Η δήλωση Kunming θέτει τα θεμέλια για τους στόχους προστασίας της βιοποικιλότητας

Η Διακήρυξη του Kunming μετά τη 15η συνάντηση της Διάσκεψης των Μερών της Σύμβασης για τη Βιοποικιλότητα (COP15) έθεσε τα θεμέλια για τον κόσμο να επιτύχει τους στόχους προστασίας της βιοποικιλότητας, δήλωσε ένας Αυστραλός οικολόγος.

Σε συνέντευξή του στο Xinhua, ο Andrew O’Meara, Συντονιστής Εκπαίδευσης και Έρευνας στο Capital Woodlands and Wetlands Trust, χαιρέτισε το χρονικό πλαίσιο του 2030 που ορίζεται στη δήλωση ως καλή δέσμευση.

Η δήλωση δεσμεύεται να διασφαλίσει την ανάπτυξη, υιοθέτηση και εφαρμογή ενός αποτελεσματικού παγκόσμιου πλαισίου βιοποικιλότητας μετά το 2020 για την αναστροφή της τρέχουσας απώλειας της βιοποικιλότητας και τη διασφάλιση ότι η βιοποικιλότητα θα τεθεί σε πορεία ανάκαμψης το αργότερο έως το 2030, προς την πλήρη υλοποίηση της 2050 Όραμα “Ζώντας σε αρμονία με τη φύση”.

Ο O’Meara είπε ότι είναι σημαντικό η δέσμευση να υλοποιηθεί σε τοπικό επίπεδο. “Πρέπει να αρχίσετε να αξιοποιείται αυτές τις δεσμεύσεις και στη συνέχεια να το αφήσετε να εξελιχθεί αργά σε κάτι πολύ σημαντικό”, είπε.

Σημείωσε ότι η βιοποικιλότητα ήταν αρκετά σημαντική, παίρνοντας ως παράδειγμα το ανατολικό bettong, το οποίο είναι ένα ζώο που χάθηκε από το τοπίο της ηπειρωτικής Αυστραλίας για περίπου έναν αιώνα.

“Μόνο μετά από περίπου 100 χρόνια που δεν ήταν εδώ, ανακαλύψαμε ότι έχει έναν κρίσιμο ρόλο στην ανάπτυξη των δέντρων και τη στερέωση θρεπτικών συστατικών όπως το άζωτο στο έδαφος, το οποίο είναι ευεργετικό για όλα τα φυτά”, δήλωσε ο O’Meara.

Η έλλειψη ζώων όπως το ανατολικό bettong εμπόδισε την ανάπτυξη των δέντρων και την ανθοφορία, και ως εκ τούτου επηρέασε τα ζώα που βασίζονταν σε τροφή από τα δέντρα.

“Αφαιρώντας ένα ζώο από το βιοσύστημα, μπορεί να έχει βλαβερές συνέπειες για όλα τα άλλα ζώα που ζουν σε αυτόν τον βιότοπο”, είπε, προσθέτοντας ότι η σημασία της διατήρησης της βιοποικιλότητας για τον άνθρωπο δεν είναι μόνο η ικανότητα ψυχικής ευημερίας όπου οι άνθρωποι θα μπορούσαν να βγουν και να χαλαρώσουν στο δάσος, αλλά και από άποψη γεωργίας, ποιότητας εδάφους κ.λπ.

Ενώ αναγνωρίζει τις προσπάθειες της Κίνας για την προστασία των απειλούμενων ειδών ως “φανταστικές”, η O’Meara εντυπωσιάστηκε επίσης από τη δέσμευσή της στο Ταμείο Βιοποικιλότητας της Kunming.

Η Κίνα έχει δεσμευτεί να αναλάβει ηγετικό ρόλο βάζοντας 1,5 δισεκατομμύρια γιουάν (233 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ) για τη δημιουργία του Ταμείου Βιοποικιλότητας της Kunming για να βοηθήσει τις αναπτυσσόμενες χώρες να προστατεύσουν καλύτερα την οικολογία τους.

Ο O’Meara είπε ότι το ταμείο είναι ένα σημαντικό ποσό και θα μπορούσε να είναι πολύ χρήσιμο, δεδομένου ότι υπήρχαν πολλοί μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί που εμπλέκονται στην προστασία της βιοποικιλότητας, οι οποίοι τους κοστίζουν εκατομμύρια δολάρια ετησίως. “Για να κάνουν πιο σημαντική δουλειά, χρειάζονται περισσότερα εκατομμύρια δολάρια για να εκτελέσουν μερικά από τα μεγαλύτερα έργα”, είπε. «Αυτά τα χρήματα πρέπει να χρησιμοποιηθούν αποτελεσματικά και έξυπνα».

Το Mulligans Flat Woodland Sanctuary είναι ένα από τα καταφύγια της φύσης υπό το Capital Woodlands and Wetlands Trust, το οποίο προστατεύει γηγενή είδη, όπως τα quolls, echidnas και τα ανατολικά bettong.

Ενώ το έργο του ήταν να διδάξει το κοινό για τη δουλειά που κάνει στα αποθέματα, ο O’Meara τόνισε τη σημασία της επικοινωνιακής και εκπαιδευτικής εργασίας για τη βιοποικιλότητα μετά το COP15.

«Αν βγαίνατε στο δρόμο και ρωτούσατε 100 άτομα τι είναι η Διακήρυξη του Kunming, πιθανότατα πολλοί δεν θα ήξεραν για τι πράγμα μιλούσατε», είπε. «Νομίζω λοιπόν ότι πρέπει να γίνει περισσότερη δουλειά για την επικοινωνία της επιστήμης όσον αφορά στη βιοποικιλότητα».


BRInfo

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *