9ου Παγκόσμιου Φόρουμ Ειρήνης: Να υποστηριχθεί η πολυμέρεια

Παγκόσμιοι μελετητές, πρώην ανώτεροι αξιωματούχοι από χώρες και διεθνείς οργανισμούς, και διπλωμάτες ζήτησαν να υποστηριχθεί και να ασκηθεί η πολυμέρεια κατά τη διάρκεια του 9ου Παγκόσμιου Φόρουμ Ειρήνης (WPF).

Το διήμερο φόρουμ με θέμα «Διεθνής συνεργασία για την ασφάλεια στην εποχή μετά την πανδημία: Υποστήριξη και εξάσκηση της πολυμέλειας» πραγματοποιήθηκε από τις 3 – 4 Ιουλίου στο Πανεπιστήμιο Tsinghua στο Πεκίνο.

“Γιατί η πολυμέρεια γίνεται ένα καυτό θέμα για τους πάνελιστ, τους ομιλητές και το κοινό; Είναι επειδή οι άνθρωποι έχουν συνειδητοποιήσει ότι η πολυμερής συνεργασία έχει διακοπεί από το COVID-19”, δήλωσε ο Yan Xuetong, γενικός γραμματέας του WPF και διευθυντής του Ινστιτούτου Σύγχρονων Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Tsinghua.

Ο Herman Van Rompuy, πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο οποίος παρέστη στο φόρουμ μέσω συνδέσμου βίντεο, είπε ότι η παγκόσμια τάξη πρέπει να βασίζεται στην εμπιστοσύνη, η οποία σήμερα λείπει πολύ.

“Μέχρι να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη, η πολυμέρεια που βασίζεται σε κανόνες που τηρούνται από όλους δεν θα αποκατασταθεί πραγματικά. Πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τις διαφορές μεταξύ των χωρών”, είπε.

Ο Surakiart Sathirathai, πρώην αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης, δήλωσε ότι πιστεύει ότι η εποικοδομητική δέσμευση μεγάλων δυνάμεων με περιφερειακούς οργανισμούς μπορεί να βοηθήσει στο άνοιγμα νέων δρόμων για πολυμερή συνεργασία.

“Η Κίνα έχει προωθήσει την πολυμερή συνεργασία, όπως τη διεξαγωγή εικονικών διασκέψεων με ηγέτες και υπουργούς περιφερειακών ομάδων για την παροχή ιατρικής και οικονομικής βοήθειας κατά τη διάρκεια της πανδημίας”, είπε.

“Όπως παρατηρήθηκε κατά την πανδημία COVID-19, οι περιφερειακοί οργανισμοί αποδείχθηκαν ο άξονας της πολυμερούς συνεργασίας. Επομένως, πρέπει να συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την ανοιχτή και χωρίς αποκλεισμούς περιφερειακή συνεργασία σε όλους τους τομείς”, πρόσθεσε.

Ο Ban Ki-moon, πρώην Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), επανέλαβε το αίτημά του για όλα τα έθνη να διπλασιάσουν τις προσπάθειές τους για την ενίσχυση της συνεργασίας και της εταιρικής σχέσης στον εμβολιασμό του κόσμου. Κάλεσε επίσης για την επίτευξη των στόχων αειφόρου ανάπτυξης του ΟΗΕ και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

“Η πολυμερής ανάκαμψή μας από αυτήν την πανδημία και οι δευτερεύουσες επιπτώσεις της πρέπει να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή και τις ανισότητες για να μας οδηγήσουν σε ένα πιο βιώσιμο, χωρίς αποκλεισμούς και ανθεκτικό μέλλον”, είπε.

Η πολυμέρεια για την καταπολέμηση της αλλαγής του κλίματος επαναλήφθηκε από τους συμμετέχοντες στο φόρουμ.

“Η αλλαγή του κλίματος και η υποβάθμιση του περιβάλλοντος είναι ένας άλλος τομέας όπου απαιτείται επειγόντως με διεθνής συνεργασία, η οποία είναι πολύ κρίσιμη”, δήλωσε ο Surakiart Sathirathai.

Σημειώνοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) έχει δώσει μια νομική βάση στον στόχο των καθαρών μηδενικών εκπομπών έως το 2050, ο Herman Van Rompuy δήλωσε ότι τόσο η ΕΕ, ως έχει, με το σύστημα εμπορίας εκπομπών και με άλλα μέσα, και τα κράτη μέλη της δεσμεύονται πλήρως στην υλοποίηση αυτού του στόχου.


BRInfo

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *