Η Κίνα αναζητά λύσεις για αιολική ενέργεια επιδιώκοντας την ουδετερότητα του άνθρακα

Καθώς η ώθηση της Κίνας να επιτύχει ουδετερότητα άνθρακα έως το 2060 προσελκύει την προσοχή στην αιολική ενέργεια, ειδικοί λένε ότι η μετακίνηση αιολικών πάρκων σε βαθύτερα νερά θα μπορούσε να εξαλείψει ορισμένες από τις προκλήσεις για την υπεράκτια αιολική ενέργεια και να βοηθήσει στην επέκταση του στόλου των στροβίλων.

Ένα νέο εργοστάσιο που εκμεταλλεύεται η LM Wind Power, ένας Δανός κατασκευαστής λεπίδων ανεμογεννητριών, την περασμένη Παρασκευή άρχισε να κατασκευάζει λεπίδες 107 μέτρων – μεταξύ των μεγαλύτερων λεπίδων παγκοσμίως – στην επαρχία Fujian της ανατολικής Κίνας. Οι λεπίδες αναμένεται να μπουν στη γραμμή παραγωγής τον Οκτώβριο και θα προσθεθούν στην ποικιλία των κινεζικών κατασκευαστικών εξαρτημάτων ανεμογεννητριών που διατίθενται για αιολικά πάρκα στο εσωτερικό και στο εξωτερικό.

Το εργοστάσιο βρίσκεται στο υπεράκτιο βιομηχανικό πάρκο αιολικής ενέργειας 1.000 mu (περίπου 66,7 εκτάρια), το οποίο διαχειρίζεται το τμήμα Fujian της China Three Gorges Corporation, ο κατασκευαστής του μεγαλύτερου έργου υδροηλεκτρικής ενέργειας της Κίνας, το οποίο ξεκίνησε το 1994 στην επαρχία Hubei της κεντρικής Κίνας.

Πριν από την LM, εγχώριες εταιρείες όπως η Xinjiang Goldwind Science & Technology Co., Ltd. και η Dongfang Electric Corporation Limited είχαν εγκατασταθεί στο βιομηχανικό πάρκο και παρήγαγαν ηλεκτρικές γεννήτριες, λεπίδες και άλλα εξαρτήματα.

Ο κόλπος δίπλα στο βιομηχανικό πάρκο στεγάζει 59 ανεμογεννήτριες με συνολική εγκατεστημένη ισχύ άνω των 357,4 μεγαβάτ και ετήσια παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος 1,4 δισεκατομμύρια kWh.

Τα υπεράκτια αιολικά πάρκα παρόμοιου μεγέθους και κλίμακας είναι πλέον διαδεδομένα στις παράκτιες επαρχίες της Κίνας. Η συνολική εγκατεστημένη χωρητικότητα αιολικής ενέργειας ανοικτής θάλασσας ήταν 9 gigawatts έως το τέλος του 2020, κατατάσσοντας τη δεύτερη θέση παγκοσμίως.

Οι στόχοι της Κίνας να μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα έως το 2030 και να επιτύχει ουδετερότητα άνθρακα έως το 2060 απαιτούν μεγαλύτερη εξάρτηση από καθαρές πηγές ενέργειας όπως η φωτοβολταϊκή ενέργεια και η αιολική ενέργεια, λένε οι ειδικοί και η υπεράκτια αιολική ενέργεια αποκτά ιδιαίτερη έλξη καθώς οι τεχνολογίες ωριμάζουν.

“Η υπεράκτια αιολική ενέργεια είναι έτοιμη για ανάπτυξη κλίμακας στην Κίνα, με τη βοήθεια υποστηρικτικών πολιτικών και κόστους μείωσης από μια βελτιωμένη εγχώρια βιομηχανική αλυσίδα”, δήλωσε ο Wang Zhongyao, αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Μηχανικών Ανανεώσιμης Ενέργειας της Κίνας, σε μια σύνοδο κορυφής για την καθαρή ενέργεια στη Zhangzhou της Fujian τον Ιούνιο.

Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι η νέα αιολική χωρητικότητα υπεράκτιου αέρα της Κίνας ήταν 3,06 gigawatts το 2020, περίπου το ήμισυ του παγκόσμιου συνόλου. Ωστόσο, το κόστος εξακολουθεί να είναι πολύ βαρύ και οι πόροι κοντά στην ακτή είναι πολύ περιορισμένοι για την υπεράκτια αιολική ενέργεια για να γίνει πιο εμφανής η συνεισφορά της στην ενεργειακή δομή της Κίνας.

Κοντά στην ακτή, έχουν σχεδιαστεί περιβαλλοντικές κόκκινες γραμμές για αιολικά πάρκα για την προστασία των μαγγροβίων, των κοραλλιογενών υφάλων, των σημαντικών εκβολών, των παλιρροιακών διαμερισμάτων, των απειλούμενων ειδών και των αλιευτικών πόρων. Οι διαδρομές μετανάστευσης πουλιών είναι άκυρες για ανεμογεννήτριες σύμφωνα με την εντολή της κρατικής ωκεανικής διοίκησης.

Το μέλλον των υπεράκτιων αιολικών πάρκων, σύμφωνα με ειδικούς, βρίσκεται σε νερά πιο μακριά στον ωκεανό με βάθη πάνω από 50 μέτρα ή πάνω από 70 χιλιόμετρα έξω από την ακτή.

Η υπεράκτια αιολική ενέργεια αναμένεται να αντιπροσωπεύει το 10% της συνολικής παραγωγής ενέργειας το 2050 και το 70% του τεχνικού δυναμικού είναι σε βαθύτερα νερά κατάλληλα για αιολικά πάρκα που επιπλέουν στην επιφάνεια του ωκεανού και όχι να σκάβουν στον πυθμένα του ωκεανού, δήλωσε ο Dolf Gielen, διευθυντής του Κέντρου Καινοτομίας και Τεχνολογίας του Διεθνούς Οργανισμού Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Οι επενδύσεις τείνουν ήδη προς αυτή την κατεύθυνση. Η Zhangzhou, για παράδειγμα, κατασκευάζει μια παγκόσμιας κλάσης υπεράκτια βιομηχανική αιολική ενέργεια σε βαθύτερα νερά. Η συνολική εγκατεστημένη χωρητικότητα δυνητικών αιολικών πάρκων στα νερά κοντά στην πόλη είναι τόσο υψηλή όσο 50 gigawatts.

“Επενδύσαμε άλλα 10 δισεκατομμύρια γιουάν (περίπου 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ) στην παραγωγή υδρογόνου από θαλασσινό νερό”, δήλωσε ο Jin Yunshan, ανώτερος αντιπρόεδρος μιας εταιρείας καθαρής ενέργειας με έδρα το Guangdong.

Η ενέργεια που παράγεται από ανεμογεννήτριες σε βαθύτερα νερά μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή υδρογόνου σε πετροχημικές επιχειρήσεις που βρίσκονται κοντά και μπορεί να βοηθήσει τις τοπικές κοινότητες να επιδιώξουν οικονομία μηδενικού άνθρακα, πρόσθεσε ο Jin.

“Με μελλοντικές ανακαλύψεις σε ανεμογεννήτριες μεγάλης χωρητικότητας και πλωτά θεμέλια, η υπεράκτια αιολική ενέργεια της Κίνας θα προχωρήσει περισσότερο στη θάλασσα και θα γίνει σημαντικός οδηγός για την επίτευξη των στόχων του άνθρακα”, δήλωσε ο Wang.


BRInfo

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *