Συνεργασία καινοτομίας μεταξύ Κίνας και Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης

Η Κίνα και οι χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης θα συνεχίσουν να εμβαθύνουν τη συνεργασία τους στην επιστήμη, την τεχνολογία και την καινοτομία για βιώσιμη ανάπτυξη, δήλωσαν οι συμμετέχοντες σε μια διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο του τρέχοντος Φόρουμ Zhongguancun του 2021 (ZGC Forum) στο Πεκίνο.

Ο υπουργός Επιστήμης και Τεχνολογίας της Κίνας Wang Zhigang δήλωσε στο πέμπτο συνέδριο Κίνας και Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης για τη συνεργασία καινοτομίας ότι η συνεργασία μεταξύ των χωρών υπήρξε γόνιμη στην έρευνα και την ανάπτυξη εμβολίων, στις ανταλλαγές εμπειρογνωμόνων και στην υλική βοήθεια για την πρόληψη της επιδημίας, μεταξύ άλλων τομέων.

Ο Wang σημείωσε ότι η επιστημονική και τεχνολογική καινοτομία της Κίνας πραγματοποιείται σε ανοιχτό περιβάλλον και η χώρα είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης για να συνεχίσει να διεξάγει επιστημονικές και τεχνολογικές ανταλλαγές ως απάντηση στον COVID-19.

Έχει πραγματοποιηθεί αποτελεσματική συνεργασία στην επιστημονική έρευνα μεταξύ των χωρών. Ο Laszlo Palkovics, υπουργός Καινοτομίας και Τεχνολογίας της Ουγγαρίας, δήλωσε ότι σε περισσότερα από 100 σχέδια κινητικότητας ερευνητών από την Ουγγαρία-Κίνα έχουν χορηγηθεί επιχορήγηση, η οποία επέτρεψε στους Ούγγρους και Κινέζους ερευνητές να συνεργαστούν επιτυχώς σε έργα αμοιβαίου ενδιαφέροντος στη ζωή και τις φυσικές επιστήμες, τεχνολογίες γεωργίας, τροφίμων, περιβάλλοντος και ενέργειας.

Ο Πρέσβης της Τσεχικής Δημοκρατίας στην Κίνα, Vladimir Tomsik, δήλωσε ότι η Τσεχική Ακαδημία Επιστημών υπέγραψε συμφωνίες με την Κινεζική Ακαδημία Επιστημών, την Κινέζικη Ακαδημία Κοινωνικών Επιστημών και το Εθνικό lδρυμα Φυσικών Επιστημών της Κίνας που επιτρέπουν την αμοιβαία κινητικότητα των ερευνητών και η χώρα θα επιθυμεί να επεκτείνει το φάσμα των εταίρων της στην Κίνα.

Πολλοί συμμετέχοντες σημείωσαν τη σημασία της συνεργασίας στην αντιμετώπιση του COVID-19 και εξέφρασαν την προθυμία τους να ενώσουν τις δυνάμεις τους.

«Αναγνωρίζοντας τη σημασία της διεθνούς επιστημονικής και τεχνολογικής συνεργασίας στο στάδιο της ανάρρωσης μετά τον COVID-19, η Βουλγαρία είναι έτοιμη και πρόθυμη να είναι ενεργό μέλος και ικανός εταίρος στην πρωτοβουλία των χωρών Κίνας και Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης», δήλωσε ο Nikolai Denkov, υπουργός παιδείας και επιστήμης της Βουλγαρίας.

“Σήμερα πρέπει να αναγνωρίσουμε τον σημαντικό ρόλο της επιστήμης στην αντιμετώπιση της πανδημίας, την οικονομική ανάκαμψη και τον κόσμο μετά τον COVID-19 γενικότερα”, δήλωσε η υπουργός Πολιτικών Υποθέσεων της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης Ankica Gudeljevic. “Δεσμευόμαστε να συνεργαστούμε στην έρευνα και ανάπτυξη της επιστήμης και της τεχνολογίας, με στόχο την αντιμετώπιση των κοινών μας προκλήσεων και την προώθηση της βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης”.

Με θέμα “ευφυΐα, υγεία και ουδετερότητα άνθρακα”, το 2021 ZGC Forum έχει προγραμματιστεί από τις 24 έως τις 28 Σεπτεμβρίου στο Πεκίνο. Φιλοξενεί περισσότερες από 60 εκδηλώσεις, συμπεριλαμβανομένων συναντήσεων, εκθέσεων, εκδόσεων ερευνητικών επιτευγμάτων, διαγωνισμών σε τομείς αιχμής και εμπορίας τεχνολογίας.


BRInfo

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *