Το μοντέλο αγροτικής ανάπτυξης της Κίνας επαινείται στο φόρουμ οικολογικού πολιτισμού

Το μοντέλο ανάπτυξης της Κίνας έχει προσφέρει στις χώρες «όραμα για έναν πραγματικά μεταμοντέρνο πολιτισμό», δήλωσαν οι ειδικοί στο πρόσφατο 14ο Διεθνές Φόρουμ για τον Οικολογικό Πολιτισμό.

Η ετήσια εκδήλωση, που φιλοξενείται από το Claremont Colleges, μια κοινοπραξία επτά ιδιωτικών ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, είναι ένα από τα μεγαλύτερα φόρουμ για τον οικολογικό πολιτισμό στον κόσμο, συγκεντρώνοντας δημιουργικούς ακαδημαϊκούς, ακτιβιστές, καλλιτέχνες, μη κερδοσκοπικούς ηγέτες και κυβερνητικούς αξιωματούχους αφιερωμένο στον οικολογικό πολιτισμό.

Κατά τη διάρκεια του εξαήμερου διαδικτυακού φόρουμ του τρέχοντος έτους, οι συμμετέχοντες εστίασαν στην εξεύρεση βιώσιμων λύσεων που δεν αφορούν μόνο στην υποβάθμιση του περιβάλλοντος, στην κοινωνική ανισότητα και στην τοξική εκβιομηχάνιση, αλλά και στις υποκείμενες αιτίες τους.

Η εκμετάλλευση των ανθρώπων και του πλανήτη για κέρδος, εξουσία από πολυεθνικές εταιρείες και η μη βιώσιμη ανάπτυξη είχε ως αποτέλεσμα μια άνευ προηγουμένου συγκέντρωση πλούτου, συστηματικού ρατσισμού και τοξικού πλανήτη, προειδοποίησαν οι ειδικοί.

“Ο καθένας πρέπει να έχει να φάει”, δήλωσε ο Gaoming Jiang, καθηγητής του Πανεπιστημίου της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών και πρώην Αναπληρωτής Εκτελεστικός Διευθυντής του Ιδρύματος Διατήρησης της Βιοποικιλότητας της Κίνας και της Πράσινης Ανάπτυξης. «Ωστόσο, η βιομηχανική γεωργία, οι τοξικές χημικές ουσίες και η εξάντληση του εδάφους θέτουν σε κίνδυνο την ευημερία των μελλοντικών γενεών».

Τόνισε ότι ο αληθινός οικολογικός πολιτισμός απαιτούσε αναγεννητικά γεωργικά συστήματα που συνδυάζουν αρχαίες, αυτόχθονες και νέες βιώσιμες πρακτικές που δίνουν προτεραιότητα στη βιοποικιλότητα, την υγεία του εδάφους, την αναζωογόνηση της υπαίθρου και τηρούν τα 6 όχι-οικολογικά γεωργικά πρότυπα: χωρίς χημικά λιπάσματα, χωρίς ζιζανιοκτόνα, όχι φυτοφάρμακα, χωρίς πλαστική μεμβράνη, χωρίς ορμόνες και γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς.

Οι συμμετέχοντες διερεύνησαν τις τρέχουσες οικονομικές και δημοσιονομικές πολιτικές που έχουν σχεδιαστεί για να ενισχύσουν τις οικονομικές ευκαιρίες, την κοινωνικοπολιτική ισορροπία και τις γεωργικές τεχνικές που δεν απαιτούν τη μη βιώσιμη εκμετάλλευση του πλανήτη.

Στην Κίνα, το κίνημα “Love Your Home Village” συγκεντρώνει δυναμική και οι κυβερνητικές πολιτικές δίνουν προτεραιότητα στις ευκαιρίες που επιτρέπουν στους νέους και τους αγρότες να βγάλουν περισσότερα χρήματα χωρίς να φύγουν από την ύπαιθρο, δήλωσε ο Sit Tsui, Αναπληρωτής Καθηγητής, Ινστιτούτο Αγροτικής Ανασυγκρότησης του Πανεπιστημίου της Νοτιοδυτικής Κίνας.

“Συνεργαζόμαστε με τις τοπικές κυβερνήσεις και τα χωριά για να βοηθήσουμε στη βελτίωση των πρακτικών δίκαιου εμπορίου για τους αγρότες και να αυξήσουμε το βιοτικό τους επίπεδο χρησιμοποιώντας συλλογικές κοινότητες και συνεταιρισμούς, ώστε να μπορούν να πουλήσουν τα προϊόντα τους σε υψηλότερες τιμές”, εξήγησε ο Tsui.

Ο Wen Tiejun, εκτελεστικός πρύτανης του Ινστιτούτου Προηγμένων Μελετών Βιωσιμότητας του Πανεπιστημίου Renmin της Κίνας, δήλωσε στο Xinhua ότι τα αγροτικά κινήματα αναζωογόνησης είναι η βάση για τη δημιουργία ενός πραγματικού οικολογικού πολιτισμού.

“Τώρα η βιομηχανία της Κίνας στρέφεται από τις υπερπόντιες αγορές στην εξυπηρέτηση της τοπικής ζήτησης. Αυτό θα μειώσει επίσης τις μεγάλες εισαγωγές, την κατανάλωση ενέργειας και τις ανάγκες σε πρώτες ύλες”, είπε.

Ο David Bollier, συγγραφέας και συνιδρυτής της Commons Strategies Group, μιας διεθνούς ακτιβιστικής και ερευνητικής πλατφόρμας που οδηγεί τη συνεργασία για την προώθηση της ανάπτυξης των κοινωνιών και των κοινών έργων σε όλο τον κόσμο, πιστεύει ότι οι τοπικές κοινότητες θα ήταν η κινητήρια δύναμη της αλλαγής προς τον οικολογικό πολιτισμό.

“Με τοπικά υποσυστήματα, υπάρχει μεγαλύτερο περιθώριο για αλλαγή, πειραματισμό και καινοτομία”, είπε.

«Στον τομέα της σκέψης, η Κίνα μας προσφέρει οράματα για έναν πραγματικά μεταμοντέρνο πολιτισμό, που συνδυάζει προσεκτικά έναν μεγάλο και αρχαίο πολιτισμό με τα καλύτερα της σύγχρονης επιστήμης και το πάθος να θεραπεύσει τις πληγές που προκάλεσε η νεωτερικότητα», δήλωσε ο John Cobb, ιδρυτής και διευθυντής του Ινστιτούτου Cobb για τους Οικολογικούς Πολιτισμούς και ιδρυτικός πρόεδρος του Ινστιτούτου Μεταμοντέρνας Ανάπτυξης της Κίνας με έδρα την Καλιφόρνια, ενός αμερικανικού think tank και ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού.

«Οι λύσεις για έναν οικολογικό πολιτισμό πρέπει να προέρχονται από μέσα», δήλωσε ο Wm. Andrew Schwartz, Εκτελεστικός Διευθυντής του Κέντρου Μελετών Διαδικασίας. “Απαιτεί άνευ προηγουμένου συνεργασία – όλοι μας συνεργαζόμαστε με ένα κοινό όραμα για ένα καλύτερο αύριο.”


BRInfo

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *