Η Βοσνία-Ερζεγοβίνη αναμένει να εξάγει γαλακτοκομικά προϊόντα στην Κίνα

Η Βοσνία-Ερζεγοβίνη θα εξάγει γαλακτοκομικά προϊόντα στην Κίνα, προκειμένου να ενισχύσει την ανάπτυξη του γαλακτοκομικού της τομέα και να μειώσει το εμπορικό έλλειμμα της χώρας, δήλωσε η υπουργός Εξωτερικού Εμπορίου και Οικονομικών Σχέσεων Stasa Kosarac.

“Η εξαγωγή γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων σε αυτήν την απαιτητική και πολύ μεγάλη αγορά θα ήταν ένα μεγάλο κίνητρο για την περαιτέρω ανάπτυξη της βιομηχανίας γάλακτος μας, καθώς και για τη βελτίωση των συνολικών πολιτικών μας στον τομέα της γεωργίας”, δήλωσε ο Kosarac στο Xinhua σε πρόσφατη συνέντευξη.

Η Κίνα σκοπεύει να εισαγάγει, τα επόμενα πέντε χρόνια, περισσότερα από 170 δις δολάρια αγαθών από χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, και θα «εργαστεί για να διπλασιάσει τις γεωργικές εξαγωγές των χωρών αυτών στην Κίνα και να αυξήσει αμφίδρομα το εμπόριο κατά 50%”, δήλωσε ο Κινέζος Πρόεδρος Xi Jinping στη Σύνοδο Κορυφής Κίνας-Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης στο Πεκίνο τον Φεβρουάριο.

“Το βλέπουμε αυτό ως μια μεγάλη ευκαιρία για τον εγχώριο γεωργικό τομέα”, δήλωσε ο Kosarac.

“Σίγουρα, η είσοδος στην κινεζική γαλακτοκομική αγορά θα μας οδηγήσει σε νέα επενδυτικά προγράμματα στην αλυσίδα παραγωγής-μεταποίησης της βιομηχανίας γάλακτος”, δήλωσε ο Kosarac, σημειώνοντας ότι υπάρχει αρκετός χώρος για κοινές επενδύσεις Κινέζων και εταίρων της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης για την ανάπτυξη δυναμικότητας παραγωγής και επεξεργασίας.

Η είσοδος στην κινεζική αγορά γαλακτοκομικών θα βοηθούσε την Βοσνία-Ερζεγοβίνη να προωθήσει την κτηνοτροφία της, να αυξήσει το εισόδημα του αγροτικού πληθυσμού και να προσελκύσει επενδύσεις για τη γαλακτοκομική βιομηχανία της χώρας, πρόσθεσε.

Ως ένας από τους σημαντικότερους γεωργικούς κλάδους της χώρας, η γαλακτοκομική βιομηχανία παράγει ετησίως περίπου 700 εκατομμύρια λίτρα νωπού γάλακτος, εκ των οποίων το 97% είναι αγελαδινό γάλα.

Το πόσιμο γάλα αντιπροσωπεύει το 54% της συνολικής γαλακτοκομικής παραγωγής της χώρας, ακολουθούμενο από προϊόντα που έχουν υποστεί ζύμωση με μερίδιο 20%, κρέμα γάλακτος και ορό γάλακτος 17% και τυρί 6%, δήλωσε ο υπουργός, προσθέτοντας ότι η ταχέως αναπτυσσόμενη βιομηχανία γάλακτος έχει την ικανότητα να συνεχίσει να ευημερεί.

Προκειμένου να παραδώσει με επιτυχία τα γαλακτοκομικά της προϊόντα στη μεγάλη κινεζική αγορά, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη πρέπει να συνεργαστεί με όλα τα σχετικά ιδρύματα καθώς και με τους παραγωγούς γαλακτοκομικών προϊόντων και να δώσει κοινές παρουσιάσεις για σημαντικές εκθέσεις και εκδηλώσεις στην Κίνα.

“Οι καταναλωτές σε όλο τον κόσμο γνωρίζουν τη σημασία των τροφίμων και τον αντίκτυπό τους στην υγεία μας και στην ποιότητα ζωής. Το ίδιο συμβαίνει και στην κινεζική αγορά όπου, ως αποτέλεσμα της οικονομικής προόδου, δημιουργήθηκε η ανάγκη για ένα ευρύ φάσμα ποιοτικών προϊόντων διατροφής “, δήλωσε ο Kosarac.

“Τα επιτεύγματα των εξαγωγών είναι οι φορείς της ανάπτυξης της εγχώριας βιομηχανίας γάλακτος”, είπε.

Το 2020, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη εξήγαγε περισσότερους από 94.000 τόνους γαλακτοκομικών προϊόντων, κυρίως στην Κροατία, τη Σερβία, το Μαυροβούνιο και τη Βόρεια Μακεδονία.

“Είμαι πλήρως δεσμευμένος να εργαστώ για το άνοιγμα νέων αγορών για προϊόντα της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, καθώς νομίζω ότι αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για την προστασία της εγχώριας παραγωγής”, είπε, προσθέτοντας ότι η Κίνα είναι ένα φιλικό έθνος και ένας μακροχρόνιος συνεργάτης με τον οποίο θα ήθελε η χώρα ενίσχυση της συνεργασίας και του εμπορίου.


BRInfo

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *