Η συνεργασία BRI είναι ζωτικής σημασίας για την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη στην μετα-πανδημική εποχή

Η προτεινόμενη από την Κίνα πρωτοβουλία Belt and Road (BRI) είναι ζωτικής σημασίας για την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη στην μετα-πανδημική εποχή και για την οικοδόμηση μιας κοινότητας με κοινό μέλλον για την ανθρωπότητα ακολουθώντας μια πορεία συνεργασίας, ενότητας και κοινής ανάπτυξης, δήλωσε ένας Πακιστανός πολιτικός οικονομολόγος.

«Η ενισχυμένη εποικοδομητική δέσμευση που βασίζεται στην αρχή της win-win συνεργασίας είναι η ανάγκη της ώρας για να ξεπεραστούν οι προκλήσεις που θέτει η ακόμα η πανδημία και να εξασφαλιστεί βιώσιμη παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη», δήλωσε ο Shakeel Ahmad Ramay, διευθυντής του Κέντρου Μελετών της Κίνας στο Ινστιτούτο Πολιτικής Αειφόρου Ανάπτυξης, μια ομάδα προβληματισμού που εδρεύει στο Ισλαμαμπάντ, στο Xinhua σε πρόσφατη συνέντευξη.

Είπε ότι η Κίνα έχει δεσμευτεί έντονα να εφαρμόσει το BRI για το κοινό καλό, το οποίο είναι εμφανές από την πρόσφατη διοργάνωση υψηλού επιπέδου διάσκεψης για τη συνεργασία Belt and Road στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού.

“Το συνέδριο δείχνει την ισχυρή δέσμευση της Κίνας για παγκόσμια συνεργασία και βιώσιμη ανάκαμψη και ανάπτυξη … Η Κίνα έχει διαβεβαιώσει την υποστήριξη της στις χώρες BRI. Η Κίνα είναι πρόθυμη να προσφέρει ευκαιρίες στην αγορά, επενδυτικές ευκαιρίες, και ευκαιρίες ανάπτυξης για παγκόσμια ανάκαμψη”, δήλωσε ο Shakeel Ahmad Ramay.

Αναφέροντας στο BRI ένα προορατικό εποικοδομητικό σχέδιο οικονομικής συνεργασίας, ο Ramay είπε ότι παρά τις παγκόσμιες οικονομικές διαταραχές και το παγκόσμιο lockdown, η Κίνα δεν σταµάτησε την πρωτοβουλία και συνέχισε να κάνει επενδύσεις σε διάφορες χώρες, ειδικά στις λιγότερο ανεπτυγµένες.

Η Κίνα συνέχισε να επενδύει σε προγράμματα BRI όταν ο κόσμος βρισκόταν σε μια σοβαρή οικονομική κρίση λόγω του COVID-19, δίνοντας τον απαραίτητο οξυγόνο σε ορισμένες χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Πακιστάν, είπε.

Είπε ότι τα έργα στο πλαίσιο του οικονομικού διαδρόμου Κίνας-Πακιστάν (CPEC), ένα σημαντικό πιλοτικό έργο του BRI, προχώρησαν σταθερά κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, προσθέτοντας ότι τα έργα βοήθησαν επίσης στη δημιουργία απασχόλησης και ήταν μια μεγάλη ανακούφιση στις πιο δύσκολες στιγμές.

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, το Πακιστάν και η Κίνα έχουν ενισχύσει τη συνεργασία στον τομέα της γεωργίας, της επιστήμης και της τεχνολογίας και της ενέργειας. Επίσης, οι εργασίες για ειδικές οικονομικές ζώνες στο πλαίσιο του CPEC βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη για την προώθηση της εκβιομηχάνισης στο Πακιστάν και την ενίσχυση της εθνικής οικονομίας, είπε.

Ο οικονομολόγος είπε ότι το BRI έχει συμβάλει στη γεφύρωση του παγκόσμιου επενδυτικού χάσματος σε υποδομές. “Ο κόσμος αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις για να οικοδομίσει επενδύσεις για την ανάπτυξη των υποδομών που μπορούν να εμποδίσουν την οικονομική ανάπτυξη παγκοσμίως … στο πλαίσιο αυτό, οι επενδύσεις BRI βοηθούν τις χώρες να γεφυρώσουν αυτό το κενό.”

Ο Ramay είπε ότι η Κίνα προσπαθεί να δημιουργήσει νέες οικονομικές ευκαιρίες παγκοσμίως, προσθέτοντας ότι η συμφωνία Περιφερειακής Συνολικής Οικονομικής Εταιρικής Σχέσης (RCEP) που υπεγράφη μεταξύ των 15 συμμετεχουσών χωρών, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, θα προσφέρει σταθερή οικονομική ανάπτυξη στον κόσμο.

Ο εμπειρογνώμονας πιστεύει ότι η παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη δεν είναι δυνατή με τη νοοτροπία της μονομερούς προσέγγισης ή της προσέγγισης «εμείς πρώτα» όπως υιοθετήθηκαν από ορισμένες ανεπτυγμένες χώρες.

“Οι πλούσιες χώρες πρέπει να βοηθήσουν τις φτωχές χώρες να περιορίσουν την πανδημία παρέχοντας έγκαιρα εμβόλιο, συγκεντρώνοντας τους πόρους και εργαζόμενοι σε μια βαθύτερη ολοκλήρωση, κάτι που θα είναι τελικά ευνοϊκό για τον ανεπτυγμένο κόσμο μέσω της δημιουργίας μιας αγοράς για τα προϊόντα τους”, δήλωσε ο Ramay.

Είπε ότι τα εμβόλια COVID-19 πρέπει να κηρυχθούν ως παγκόσμιο κοινό αγαθό για την καταπολέμηση του κοινού εχθρού και η Κίνα εργάζεται αποφασιστικά προς αυτή την κατεύθυνση.

“Η Κίνα έχει δωρίσει εμβόλια σε πολλές χώρες και παρέχει εμβόλια με ευνοϊκούς ρυθμούς, καθώς είναι το καλύτερο μέσο κατά του θανατηφόρου ιού … οι εμβολιασμένοι άνθρωποι μπορούν να επιστρέψουν στις δουλειές τους και να παίξουν το ρόλο τους στην οικονομική ευημερία”, είπε.

Ωστόσο, ο Ramay είπε ότι παρά όλες τις προσπάθειες, μερικές λεγόμενες πλούσιες δυτικές χώρες δημιουργούν εμπόδια για την Κίνα από την ηγεμονική τους σκέψη και τη νοοτροπία Ψυχρού Πολέμου.

“Αντί να επικεντρώνονται στις πιο πιεστικές προκλήσεις όπως το COVID-19 και την παγκόσμια οικονομία, έχουν την τάση να βασίζονται σε αβάσιμες κριτικές και να επικεντρώνονται στο πώς να συγκρατήσουν την Κίνα. Αυτές οι χώρες μάλιστα χαρακτήρισαν την κινεζική βοήθεια εμβολίων σε άπορες χώρες ως διπλωματία εμβολίων”, είπε.

Ωστόσο, αγνοώντας όλη την αρνητική προπαγάνδα, η Κίνα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να μετατρέψει τις συνεχιζόμενες προκλήσεις σε ευκαιρίες για όλους να σφυρηλατήσουν έναν ευημερούμενο κόσμο με αρχές αειφόρου ανάπτυξης, πρόσθεσε.


BRInfo

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *