον συντονισμό με την Κίνα σε διεθνείς και πολυμερείς υποθέσεις.

Ο Δένδιας ενημέρωσε επίσης τον Wang για την τελετή αφής της φλόγας για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου 2022 και είπε ότι η Ελλάδα είναι περήφανη που συνεργάζεται με την Κίνα στο έργο του λιμανιού του Πειραιά.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να ενισχύσουν τις ανταλλαγές σε περιφερειακό και επαρχιακό επίπεδο με την έναρξη του Έτους Πολιτισμού και Τουρισμού Κίνας-Ελλάδας τον Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους.

Ο Wang είπε ότι η Κίνα και η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) είναι εταίροι, όχι αντίπαλοι. Είναι συνεργάτες, όχι ανταγωνιστές. Η Κίνα υποστηρίζει πάντα την ΕΕ στην ανάπτυξή της, τη διαδικασία ολοκλήρωσης και την ενίσχυση της στρατηγικής της αυτονομίας.

Η Κίνα και η ΕΕ θα πρέπει να σέβονται η μία την άλλη, να διεξάγουν ανταλλαγές επί ίσοις όροις, να ενισχύσουν την κατανόηση και να διαχειριστούν τις διαφορές, τόνισε ο Wang.

Επί του παρόντος, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να προφυλαχθούμε και να αποτρέψουμε τις προσπάθειες κάποιας μεμονωμένης χώρας να αμφισβητήσει την αρχή της μίας Κίνας και να υπονομεύσει την πολιτική αμοιβαία εμπιστοσύνη μεταξύ Κίνας και Ευρώπης, συνέχισε.

Ο Δένδιας συμφώνησε με αυτό, προσθέτοντας ότι η συνεργασία ΕΕ-Κίνας έχει ευρείες προοπτικές και θα βοηθήσει την ΕΕ να γίνει μια ανεξάρτητη και ισχυρή διεθνής δύναμη.

Οι δύο πλευρές αντάλλαξαν επίσης απόψεις για το Αφγανιστάν, την ανατολική Μεσόγειο, τη Λιβύη και άλλα θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

Η Ελλάδα είναι ο πρώτος σταθμός της ευρωπαϊκής περιοδείας του Wang, η οποία θα τον οδηγήσει επίσης στη Σερβία, την Αλβανία και την Ιταλία αυτή την εβδομάδα.


BRInfo

One thought on “Η Κίνα οικοδομεί με την Ελλάδα την Πρωτοβουλία Belt and Road (BRI)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *