Η παραγωγή της Κίνας τον Ιούνιο παραμένει στη ζώνη επέκτασης

Η κατασκευαστική δραστηριότητα της Κίνας επεκτάθηκε για 16ο συνεχόμενο μήνα τον Ιούνιο, αλλά με βραδύτερο ρυθμό λόγω έλλειψης τροφοδοσίας και μικρής αναβίωσης του COVID-19 σε ορισμένες περιοχές, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.

Ο δείκτης διαχειριστών αγορών (PMI) για τον μεταποιητικό τομέα της Κίνας έφτασε στα 50,9 αυτόν τον μήνα, ελαφρώς χαμηλότερος από 51 τον Μάιο, σύμφωνα με στοιχεία του Εθνικού Στατιστικού Γραφείου (NBS) την Τετάρτη.

Μια ένδειξη άνω των 50 δείχνει την επέκταση, ενώ μια ένδειξη παρακάτω αντικατοπτρίζει τη συστολή.

Ο μεταποιητικός τομέας της Κίνας συνέχισε να επεκτείνεται σταθερά με το PMI να βρίσκεται ακόμη στη ζώνη επέκτασης, δήλωσε ο ανώτερος στατιστικός της NBS Zhao Qinghe.

Ο υπο-δείκτης για την παραγωγή ανήλθε σε 51,9, κάτω από 0,8 εκατοστιαίες μονάδες από ένα μήνα νωρίτερα, δείχνοντας μια επιβράδυνση στην επέκταση της παραγωγής.

Η Zhao έχει αποδώσει την ευκολία παραγωγής σε ορισμένες εταιρείες σε περιορισμούς παράγοντες όπως η έλλειψη τσιπ, η ανεπαρκής παροχή άνθρακα και ηλεκτρικής ενέργειας και η συντήρηση εξοπλισμού.

“Οι δείκτες παραγωγής και νέων παραγγελιών των κατασκευαστών οχημάτων έχουν συρρικνωθεί για δύο μήνες”, δήλωσε ο Zhao, προσθέτοντας ότι παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της έλλειψης τσιπ, έχουν φέρει αρνητικά αποτελέσματα στην ανάπτυξη της βιομηχανίας.

Παρά τη συγκράτηση του PMI τον Ιούνιο, η Nomura Securities δήλωσε ότι οι εκτυπώσεις PMI της χώρας ήταν ακόμη σταθερές το δεύτερο τρίμηνο του έτους, γεγονός που δείχνει την ανθεκτικότητα της οικονομίας της Κίνας.

Στην τελευταία έκθεσή της, η Παγκόσμια Τράπεζα σημείωσε ότι η ανάκαμψη της Κίνας έχει διευρυνθεί και προβλέπει ότι η οικονομική ανάπτυξη της Κίνας θα είναι 8,5% το 2021.

Αύξηση των νέων παραγγελιών σημειώθηκε, με τον νέο δείκτη παραγγελιών να αυξάνεται κατά 0,2 ποσοστιαίες μονάδες σε 51,5 τον Ιούνιο, γεγονός που δείχνει ότι η εγχώρια ζήτηση στον μεταποιητικό τομέα συνέχισε να αυξάνεται.

Με γνώμονα τη ζήτηση της αγοράς και τις εκστρατείες προώθησης της κατανάλωσης στα μέσα του έτους, το PMI για την κατασκευή καταναλωτικών αγαθών αυξήθηκε στο υψηλότερο σημείο σε σχεδόν πέντε μήνες.

Ένας δευτερεύων δείκτης του PMI του Ιουνίου έδειξε ότι η γρήγορη αύξηση των τιμών ορισμένων πρώτων υλών στην Κίνα έχει αρχικά περιοριστεί.

Ο δείκτης τιμών αγοράς των βασικών πρώτων υλών μειώθηκε σε 61,2 αυτόν τον μήνα, μειωμένος κατά 11,6 εκατοστιαίες μονάδες από τον Μάιο, καθώς η Κίνα έχει λάβει πολλά μέτρα για να εγγυηθεί την προμήθεια πρώτων υλών και να σταθεροποιήσει την τιμή.

Η Nomura αναμένει ότι το PMI παραγωγής θα ανακάμψει τον Ιούλιο, λαμβάνοντας υπόψη την απελευθέρωση της ζήτησης μετά από τον περιορισμό της τελευταίας αναζωπύρωσης της επιδημίας και την ανάκαμψη ορισμένων λιμένων στη νότια Κίνα.

Τα στοιχεία της Τετάρτης έδειξαν επίσης ότι ο δείκτης PMI για τον μη μεταποιητικό τομέα της Κίνας έφτασε στα 53,5 τον Ιούνιο, από 55,2 τον Μάιο.

Ο Zhao είπε ότι οι επιδημικές καταστάσεις σε ορισμένα μέρη της χώρας έχουν επιβαρύνει τον τομέα των υπηρεσιών, αλλά η ανάγνωση της ζώνης πάνω από την επέκταση εξακολουθεί να δείχνει ότι συνεχώς αναβιώνουν οι επιχειρηματικές δραστηριότητες στον τομέα.


BRInfo

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *