Ο τερματισμός της απόλυτης φτώχειας στην Κίνα ενισχύει την ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς παγκοσμίως

Η Κίνα επέφερε μια ιστορική επίλυση του προβλήματος της απόλυτης φτώχειας και πραγματοποίησε τον πρώτο εκατονταετή στόχο της – οικοδόμηση μιας μέτριας ευημερούσας κοινωνίας από κάθε άποψη.

Τα επιτεύγματα σηματοδοτούν ένα βασικό ορόσημο για την πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου στο ταξίδι της προς την εθνική αναζωογόνηση.

Οι παρατηρητές λένε ότι η εξάλειψη της απόλυτης φτώχειας υπό την ηγεσία του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας (CPC) δεν έχει μόνο μεγάλη σημασία για την ανάπτυξη της ίδιας της Κίνας, αλλά και μια ισχυρή ώθηση για μια περιεκτική ανάπτυξη σε όλο τον κόσμο.

Σε πολλά μέρη του κόσμου, το αναπτυξιακό χάσμα αυξάνεται. Η παγκόσμια ακραία φτώχεια αυξήθηκε το 2020 για πρώτη φορά μετά από 20 χρόνια, καθώς η αναστάτωση από την πανδημία COVID-19 ενώνει τις δυνάμεις των συγκρούσεων και της κλιματικής αλλαγής, οι οποίες ήδη επιβραδύνουν την πρόοδο της μείωσης της φτώχειας. Η μείωση της φτώχειας και η προώθηση της ανάπτυξης χωρίς αποκλεισμούς έχουν γίνει όλο και πιο φλέγον καθήκον για όλες τις χώρες.

Το CPC τόνισε ότι κανείς δεν πρέπει να μείνει πίσω στο δρόμο προς μια μέτρια ευημερούσα κοινωνία. Τα τελευταία οκτώ χρόνια, η Κίνα επικεντρώθηκε σε περιοχές ακραίας φτώχειας και έβγαλε τα τελικά 98,99 εκατομμύρια εξαθλιωμένους αγροτικούς κατοίκους από τη φτώχεια μέχρι το τέλος του 2020.

Η Christine Bierre, ειδική στο Ινστιτούτο Schiller France, δήλωσε ότι το επίτευγμα της Κίνας για την εξάλειψη της απόλυτης φτώχειας είναι «πραγματικό θαύμα».

«Τώρα το επίτευγμα της ανακούφισης της φτώχειας της Κίνας είναι τεράστιο, και είναι κάτι που ο εξωτερικός κόσμος πρέπει να δώσει στην Κίνα πίστωση», δήλωσε ο Kerry Brown, καθηγητής κινεζικών σπουδών στο King’s College του Λονδίνου.

Η Κίνα συνέβαλε καθοριστικά στην παγκόσμια βελτίωση των επιπέδων αλφαβητισμού, στην πτώση του υποσιτισμού και της φτώχειας, στη βελτίωση της πρόσβασης σε καθαρό νερό και στη γενική ανύψωση της βασικής ανθρώπινης ευημερίας, πρόσθεσε.

Η Κίνα φιλοξενεί σχεδόν το ένα πέμπτο του παγκόσμιου πληθυσμού. Η πλήρης εξάλειψη της ακραίας φτώχειας – ο πρώτος στόχος της ατζέντας του ΟΗΕ για την αειφόρο ανάπτυξη του 2030 – 10 χρόνια νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα αποτελεί ορόσημο στην ιστορία του κινεζικού έθνους και στην ιστορία της ανθρωπότητας, συμβάλλοντας σημαντικά στην αιτία της παγκόσμια μείωση της φτώχειας.

Καθώς η Κίνα καταπολεμά τη φτώχεια στο σπίτι, η εμπειρία της στην εξάλειψη της φτώχειας και την ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς έχει γίνει πηγή έμπνευσης για τις αναπτυσσόμενες χώρες παγκοσμίως.

Τα τελευταία χρόνια, η εμπειρία της μείωσης της φτώχειας σε «στυλ της Κίνας» έχει τραβήξει την παγκόσμια προσοχή, όπως η στοχευμένη άμβλυνση της φτώχειας και το ηλεκτρονικό εμπόριο στην ύπαιθρο, το οποίο, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, δείχνει τη δύναμη της ψηφιακής τεχνολογίας στη μείωση της φτώχειας και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη.

“Στο μέτωπο για τη μείωση της φτώχειας, η Κίνα δημιούργησε ειδικούς οργανισμούς για την ανακούφιση της φτώχειας, ενώ προσδιορίστηκαν πρότυπα φτώχειας και κωδικοποιημένοι στόχοι εφαρμογής”, δήλωσε ο Cavince Adhere, μελετητής διεθνών σχέσεων με έδρα την Κένυα.

“Αυτό διευκόλυνε την αποτελεσματική παρακολούθηση και αξιολόγηση της προόδου που έχει σημειωθεί που οδηγεί στην εξάλειψη της ακραίας φτώχειας στο στόχο, ακόμη και όταν η Κίνα πολεμούσε την πανδημία COVID-19”, είπε.

Η παγκόσμια σημασία της ελάφρυνσης της φτώχειας της Κίνας έγκειται στο γεγονός ότι η χώρα έχει προσφέρει στον κόσμο πρακτικές και εφικτές στρατηγικές και λύσεις μείωσης της φτώχειας, δήλωσε ο B. R. Deepak, Ινδός σινολόγος και καθηγητής του Πανεπιστημίου Jawaharlal Nehru με έδρα το Νέο Δελχί.

“Η Κίνα έχει συμβάλει στην οικοδόμηση ικανοτήτων στις αναπτυσσόμενες και στις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες, μοιράζοντας την εμπειρία της, παρέχοντας χρηματοδότηση και συμβάλλοντας στην ανάπτυξη και την αειφόρο ανάπτυξη”, δήλωσε ο Ντεπίκ στην Xinhua.

Η εξάλειψη της απόλυτης φτώχειας στην Κίνα καταδεικνύει επίσης την έννοια της ανάπτυξης χωρίς αποκλεισμούς.

Σύμφωνα με τη Romina Sudak, ερευνητή της ερευνητικής ομάδας Κίνα-Αργεντινής στο Εθνικό Πανεπιστήμιο του Ροσάριο στην Αργεντινή, η οικοδόμηση της Κίνας μιας μέτριας ευημερούσας κοινωνίας από κάθε άποψη αντικατοπτρίζει την ιδέα ότι κανείς δεν θα μείνει πίσω στην καταπολέμηση της φτώχειας.

Ο Francis Semwaza, αναλυτής κοινωνικών υποθέσεων με έδρα την εμπορική πρωτεύουσα της Τανζανίας Νταρ ες Σαλάμ, δήλωσε ότι τα επιτεύγματα της Κίνας στον τερματισμό της απόλυτης φτώχειας και την καθιέρωση μιας μέτρια ευημερούσας κοινωνίας από όλες τις απόψεις αντανακλούν τον σκοπό της CPC να εξυπηρετεί τους ανθρώπους ολόψυχα και ότι ο στόχος της ανακούφισης της φτώχειας της Κίνας είναι πάντα εξυπηρετούσε τους ανθρώπους.

“Η οικοδόμηση της Κίνας μιας μέτριας ευημερούσας κοινωνίας από κάθε άποψη αποδεικνύει πλήρως ότι το έθνος αποτελείται από ανθρώπους και ότι οι άνθρωποι είναι όλα αυτά που έχουν σημασία για το έθνος”, δήλωσε ο Bambang Suryono πρόεδρος του Κέντρου Μελέτης για την Καινοτομία της Ινδονησίας. “Ο κόσμος μπορεί να δει καθαρά ότι η Κίνα επιδιώκει ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς”.


BRInfo

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *