Πώς θα πάει η παραγωγή της Κίνας τα επόμενα πέντε χρόνια;

Η Κίνα έχει θέσει στρατηγικούς στόχους για να εξελιχθεί σε εργοστάσιο παραγωγής από το 2021 έως το 2025, προωθώντας μεγαλύτερη καινοτομία και ζωτικότητα, δήλωσε το Υπουργείο Βιομηχανίας και Τεχνολογίας Πληροφοριών (MIIT).

Διαθέτοντας το πιο ολοκληρωμένο βιομηχανικό σύστημα στον κόσμο με πιο ποιοτικά και υψηλής ποιότητας προϊόντα από Κινέζους κατασκευαστές, η μετάβαση από το “made in China” στο “designed in China” ξεκινά με υψηλή ταχύτητα.

Η Κίνα θα επιταχύνει τη νέα διαδικασία εκβιομηχάνισης και πληροφοριοποίησης, δήλωσε ο υπουργός MIIT Xiao Yaqing σε συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα. Ο Xiao δεσμεύτηκε ότι η χώρα θα εξελιχθεί σε “εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας” και “σταθμό παραγωγής ενέργειας δικτύου” μέσα από πενταετείς προσπάθειες.

Το υπουργείο δίνει μεγάλη προσοχή στον σχεδιασμό κορυφαίου επιπέδου, είπε ο Xiao, προσθέτοντας ότι διαμορφώνει το 14ο πενταετές σχέδιο ανάπτυξης για διαφορετικούς κλάδους. Αυτά τα σχέδια θα κυκλοφορήσουν τους επόμενους τέσσερις μήνες.

ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΣ

Ο τομέας της μεταποίησης της χώρας βρίσκεται στην κορυφή του κόσμου για 11 συνεχόμενα χρόνια από το 2010, δήλωσε ο Xiao, χαιρετίζοντας ότι η θέση της χώρας ως μεταποιητική χώρα έχει ενισχυθεί περαιτέρω.

Η προστιθέμενη βιομηχανική αξία του κινεζικού μεταποιητικού τομέα αυξήθηκε από 16,98 τρισεκατομμύρια γιουάν (περίπου 2,63 τρισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ) το 2012 σε 26,6 τρισεκατομμύρια γιουάν το 2020. Το ποσοστό αυτό δίνει στους Κινέζους κατασκευαστές το 30% του μεριδίου της παγκόσμιας συνολικής προστιθέμενης βιομηχανικής αξίας.

Η Κίνα διαθέτει, επίσης, το πιο ολοκληρωμένο βιομηχανικό σύστημα στον κόσμο με 41 μεγάλες βιομηχανικές κατηγορίες. Πάνω από το 40% των εκροών προϊόντων κινεζικής κατασκευής κατατάσσονται στην κορυφή του κόσμου ανάμεσα σε 500 μεγάλα βιομηχανικά προϊόντα.

Εν τω μεταξύ, όλο και περισσότεροι βασικοί κλάδοι, συμπεριλαμβανομένων νέων ενεργειακών οχημάτων (NEVs) και φωτοβολταϊκού εξοπλισμού, οδηγούν τον κόσμο με μάρκες υψηλών προδιαγραφών, όπως τηλεπικοινωνιακές συσκευές, που εισέρχονται στον παγκόσμιο ανταγωνισμό.

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ

Τονίζοντας τις βιομηχανικές αναβαθμίσεις 5 ετών και βελτιστοποίηση στη συνέντευξη Τύπου, ο Xiao είπε ότι το υπουργείο θα βελτιώσει το επίπεδο του μεταποιητικού τομέα και θα εφαρμόσει τους στόχους της ουδετερότητας του άνθρακα και της αιχμής του άνθρακα.

Αξιοσημείωτες ανακαλύψεις θα συμβούν στους βασικούς τομείς με έμφαση στην τεχνολογία πληροφοριών νέας γενιάς, τη νέα ενέργεια και τον εξοπλισμό υψηλών προδιαγραφών, δήλωσε στην ενημέρωση Τύπου ο Tian Yulong, επικεφαλής μηχανικός από το MIIT. Ο Tian σημείωσε ότι αυτοί οι τομείς σχετίζονται στενά με την ανταγωνιστικότητα του βασικού κλάδου.

Σε παραδοσιακές βιομηχανίες όπως η μηχανική, τα δομικά υλικά και οι χημικοί τομείς, οι προσπάθειες θα προωθήσουν τα επίπεδα τεχνολογίας και θα δημιουργήσουν τη βιομηχανική αλυσίδα πιο σταθερά, είπε ο Tian.

Όσον αφορά στο συνολικό βιομηχανικό τομέα, ο Xiao είπε ότι η μετάβαση χαμηλών εκπομπών άνθρακα θα ολοκληρωθεί τα επόμενα πέντε χρόνια. “Είναι ένα επίπονο έργο για τον βιομηχανικό τομέα να επιτύχει τους στόχους του άνθρακα, αλλά και μια σημαντική ευκαιρία”, δήλωσε ο υπουργός στην ενημέρωση τύπου.

Τα τελευταία χρόνια, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας μείωσης των εκπομπών της χώρας, το μερίδιο αγοράς της μονάδας ηλιακών κυψελών της Κίνας αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 70% του παγκόσμιου συνόλου. Μέχρι τα τέλη Αυγούστου, οι πωλήσεις των NEV της Κίνας ξεπέρασαν τα επτά εκατομμύρια, αντιπροσωπεύοντας περίπου το ήμισυ του παγκόσμιου και κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης.

Το υπουργείο θα επιταχύνει τις προσπάθειες για μείωση της έντασης των εκπομπών και πιθανότατα θα δει έναν ταχύτερο ρυθμό στην προσαρμογή της βιομηχανικής δομής από τις βασικές βιομηχανίες, είπε ο Xiao. Ο Xiao πρόσθεσε ότι διαμορφώνει το πράσινο σχέδιο ανάπτυξης για τον βιομηχανικό τομέα κατά την 14η Πενταετία (2021-2025) και θα το κυκλοφορήσει σύντομα.

ΨΗΦΙΑΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επισημαίνοντας την τάση ψηφιοποίησης στην παγκόσμια οικονομία, ο Xiao είπε ότι οι ψηφιακές επιχειρήσεις παραγωγής είναι η «υποχρεωτική πορεία» για την ανάπτυξη του κλάδου και δεσμεύτηκε να προωθήσει τον ψηφιακό μετασχηματισμό σε ολόκληρο τον τομέα και να αναπτύξει δίκτυα 5G.

Επί του παρόντος, η δυναμική ανάπτυξης της ψηφιακής οικονομίας είναι ακόμα ισχυρή, με νέες επιχειρηματικές μορφές και νέα μοντέλα να αναδύονται. Θα παρέχει ισχυρή υποστήριξη ανάπτυξης για τη μεταποιητική βιομηχανία, δήλωσε ο Xiao.

Με το βλέμμα στο μέλλον, οι βασικές τεχνολογικές ανακαλύψεις σε τομείς όπως τα τσιπ υψηλού επιπέδου και το βασικό λογισμικό, καθώς και ο σχεδιασμός τεχνολογίας πρώτου επιπέδου, όπως η κβαντική πληροφορία και η προηγμένη πληροφορική, θα ενισχυθούν.

Εν τω μεταξύ, η κατασκευή νέων μορφών ψηφιακής υποδομής και η καλλιέργεια αναδυόμενων βιομηχανιών όπως η τεχνητή νοημοσύνη, τα μεγάλα δεδομένα και το cloud computing θα προχωρούσαν γρηγορότερα, είπε ο υπουργός.

Χαιρετίζοντας την ταχύτερη ανάπτυξη της βιομηχανίας 5G της χώρας, ο Zhao Zhiguo, διευθυντής του γραφείου διαχείρισης κυβερνοασφάλειας από το MIIT, δήλωσε ότι οι αποστολές εξοπλισμού 5G τοπικών μαρκών και η ικανότητα σχεδιασμού τσιπ στην Κίνα διαθέτουν κορυφαία πλεονεκτήματα παγκοσμίως.

Μιλώντας για το μέλλον εστιάζει στο 5G, ο Zhao είπε ότι το υπουργείο θα επεκτείνει τα σενάρια εφαρμογών που αντιμετωπίζουν τρεις βασικούς τομείς, συμπεριλαμβανομένων των νέων μορφών κατανάλωσης πληροφοριών, της πραγματικής οικονομίας και των δημόσιων υπηρεσιών.

Ο αριθμός των τερματικών συνδέσεων 5G στην Κίνα βρίσκεται τώρα πάνω από 400 εκατομμύρια, κατατάσσοντας την πρώτη παγκοσμίως. Οι σταθμοί βάσης 5G αποτελούν πάνω από το 70% του παγκόσμιου συνόλου. Η ανάπτυξη 5G της Κίνας έχει σημειώσει θετική πρόοδο, δήλωσε ο Xiao.

 


BRInfo

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *